"Samen gaan we de diepte van sport en gezondheid in"

Jildou Jongman over de meerwaarde van de Executive MBA Sports & Health

Een opleiding kan om verschillende redenen een logische stap in een carrière zijn. Voor wie een sterke affiniteit met de domeinen sport en gezondheid heeft, kan die stap zitten in de Executive MBA Sports & Health van Wagner. Deze tweejarige opleiding is volgens programma expert Jildou Jongman erg geschikt om een breder perspectief te krijgen. "Je wordt steeds op een ander niveau uitgedaagd."

Voor Jildou Jongman vormt onderwijs een rode draad door haar werkende leven. In 2000 rondde ze de ALO in Groningen af. "Ik merkte toen al dat ik niet echt gemaakt was voor het basis- en voortgezetonderwijs, waar je voor werd opgeleid. Ik ben toen direct aan de slag gegaan met andere leeftijdsgroepen op het MBO op het Alfa College en ben later bij het CIOS Heerenveen als docent, begeleider en onderwijsontwikkelaar gaan werken." Vervolgens gebruikte ze haar achtergrond in het onderwijs ook op de Hanze Hogeschool bij onderwijsontwikkeling.

Kleine stap

Na de ALO deed Jongman nog een studie 'Health psychology' en een master Pedagogiek. Een MBA had ze zelf eigenlijk nooit als vervolgstudie op haar netvlies gehad. Nu ze als programma expert nauw betrokken is bij de invulling van de opleiding denkt ze dat de MBA Sports & Health ook aansluit op haar achtergrond als gymdocent. "Ik dacht bij de MBA vooral aan bestuurskunde, maar op het moment dat het vanuit de opleiding al wordt vertaald naar het domein sport of gezondheid dan is dat stapje veel kleiner. Als ik kijk naar de docenten waar we mee samenwerken dan heeft het zoveel raakvlakken met dat waar je in de praktijk mee in aanraking komt. Als je maar verder kijkt dan de muren van de gymzaal."

Gefascineerd blijven

De Executive MBA Sports & Health kan voor iedereen die zijn of haar perspectief wil verbreden een logische stap zijn. "Het is vooral belangrijk dat je gefascineerd kan blijven en dat je affiniteit hebt met de domeinen waar wij het linkje naar leggen: sport en gezondheid." Dat is volgens Jongman de gemene deler in de gemengde groep deelnemers. "Het maakt eigenlijk niet uit in welke fase van je leven je je bevindt of wat voor werk je doet. De motivatie die mensen hebben verschilt van dat ze zich in hun huidige werkveld willen ontwikkelen of dat ze juist met hun passie voor sport of gezondheid een bewuste stap buiten hun eigen werkveld willen zetten. Of je nou ondernemer bent of docent, bestuurder of beleidsmedewerker of een manager in de sport of zorg. Het past altijd."

"Het verbreden van je perspectief door langdurige input geeft je ook de mogelijkheid om jezelf zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen"

Jildou Jongman - Programma expert bij Wagner

Bestendiger

Jongman kan goed begrijpen dat veel deelnemers op zoek zijn naar een langdurige opleiding. "Je verbindt je voor twee jaar aan de opleiding. Dat levert je niet alleen het vergaren van heel veel nieuwe inzichten op. Het verbreden van je perspectief door langdurige input, geeft je ook de mogelijkheid om jezelf zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen." Een langer opleidingstraject is volgens haar ook bestendiger dan bijvoorbeeld een korte cursus van drie maanden. "Als je in de waan van de dag terechtkomt is het natuurlijk heel gemakkelijk om in je comfortzone te blijven zitten en te doen wat je altijd al deed. Als je twee jaar geleerd hebt om anders te kijken dan is dat vervolgens makkelijker vol te houden in je werkende leven. Ik denk dat een langer traject waarbij je vaker een spiegel wordt voorgehouden en vaker wordt geprikkeld en vaker je gedachten deelt met anderen, dat je steeds op een ander niveau wordt uitgedaagd."

Leslocaties door heel Nederland

Het volgen van een opleiding als een MBA vraagt een forse investering in tijd en geld, weet Jongman. Ze geeft daarbij aan dat Wagner met deelnemers probeert mee te bewegen waar dat kan. "Bijvoorbeeld door te zorgen dat iemand in termijnen kan betalen en de deelnemer te wijzen op alle mogelijke financiële ondersteuningsmogelijkheden, bijvoorbeeld leningen die het rijk verstrekt voor programma’s in het kader van 'een leven lang leren'. We proberen mee te denken waar dat mogelijk is en flexibel te zijn." Ook als het gaat om de tijdsinvestering denkt Wagner mee door leslocaties door heel Nederland te gebruiken. "We zitten onder andere op Papendal, in Zwolle, Zeist, Den Haag, Amsterdam en Groningen. Dus op die manier proberen we het voor iedereen qua reistijd behapbaar te maken."

Op die verschillende locaties zorgt Wagner voor belevenissen door bijvoorbeeld ook op werkbezoek te gaan bij de docenten om de materie beter te laten landen. "We proberen zo heel veel kijkjes achter de schermen te bieden. Ik ben zelf een ervaringsgericht persoon en ik wil ook graag dingen gezien hebben." Vooral dat deelnemers met elkaar deze ervaring op doen noemt ze een waardevol onderdeel. "Het feit dat je dat met elkaar doet en de verschillende perspectieven ook kunt delen en bespreken maakt de leerervaring completer. We gaan echt samen de diepte in."

Meer weten over de Executive MBA Sports & Health? Ga naar Wagner.nl