Nu in het vakblad: Esther Roelofs over het Nationaal Fonds voor de Sport

De nieuwe editie van vakblad Sport & Strategie is uit. Op de cover van dit nummer (editie 1-2022) een uitgebreid interview met Esther Roelofs over het nieuw opgerichte Nationaal Fonds voor de Sport. Verder aandacht voor: acht sportieve gemeenten onder de loep genomen, een terugblik op de Winterspelen van TeamNL en een interview met Pedro Mol over het groeiende aantal Nederlandse topsporters dat actief is in de Amerikaanse collegesport.

In het hoofdinterview neemt Esther Roelofs, de afgelopen twee jaar kwartiermaker van het nieuwe Nationaal Fonds voor de Sport, ons mee in de wereld van het ‘geefgeld’ in Nederland. In 2019 ging daar 5,7 miljard euro aan geefgeld om in ons land: geld van fondsen, bedrijven, kansspelen, huishoudens en uit nalatenschappen. Ongeveer elf procent, 604 miljoen euro, komt terecht in de sector sport en recreatie. Die elf procent verhogen naar dertien, veertien procent, dat is het eerste doel van het recent opgerichte Nationaal Fonds voor de Sport, aldus Esther Roelofs. Geen cent ervan is bestemd voor topsport. Het nieuwe fonds is een overkoepelend fonds dat de maatschappelijke kracht van sport promoot en met het geld dat binnenkomt sportinitiatieven gericht op verbinding, cohesie en inclusie wil ondersteunen. "Het is een fonds van en voor iedereen", zegt ze in het interview.

Gemeenteraadsverkiezingen

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van deze week, keek hoofdredacteur Frans Oosterwijk naar de belangrijke rol die gemeenten vervullen bij sportbeleid. Nederlandse gemeenten vullen namelijk het gat dat de landelijke overheid laat vallen om de beweegcrisis aan te pakken. Niet elke gemeente doet evenveel aan sport en bewegen, maar in Den Haag, Veendam, Montfoort, Volendam, Venlo, Almere, Gorinchem en Enschede is sport tot prioriteit verheven. Deze acht gemeenten kunnen zo als voorbeeld dienen voor andere gemeenten.

Meer Nederlanders naar Amerikaanse collegesport

In een interview met Pedro Mol gaan we de grens over naar de VS: met zijn bedrijf Slamstox studerende sporters naar Amerika begeleidt. Steeds meer Nederlanders wagen die overzeese stap. Inmiddels verblijven 1.200 à 1.400 Nederlandse student-athletes in de VS en ontwikkelt de Amerika-route zich steeds meer tot een nieuwe (en goedkope) aanvoerlijn van Nederlands topsporttalent. "Collegesport is de perfecte tussenstap voor sporters van 18 of 19 jaar die nog niet klaar zijn voor een profcarrière", aldus Mol in het interview.

Verder in dit nummer:

  • Het bleke gezicht van TeamNL: terugblik op de Winterspelen van Beijing, waar geen Nederlandse atleet zich waagde aan de geringste toespeling op de mensenrechten in China.
  • Van het Russisch Keizerrijk tot Russisch Olympisch Comité
  • Ranking the rankings: adelskalender
  • Sportieve motieven - wedstrijdvervalsing in de breedtesport
  • Sport & Corona: de toekomst van de sport in vijf scenario's
  • The American Way: Gaat de NFL eindelijk echt an de slag met diversiteit?
  • Columns van: Ineke Donkervoort, Frank van Eekeren, Linda Ooms en Bert Wagendorp

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de sportsector? Neem dan nu een abonnement op het vakblad Sport & Strategie. Of bestel deze editie als los nummer via onderstaande button.