NOC*NSF: "Zorgplicht bij sportaccommodaties, voldoet uw gemeente al?"

De certificering van sportaccommodaties staat aan de vooravond van een grote verandering, waar iedere gemeente mee te maken krijgt. Vanaf 1 mei 2024 is het namelijk verplicht om gebruik te maken van het certificaat dat volgt uit het Kwaliteitszorgsysteem Sportaccommodaties, het certificeringssysteem van VSG en NOC*NSF. Het systeem is onderdeel van Sportinfrastructuur.nl, hét platform op het gebied van sportaccommodaties in Nederland. Via Sportinfrastructuur.nl wordt het gemakkelijk om de (sporttechnische) kwaliteit en veiligheid van de sportaccommodaties te waarborgen!

Het keuren en certificeren van sportaccommodaties is in Nederland al enige tijd verplicht. Een accommodatie kan pas in gebruik genomen worden nadat via Sportinfrastructuur.nl een certificaat is ontvangen; een meetrapport is daarvoor niet voldoende. VSG en NOC*NSF gaan zo de versnippering door diverse certificaten tegen. Sportinfastructuur.nl is hét startpunt zijn voor iedereen die aan de slag is met de realisatie, de exploitatie en/of renovatie van sportaccommodaties.

Helft gemeenten voldoet niet aan zorgplicht

Op de Vakbeurs Sportaccommodaties, die op 7 maart plaatsvond in de Expo in Houten, was NOC*NSF aanwezig met een stand om de aanwezige vertegenwoordigers van gemeenten te informeren. Projectleider Bob Thomassen was in een een lezing duidelijk over de wijzigingen en (financiële) impact daarvan: "Per 1 mei 2024 betaal je als eigenaar van een sportaccommodatie een bedrag voor elk te ontvangen certificaat per veld/baan indien de eigenaar (veelal de gemeente) geen account bij het platform sportinfrastructuur.nl heeft. Dit leidt tot hogere kosten; een account geeft je bovendien meer mogelijkheden, o.a. toegang tot alle bondsvoorschriften, alle goedgekeurde sportproducten en toegang tot de accommodatiepaspoorten. Deze certificaten zijn vanaf 1 mei van dit jaar alleen toegankelijk voor de eigenaren via het accommodatiepaspoort op Sportinfrastructuur.nl. Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten heeft echter nog geen account en kan daardoor niet voldoen aan de wettelijke zorgplicht van het tonen van een certificaat. Neem dus vandaag nog een account!"

Meer weten over alle mogelijkheden die het Kwaliteitszorgsysteem Sportaccommodaties via Sportinfrastructuur.nl te bieden heeft en op welke wijze je gemeente kan blijven voldoen aan de wettelijke zorgplicht, ook na 1 mei? Bekijk dan de presentatie van NOC*NSF op de Vakbeurs Sportaccommodaties hieronder:

Lees ook deze artikelen over sportinfrastuctuur en de digitale special van Sportaccom: