Nederlandse Loterij draagt 52,6 miljoen euro af aan sport

Nederlandse Loterij heeft de jaarlijkse afdracht voor de maatschappij bekend gemaakt. Over het jaar 2023 kan Nederlandse Loterij een recordbedrag van 196,1 miljoen euro afdragen voor een gelukkig, gezond en sportief Nederland. Van dit totaalbedrag kan de sport rekenen op een afdracht van 52,6 miljoen euro, wat opnieuw meer is dan het bedrag van vorig jaar. Toen kreeg NOC*NSF 52,3 miljoen euro om te verdelen over de 77 aangesloten sportbonden.

Nederlandse Loterij heeft in 2023 een bedrag van ruim 5,7 miljard euro uitgekeerd aan prijswinnaars van haar kansspelen. De netto omzet van Nederlandse Loterij bedroeg in 2023 672 miljoen euro. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2022, onder meer veroorzaakt door toegenomen concurrentie op de online kansspelmarkt, doordat er meer prijzen uitgekeerd zijn, de verhoging van de kansspelbelasting en hogere investeringen in verantwoord spelen.

'Dé supporter van de sport'

Bij de bekendmaking van deze jaarcijfers van Nederlandse Loterij liet Arjan Blok, die 6 mei 2024 aantrad als CEO, trots te zijn op de rol van Nederlandse Loterij: "Jaar op jaar slagen we erin om een belangrijke financiële bijdrage te leveren aan de samenleving, sport en goede doelen. Over 2023 ontvangen onze beneficianten ruim 196 miljoen euro. Door onze afdracht zijn we dé supporter van TeamNL, de breedtesport, vele sociale initiatieven en dragen we bij aan onze missie; een gelukkig, gezond en sportief Nederland. En dat allemaal dankzij onze spelers; zij beleven plezier aan het verantwoorde kansspelaanbod van Nederlandse Loterij en aan het winnen van mooie geldprijzen."

'Sport op de agenda houden'

NOC*NSF laat op de website weten dat deze "stabiele en onmisbare jaarlijkse bijdrage, de gehele sport ten goede komt; zowel de topsport als de breedtesport". Volgens voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg is deze financiële bijdrage gezien de bewegingsarmoede meer dan welkom. Zij greep dit moment gelijk aan om daar de urgentie van te benadrukken.

"Juist in zo’n belangrijk jaar als dit, waarin onze topsporters straks het uiterste uit zichzelf halen, aangemoedigd door duizenden TeamNL-fans in Parijs én thuis, moeten we alvast vooruit kijken en bedenken hoe we deze geweldige bijdrage van Nederlandse Loterij zo goed mogelijk investeren. We moeten sport echt op de agenda houden, ook in Den Haag. Want bij de volgende Spelen in Los Angeles willen we over vier jaar opnieuw excelleren. We willen laten zien dat een sportief Nederland ons trots maakt. En wat is er mooier dan mét die inspiratie zelf toch die stap zetten… naar de sportvereniging of de sportschool, of door op de fiets te stappen of de wandelschoenen aan te trekken."