Meer gezinnen vragen Jeugdfonds Sport & Cultuur om hulp bij contributie

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur ziet een flinke stijging in het aantal aanvragen van gezinnen die door armoede de contributie of het lesgeld voor een sport- of cultuurclub niet kunnen betalen. In het eerste half jaar van 2023 werd voor 49.541 kinderen en jongeren een lidmaatschap betaald, een stijging van maar liefst 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit bewijst voor het fonds dat er een groeiende behoefte is aan hulp bij toegang tot sport en cultuur voor kinderen.

Uit een rondgang van NU.nl in juli 2023 blijkt dat de kosten voor onder andere lidmaatschappen van sportclubs voor steeds meer ouders onbetaalbaar worden. Vooral gezinnen met kinderen komen niet meer uit met het sociaal minimum. Dat veroorzaakt onder meer stress, isolatie, mentale problemen en een verminderde gezondheid. Op dit moment groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen, waardoor zij niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles kunnen. De verwachting is, op basis van de plannen van het demissionair kabinet voor volgend jaar, dat het aantal mensen in Nederland dat leeft onder de armoedegrens gelijk blijft.

Belangrijke rol voor intermediairs

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen, die opgroeien in een gezin waar niet genoeg geld is voor sport en cultuur. Zo biedt het Jeugdfonds Sport & Cultuur hulp, waardoor duizenden kinderen en jongeren de kans krijgen om lid te worden van een club en zo samen verder te groeien.

Hoe belangrijk sporten kan zijn voor een kind, weet Kwame Agyapong-Ntra (40), intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en beter bekend als Meester Kwame, als geen ander. "Op mijn 9e verhuisde ik van Ghana naar Amsterdam Zuidoost. Ik kreeg van iemand twee tennisrackets voor mijn verjaardag. Goedkope plastic dingen die al heel snel kapotgingen maar mijn broertje Kofi en ik vonden het geweldig. Buurvrouw Tine zag ons bezig en zorgde voor nieuwe rackets en ballen. In no time was de hele buurt aan het tennissen. Tennissen heeft ons veel gebracht: teamgeest, samenwerken en discipline." Kwame helpt met zijn huiswerkinstituut nu zelf honderden kinderen en werd in juni uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar.

Ook intermediair Davud Altin ervaarde hoe belangrijk het is om als kind mee te kunnen doen met sporten: "Vanaf mijn 12e mocht ik sporten via het toenmalige ‘Jeugdsportfonds’. Ik voetbalde en later deed ik aan judo, ik kreeg zelfs het benodigde materiaal zoals voetbalschoenen!" Hij ontwikkelde een grote liefde voor sport en inspireert nu zelf kinderen, als sportdocent.

'Kies een club'

De campagne 'Kies een Club' werd deze week gelanceerd, bij de start van het nieuwe sport- en cultuurseizoen en loopt tot en met 30 september. Doel van de campagne is om ouders te laten weten dat ze via www.kieseenclub.nl gemakkelijk een aanvraag kunnen doen voor hulp bij het betalen van de sport of cultuur van hun kind.