Leren van de psyche van Marit Bouwmeester

De mentale aspecten van leiderschap in de sport

Succesvolle topsporters onderscheiden zich behalve door fysieke kwaliteiten ook door hun mentale instelling. Om te kunnen presteren moeten zij beschikken over discipline, focus en gaan zij tot het uiterste om zich te ontwikkelen. Daarmee tonen winnende topsporters zich ook als echte leiders. Hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen noemt Olympisch zeilkampioene Marit Bouwmeester daar een sterk voorbeeld van. Tijdens de derde Masterclass Toekomstig Leiderschap in de Sport van Wagner zullen Van Yperen en Bouwmeester dieper in gaan op de mentale aspecten die leiders in de sport net zo hard nodig hebben als topsporters.

In de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport komen in vier bijeenkomsten alle facetten van goed leiderschap in de sport voorbij. De vragen die voorbij komen zijn: wat blijft over van het concept sport? Hoe ziet nieuw leiderschap eruit? Kan bestuur zonder leiderschap en andersom? Ook de mentale kant van presteren is van belang voor bestuurders en managers in de sport.

Beter worden

Van Yperen ziet dat steeds meer executives bezig zijn met persoonlijke coaches om te reflecteren. “Dat wordt dan niet gezien als mentale training maar meer als coaching. Mentale training blijft toch de connotatie houden van: er deugt iets niet of je bent een sukkel.” In de sport geldt hetzelfde, want niemand is verrast als een sporter aan zijn techniek gaat werken. "Als een leidinggevende aan zijn kennis van bepaalde software gaat werken of als hij reflecteert om een product in de markt te zetten, wordt ook niet gezegd: wat ben je zwak. Je bent goed als leider of topsporter maar je wil nog beter worden. Dat geldt voor tactische dingen, maar ook voor mentale aspecten. Het beter worden is de drijfveer daar gebruik je een mental coach voor of iemand anders in je omgeving die je daarbij kan helpen."

Zeilers

Zeilers laten volgens Van Yperen zien wat nodig is om mentaal sterk te zijn. "Zij moeten met de natuur omgaan: water en wind. Dat bepaalt in belangrijke mate hoe snel ze gaan, maar ze hebben geen invloed op de stroming en de richting van de wind. Je kunt je beter richten op de dingen waar je wel invloed op hebt. Voor een zeiler is dat hoe je je zeilen zet. Aan de hand daarvan en je roer kun je je eigen koers varen en vasthouden." Die metafoor gebruikt Van Yperen graag om te laten zien dat iedereen daar van kan leren. "Richt je op factoren waar je invloed op kunt uitoefenen en accepteer datgene waar je geen invloed op hebt. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is het wel lastig."

Wetenschap en praktijk

In alle vier de Masterclasses worden academische kennis en praktijkervaring gecombineerd. Bij de derde bijeenkomst wordt dat extra duidelijk met Nico van Yperen en Marit Bouwmeester als sprekers. Van Yperen zal de wetenschap vertalen naar de praktijk om dieper in te gaan op het denken als een sterke leider. Marit Bouwmeester zal vertellen hoe zij factoren in haar sport en alles daarbuiten onder controle houdt. Het zal daarbij gaan om: passie, controle en voorbereiding.

Ga voor meer informatie over het programma, de sprekers en aanmelden naar Wagner.nl