Philips ledverlichting voor sportparken: zo min mogelijk lichthinder voor omgeving

Dit thema, maar ook alles over forse energiebesparing zonder grote investering op de gratis kennissessie op 12 september

Een bekende klacht van omwonenden van een sportpark is de lichthinder. Bij herstructureringen van oude sportparken leggen gemeenten steeds meer velden aan die ook verlicht worden. De velden liggen vaak aan de rand van een dorp of stad, waardoor het licht zich vrij naar de omgeving kan verspreiden. Met de keuze voor Philips ledverlichting kun je de lichthinder zo veel mogelijk beperken. Of beter gezegd; met de Optivision LED-armaturen van Philips. Bovendien biedt een overstap nog meer voordelen, zoals een forse besparing op de energierekening en een afstelling die specifiek geschikt is voor jouw sport en terrein.

De reductie van lichthinder is echter een niet te onderschatten pre van de huidige generatie armaturen waarmee de Philips ledverlichting wordt geïnstalleerd, zo weet ook Frans Peelen, Key Account Manager Public & Sports bij Signify (voorheen Philips Lighting). Het voorkomt dat verenigingen achteraf maatregelen moeten treffen om lichthinder in te perken. "Wat je heel vaak ziet is dat er verlichting bij sportvelden geplaatst wordt waar achteraf kapjes overheen komen om de lichthinder te verminderen. Dan heb je dus eerst een probleem gecreëerd en daarna probeer je dat op te lossen. Wat wij doen is vooraf een goede berekening maken, we maken een goed lichtplan. Vervolgens maken we dan in de armatuur zelf een afscherming die de lichthinder voor de omgeving beperkt."

Lichthinder beperken

In de armaturen kunnen verschillende aanpassingen gedaan worden om de lichthinder te beperken. Helemaal zonder consequenties kan dat echter niet, want hoe meer de lichthinder maximaal beperken heeft invloed op de efficientie van de ledverlichting. Het is dus belangrijk om de juiste balance te vinden voor de specifieke locatie. Iedere mate van lichthinderbeperking die wordt toegepast in het armatuur voldoet aan de eisen, maar het is aan de vereniging zelf om te bepalen welke variant het beste bij de situatie past. Peelen: "Het is aan te raden om als vereniging vooraf goed onderzoek te laten doen. Laat een goede berekening maken door de leverancier of door een installateur, zodat je vooraf goed weet wat je opties zijn. De vraag is dan vervolgens hoeveel je er als vereniging in wilt investeren en hoeveel lichthinder je mag uitstralen naar de omgeving."

Energieverbruik verlagen

Iedereen met ledverlichting bespaart op energiekosten. De berekeningen zijn wat dat betreft overduidelijk. Alles begint met het overstappen naar ledverlichting en vervolgens het zo slim en efficiënt mogelijk afstellen. Door die combinatie gaat het energiegebruik opmerkelijk omlaag. De besturing van de Philips ledverlichting gebeurt met het online (IoT) besturingssysteem PerfectPlay. Daarmee kun je de verlichting sturen en dimmen. Peelen: "PerfectPlay is het slimme besturingssysteem waarmee je de verlichting kunt dimmen en op allerlei verschillende standen op afstand kunt beheren en aansturen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de verlichting ’s avonds wordt uitgeschakeld als er niemand meer aanwezig is op de club. Je kunt het trainingsrooster of de agenda in het besturingssysteem programmeren. Zo kun je ervoor zorgen dat de verlichting alleen brandt als er ook echt licht nodig is."

"Met PerfectPlay kun je ervoor zorgen dat de verlichting alleen brandt als er ook echt licht nodig is"

Frans Peelen (Signify)

De naam PerfectPlay gaat aan het einde van het jaar veranderen naar Interact Sports, zodat alle besturingssystemen onder één merknaam (Interact) in de markt gezet kunnen worden. De Philips ledverlichting is geschikt voor veel verschillende sporten. Dat heeft deels te maken met het grote aantal opties om de verlichting naar wens in te stellen, maar zeker ook met de verschillende beschikbare lichtbundels. "We hebben verschillende optieken (lichtbundels) ontwikkeld die voor één bepaalde sport bedoeld zijn. Dus we hebben optieken die specifiek geschikt zijn voor tennis, hockey of voetbal. Maar met de besturing kunnen we de verlichting inderdaad ook aanzetten op verschillende niveaus. Per sport wordt het juiste lichtbundel gekozen en kan de klant het licht niveau aanpassen, om de verlichting zo efficient mogelijk in te zetten.. Iedere sport vraagt namelijk zijn eigen lichtniveau. Met PerfectPlay kun je de verlichting slim sturen, zodat het voor elke sport passend is."

Uniek

Een ander groot voordeel van de Philips ledverlichting, ten opzichte van verlichting van veel andere leveranciers, zit volgens Peelen in de zogenoemde driver. Bij de installaties van Philips kan deze bij het armatuur, maar net zo goed in de paal worden gemonteerd. "De driver is de elektronica die bij het verlichtingstoestel hoort. Als er iets met de verlichting gebeurt, zit de storing meestal in de driver. Dus als die boven in de mast zit, is de vervanging of onderhoud duurder voor een club. Als de driver beneden in de paal zit, is het makkelijker voor de installateur om erbij te kunnen. We streven ernaar, met blik op de hele levensduur, onze verlichting zo efficiënt en onderhoudsvriendelijk mogelijk voor de klant te ontwikkelen. Er zijn niet veel leveranciers die beide opties kunnen leveren."

De technische voordelen voor sportverenigingen bij de keuze voor Philips-verlichting liggen dus voor de hand. Zet Peelen de voordelen van het gehele product op een rij, dan steken enkele er wat hem betreft duidelijk bovenuit. "Dat heeft meerdere redenen. De belangrijkste voordelen zijn in mijn ogen de langere garantie, minder lichthinder en de kwaliteit van het product. Het Philips-product heeft een langere levensduur dan gemiddeld. Onze Philips-armaturen hebben een levensduur van 100.000 branduren."

"Kijk niet naar wat het kost, maar naar wat het opbrengt"

Björn Kuipers

De technische voordelen voor sportverenigingen bij de keuze voor Philips-verlichting liggen dus voor de hand. Zet Peelen de voordelen van het gehele product op een rij, dan steken enkele er wat hem betreft duidelijk bovenuit. "Dat heeft meerdere redenen. De belangrijkste voordelen zijn in mijn ogen de langere garantie, minder lichthinder en de kwaliteit van het product. Het Philips-product heeft een langere levensduur dan gemiddeld. Onze Philips-armaturen hebben een levensduur van 100.000 branduren."

Kennissessie

Philips organiseert 12 september een kennissessie bij Kampong in Utrecht over haar ledverlichting voor sportverenigingen. Tijdens die kennissessie wordt er een presentatie ingegaan op alle ins en outs van de energiezuinige Philips ledverlichting voor sportvelden. Daarnaast krijgen ook alle installatiepartners de mogelijkheid om zich te presenteren tijdens deze sessie. Dat gaat, volgens Peelen, in een marktkraamachtige opstelling plaatsvinden. Iedere installateur of leverancier die Philips verlichtingsproducten levert kan zich daar tonen. Er zijn ook verschillende bekende sprekers aanwezig op de sessie. Onder anderen scheidsrechter in het betaald voetbal Björn Kuipers komt aan het woord: "Kijk niet naar wat het kost, maar naar wat het opbrengt."