'Sportakkoorden geven kansen om te investeren in motorische ontwikkeling'

Lector Mirka Janssen en Tweede Kamerlid Rudmer Heerema in Sport & Samenleving Podcast

In de zevende aflevering van de Sport & Samenleving Podcast van Team Sportservice zijn dit keer lector Bewegen in en om School Mirka Janssen en Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) te gast. In het gesprek hebben ze het over de het belang van een brede motorische ontwikkeling bij kinderen. Beiden zien dat het onderwijs met vakleerkrachten daar een belangrijke rol in spelen.

Als lector aan de HvA doet Janssen onderzoek naar de motorische ontwikkeling van kinderen. Met de groeiende beweegarmoede onder kinderen is dat een actueel onderzoeksgebied waar veel vraag naar is. Niet alleen voor de gezondheid van kinderen is de motorische ontwikkeling belangrijk, maar uiteindelijk ook bij talentontwikkeling is die basis cruciaal. “Ik vind dat er veel meer geïnvesteerd zou moeten worden in de basis bij kinderen. Ik denk daarom dat het mooi zou zijn als we de sport en het onderwijs meer dichter bij elkaar brengen.” Zij doelt daarmee op het goed leren bewegen op de basisschool in samenwerking met sportverenigingen. In de podcast gaat ze dieper in op haar onderzoek naar de effecten van het aanleren van brede motorische vaardigheden bij kinderen.

Kansen en kanttekeningen bij lokale sportakkoorden

Janssen ziet in de sport en het onderwijs al veel ontwikkelingen op het gebied van niet te vroeg selecteren en het breder ontwikkelen van kinderen. Het uitrollen van de verschillende lokale sportakkoorden in Nederland geeft in haar ogen nieuwe mogelijkheden om in te zetten op de motorisch vaardigheden van kinderen. Zo verwacht ze dat de sportakkoorden in Amsterdam, Zaanstad en Wormerland echt effect kunnen hebben op dat gebied. "Met name omdat ingezet wordt op samenwerking tussen professionals: de gymleraar, de sportvereniging, fysiotherapeuten, jeugdartsen. Zij kijken met elkaar of ieder kind mee kan doen en wat zij voor die kinderen moeten organiseren. Daar ben ik heel erg blij mee."

Rudmer Heerema geeft in hetzelfde gesprek aan dat hij ook mooie dingen heeft zien ontstaan door de lokale sportakkoord, maar hij voelt ook nog enige terughoudendheid. Als kamerlid kijkt hij kritisch naar de effectiviteit van alle ingezette middelen. "Ik heb het effect nog niet gezien van datgene dat met al die akkoorden op papier is gezet. Als nu blijkt dat er vooral heel veel papier is geschreven, maar er is weinig winst geboekt met echte sport dan hebben we iets verkeerd gedaan."

Luister de hele podcast

In de podcast geeft Heerema ook een reactie op het adviesrapport van de NLsportraad om sport een publieke taak te maken. Ook schuift Zola Stoop, coördinator Beweegmanagement en Bewegen op en rond school in de regio’s West-Friesland en Zaanstreek-Waterland, aan bij het gesprek. Zij vertelt over het huidige beweeggedrag bij kinderen in coronatijd.

Beluister aflevering 7 van de Sport & Samenleving Podcast op de website van Team Sportservice en in de bekende podcast-apps.