Na het succes van OldStars Walking football volgen meer sporten voor ouderen

Zelden pakte een nieuwe sportvorm zo goed uit als OldStars walking football. Zo’n 4.500 deelnemers op meer dan 300 plekken in ons land nemen deel aan deze voetbalvorm voor zestigplussers, die nog maar vijf jaar geleden het levenslicht zag. Nu blijkt dat meedoen aan walking football de ‘oudjes’ ook daadwerkelijk meer sociale contacten en een betere lichamelijk conditie oplevert, maakt het programma zich op voor een volgende fase.

Na een pilot in 2013 ging OldStars in februari 2014 van start bij de betaaldvoetbalorganisaties ADO Den Haag, PSV, RKC en FC Groningen. Dat aantal van vier is nu dus spectaculair gestegen naar meer dan 300. Wie op de website van OldStars het kaartje van Nederland bekijkt en ziet waar overal aan walking football gedaan kan worden, kan niet anders concluderen dan dat het een doorslaand succes is.

Sociaal element

Bij walking football mag niet worden gerend en er wordt op een klein veld gespeeld, zes tegen zes en zonder keeper. Het sociale element is van groot belang: gezamenlijk een kopje koffie of een biertje drinken is net zo belangrijk als de training of de wedstrijd. De landelijke projectpartners Nationaal Ouderenfonds, Eredivisie CV en de KNVB beogen met walking football ‘het stimuleren van laagdrempelig bewegen onder zestigplussers. Hierbij worden sociale aspecten als ontmoeten, zelfredzaamheid en meedoen aan voetbal en de maatschappij gestimuleerd en tot uiting gebracht.’

Enquête

Inmiddels blijkt dat die doelen in de praktijk ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het Nationaal Ouderenfonds hield een enquête onder deelnemers om meer inzicht te krijgen in de sociaal-demografische situatie van de doelgroep en de resultaten die het OldStars-programma opleveren voor de deelnemers. En wat blijkt: de bijna 700 respondenten waarderen het OldStars-programma met het cijfer 8,4. Bovendien geeft bijna driekwart van de respondenten aan dat ze meer sociale contacten hebben door deelname aan OldStars. Meer dan zestig procent van de doelgroep merkt dat de lichamelijke conditie door deelname verbetert.

Foto: Björn Martens

Doorontwikkeling

Het Nationaal Ouderenfonds geeft aan uiteraard verheugd te zijn met deze resultaten en daardoor gesterkt te zijn in de gedachte het OldStars-programma verder te optimaliseren en uit te breiden naar andere takken van sport, om zo meer ouderen verantwoord in beweging te brengen of te houden en ontmoeten, meedoen en zelfredzaamheid te stimuleren. En dat gaat verder dan het ontwikkelen van een opleidingsprogramma, spelregels en het faciliteren van toernooien, geeft Johan Annema, namens het Nationaal Ouderenfonds landelijk projectmanager OldStars walking football, aan. "Het streven is om het project na vijf jaar over te dragen aan de KNVB. We zitten nu in de tweede fase van het project. Het landelijk projectmanagement en het eigenaarschap wordt bij de KNVB ondergebracht. Ons idee is dat het op deze manier wordt geborgd binnen het voetbal en het programma volwassen wordt. We sluiten hiermee een bijzondere OldStars-periode en jaar af."

SponsorRing

Met dat laatste doelt Annema ook op de Gouden SponsorRing 2018 in de categorie Smart Budget die vorige maand in de wacht werd gesleept. De prijs was een bekroning voor de campagne voor deelname van een Nederlands team OldStars walking football aan het wereldkampioenschap om het walking football te promoten. Met boegbeelden als oud-profvoetballers Sjaak Swart en Kees Kist werd een landelijke selectiedag in het Olympisch Stadion georganiseerd voor de formatie van een Nederlands team OldStars walking football. De SponsorRing is een welkome beloning voor OldStars, dat in eerste instantie werd gesubsidieerd door de Vrienden Loterij en het minsterie van VWS, maar nu bekostigd wordt door een aantal grote partijen (Fonds NutsOhra, Kappé, Menzis en Van Boxtel Hoorwinkels). Naar extra financiering blijft echter gezocht worden, zoals met de op dit moment lopende tikkie kerstcampagne met de toepasselijke naam #tik’mdoor.

"We zijn nu bezig om OldStars Hockey, Basketbal en Tennis op te starten. In 2019 wordt dit onder het kopje OldStars Sport in de markt gezet"

Johan Annema (het Nationaal Ouderenfonds)

Hockey, basketbal en tennis

En dan te bedenken dat walking football pas het begin is. Annema: "We zijn nu bezig om OldStars Hockey, Basketbal en Tennis op te starten. In 2019 wordt dit onder het kopje OldStars Sport in de markt gezet. Onder andere de KNHB en KNLTB zijn hierop al aangehaakt en met Feyenoord Basketbal tekenen we volgende maand een overeenkomst. Het gedachtegoed van OldStars zetten we voort richting andere takken van andere sport waarbij we ouderen de mogelijkheid willen geven om in een aangepaste vorm mee te blijven doen binnen hun ‘eigen’ tak van sport. We spelen hiermee in op de verdere vergrijzing, de behoefte om gezond oud te worden en om op latere leeftijd een sociaal netwerk te behouden."