Hoe Bas van de Goor na zijn carrière een bredere blik op sport kreeg

Voor veel topsporters is het lastig om na hun sportcarrière de weg naar een nieuw doel te vinden. Om de stap naar een maatschappelijke omgeving zo goed mogelijk te laten verlopen, besloot oud-volleyballer Bas van de Goor in 2005 de MBA Sport Management bij Wagner, de voorloper van de Executive MBA Sports & Health, te gaan doen. Die opleiding opende zijn ogen over sport en betekende ook het begin van zijn Bas van de Goor Foundation.

Toen Bas van de Goor in 2005 stopte met volleybal, had hij al met zijn club Dynamo afgesproken dat hij daar technisch manager zou worden. "Dan kun je vanuit je ervaring en netwerk veel halen, maar ik dacht toch: hoe kun je dat allemaal zo goed mogelijk organiseren? Wagner is toen bij mij op de radar gekomen omdat NOC*NSF mij ook graag wilde helpen met de transitie na mijn sportcarrière."

Al in een van de eerste colleges van Philip Wagner kwam de olympisch kampioen van 1996 erachter dat hij in een topsport bubbel leefde. "Philip stelde de vraag op welke manieren je naar sport kunt kijken. Ik begreep die vraag als: hoe kun je tegen topsport aankijken? Dus ik noemde Ajax, de Volvo Ocean Race en de Formule 1. De andere deelnemers kwamen met zaken als breedtesport, sport en gezondheid en sport op scholen. Dat was voor mij vanuit de niche van topsport een openbaring van hoe breed je naar sport kunt kijken."

Bredere blik

Hoewel Van de Goor de opleiding niet helemaal afmaakte, geeft hij nog altijd aan dat het hem veel heeft gebracht. "Bijvoorbeeld dat ik met iets meer afstand naar zaken kan kijken en dat ik ook meer kijk hoe dingen wetenschappelijke in elkaar zitten." Behalve dat hij een bredere blik kreeg, ontstond tijdens de studiereis naar China een nieuwe wending aan zijn carrière.

Tijdens die reis ontmoette hij Petra Seegers, met wie hij niet veel later de Bas van de Goor Foundation oprichtte. "Ik weet nog dat ik tijdens een wandeling met Petra en Philip de vraag kreeg: hoe lang wil jij nog oud-volleyballer blijven? Dat is natuurlijk een interessante vraag. In de volleybalwereld kun je dat best lang doen of je springt een keer in het diepe en begint opnieuw. Dat heb ik gedaan en dat is mij heel goed bevallen."

"In de volleybalwereld kun je best lang de oud-volleyballer blijven of je springt een keer in het diepe en begint opnieuw. Dat heb ik gedaan."

Bas van de Goor

Het idee voor een stichting die zich inzet rond het thema sport en diabetes ontstond ook daar in China al. "Ik door mijn diabetes op die reis de hele tijd bezig met mijn insuline. Petra had al langer interesse in de medische wereld en wilde iets met gezondheid doen. Zo is het gekomen." Samen richtten ze toen in 2006 de Bas van de Goor Foundation op, waar op dat moment veel tijd in ging zitten. "Ik kwam toen niet meer toe aan het afronden van de studie. Het had gekund, maar dat had meer te maken met mijn persoonlijke focus. Ik haal nog altijd aan dat de MBA aan de basis heeft gestaan van mijn foundation."

Meerwaarde gezonde leefstijl

Ondertussen is de opleiding gewijzigd naar Executive MBA Sports & Health om zo aan te sluiten bij de groeiende aandacht voor sport en gezondheid. Van de Goor merkt vanuit zijn werk met zijn foundation die trend in de praktijk. Met het wandelevenement de Nationale Diabetes Challenge probeert zijn stichting de meerwaarde van een gezonde leefstijl te laten zien. "De Nationale Diabetes Challenge is in eerste instantie gericht op mensen met diabetes type 2, maar vanuit het zorgveld krijgen we steeds meer de vraag of mensen met hart en vaatziekten en depressie ook kunnen meedoen. Voor hen is het natuurlijk ook goed om te bewegen."

Van de Goor vraagt zich daardoor ook af of het een taak van de zorg is om mensen te stimuleren om meer te gaan bewegen. Aan die discussie draagt hij graag een bijdrage, geeft hij aan. "Ik denk dat je verantwoordelijkheid niet bij één partij moet neerleggen, maar misschien moet je dat gaan delen. Dat kan met de gemeente, zorgverleners, en verzekeraars. Die hebben daar profijt van. Met ons project brengen we al die partijen bij elkaar en kijken we of we een oplossing kunnen bedenken."

Emotie en feiten scheiden

Bij dat soort gesprekken merkt hij dat zijn kennis uit de MBA Sport Management hem nog altijd helpt. "Er wordt heel veel gezegd en beweerd over sport en wat de gunstige effecten zijn. Het is toch goed om de emotie en de daadwerkelijke inzichten die er bestaan uit elkaar te houden. Daarnaast boor je natuurlijk tijdens deze opleiding een heel nieuw netwerk aan en zie je hoe sport op andere manieren kan werken dan wat jij denkt."

Meer weten over de Executive MBA Sports & Health? Ga naar Wagner.nl