"Het strand leent zich uitstekend om te sporten, ook voor ouderen"

In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan het sporten en bewegen te krijgen, maar niet op het strand. En dat is zonde, vinden ze bij The Hague Beach Stadium in Scheveningen. Want het strand leent zich, ook voor ouderen, uitstekend voor sporten en bewegen. Met behulp van een Sportimpuls-subsidie gaat The Hague Beach Stadium de komende twee jaar samen met onder andere verzorgingshuizen en een fysiotherapiepraktijk een speciaal beweegaanbod voor ouderen op het strand maken.

"Wat is er lekkerder dan buiten op het strand zijn?", vraagt Eva de Koning van The Hague Beach Stadium. "Veel ouderen komen nog maar weinig op het strand. En dat is jammer. Want het strand heeft veel te bieden."

Vergeten doelgroep

Voor allerlei doelgroepen verzorgt The Hague Beach Stadium sport- en spelactiviteiten op het strand en in het eigen stadion en paviljoen. Sportdagen voor scholen, kinderfeestjes, teambuilding voor bedrijven, maar ook een zomeravond beachvolleybalcompetitie en bootcamp. Maar ouderen zijn eigenlijk een vergeten doelgroep. De Koning: "Er zit een verzorgingshuis op 200 meter afstand van ons. Ze gaan regelmatig dagjes weg, maar bij ons zijn ze nog nooit geweest. Jammer, want het strand biedt zoveel meer dan alleen een plek om te bewegen. Je bent echt een paar uurtjes uit."

Met de sportfysiotherapeuten van M&O Fysiotherapie in Den Haag heeft Beach Stadium een programma speciaal voor ouderen bedacht. "We zijn nu bezig met de try-outs. Ouderen kunnen gratis meedoen aan de proeftrainingen. Daarna gaan we de programma’s finetunen. Wat sloeg aan, wat niet? In het voorjaar van 2019 willen we dan echt beginnen met de cursussen."

Valpreventie

Een van de onderdelen wordt valpreventie. Daarnaast komen balspelen, balans en andere thema’s aan bod. "Het ligt ook aan de wat de deelnemers kunnen. De één zal heel vitaal zijn en kunnen volleyballen, de ander zit wellicht in een rolstoel. We hebben verschillende trainers en houden de groepen klein met maximaal vijf deelnemers per trainer. Dan kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen”, legt De Koning uit. Ze vertelt er meteen bij dat het paviljoen toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. "Bovendien zit hier vlakbij een verhuurder van strandrolstoelen. Dus mochten we een strandwandeling gaan maken, dan kunnen mensen die van een rolstoel afhankelijk zijn gewoon mee.”

Samenwerking verzorgingshuizen

Beach Stadium werkt voor dit project samen met een aantal verzorgings- en verpleeghuizen in Den Haag en Scheveningen. "Daar waren ze meteen heel enthousiast. Ook zij hadden nog nooit gedacht aan beweegactiviteiten op het strand, maar ze willen graag meedoen.” Ook ouderen die thuis wonen kunnen zich opgeven. Binnenkort starten campagnes via lokale media en sociale media om deelnemers te werven.

De Koning hoopt de ouderen die meedoen niet alleen een sportief uurtje te kunnen geven, maar vooral ook een sociale activiteit. "Lekker met elkaar buiten zijn en kennis maken met andere mensen. Hoe mooi zou het zijn dat deelnemers als ze eenmaal opnieuw kennis hebben gemaakt met het strand, vaker naar zee gaan om even eruit te zijn?”