"Blades moeten net zo makkelijk verkrijgbaar zijn als een paar sportschoenen"

Marlou van Rhijn over haar missie voor écht inclusieve sport

Marlou van Rhijn (27), de snelste paralympiër van de wereld, heeft een duidelijke missie: ze wil dat de blades waar zij haar snelle tijden op loopt voor iedereen verkrijgbaar zijn. Het past in haar grotere ideaal van een écht inclusieve sport, waarbij valide en gehandicapte sporters dezelfde kansen en faciliteiten hebben. In het coverinterview van Sport & Strategie maakt de Paralympisch kampioene duidelijk dat Nederland op dat terrein in haar ogen nog veel heeft te winnen.

Na het WK atletiek in 2017 kwam Marlou van Rhijn op het idee om kinderen met een beperking dezelfde sensatie van het lopen op blades te laten ervaren met Project Blade. Samen met haar sponsors Nike en prothesemaker Ottobock organiseerde Van Rhijn een actie om gehandicapte kinderen met hardloopambities net zo makkelijk aan blades te helpen als een valide kind dat met zijn ouders naar een sportwinkel gaat voor de juiste schoenen en outfit. In een interview met Frans Oosterwijk vertelt Van Rhijn dat ze op die actie "trotser is dan op welke medaille dan ook". Ondertussen werkt ze samen met haar sponsors ook al om het project richting Tokio 2020 internationaal op de kaart te zetten. "Een land kan het nog zo goed geregeld hebben, zolang ze niet in de winkel liggen, is het ideaal niet bereikt"

Buitengesloten

Tegelijkertijd weet Van Rhijn, die marketing en communicatie aan de Johan Cruyff Acedemy studeerde, dat blades nooit een massaproduct zullen worden. Dat houdt haar allerminst tegen in haar missie. "Sport is voor iedereen, zeggen we tegenwoordig. En: sport geeft zelfvertrouwen, in sport leer je samenwerken. Maar juist in de sport wordt een gehandicapt kind buitengesloten of in een hokje gestopt. Dat doet pijn. Mensen vergeten vaak dat een gehandicapt kind behalve gehandicapt ook gewoon kind is. Met emoties en een wil. Dus dat is heel erg mijn drive: help ieder kind om te sporten en zich te ontwikkelen."

"Mensen vergeten vaak dat een gehandicapt kind behalve gehandicapt ook gewoon kind is. Met emoties en een wil"

Marlou van Rhijn

Geen apart deurtje

Ondanks dat in Nederland de gehandicaptensport met beleid en wetgeving is ondergebracht bij gewone sportverenigingen, ziet Van Rhijn dat in de praktijk de gehandicaptensport vaak apart wordt gezet. "Bij veel verenigingen heb je eerst de trainingen voor valide sporters, en daarna een training voor de sporters met een beperking. Mooi geregeld, denken ze dan. Nee! Je moet gehandicapte atleten gewoon laten meetrainen met valide atleten. Sprinters bij sprinters, middenafstand bij middenafstand, lange afstand bij lange afstand Dat is pas inclusief", zegt Van Rhijn. Ze wil van af de scheiding valide en gehandicapten sporters. "Inclusie is: iedereen hoort erbij en dus juist geen apart deurtje maken."

Verder lezen?

Lees het hele interview met Marlou van Rhijn in Sport & Strategie vakblad (editie 6-2018). Verder in dit nummer:

  • Wie wordt de opvolger van André Bolhuis bij NOC*NSF?
  • Tjark de Lange (NHV): “Het huidige handbal in Nederland hanteert het model van de armoede”
  • Belofte voor 2021: weg met afvalplastic
  • Shirtsponsoring in de Eredivisie, een onderschat reclame-instrument

Nog geen abonnee? Bestel dit nummer dan los.

Foto: VI Images