SVV Scheveningen vraagt als eerste club noodkrediet aan

Stichting Waarborgfonds Sport biedt sinds 1 mei noodkrediet voor sportclubs

SVV Scheveningen heeft zich als eerste sportvereniging gemeld bij Stichting Waarborgfonds Sport (SWS), met een aanvraag voor een tijdelijk (nood)krediet. "Er hebben veel clubs bij ons om informatie gevraagd, en één hebben wij inmiddels toegekend", laat directeur Dick Zeegers weten namens SWS.

Sinds 1 mei schiet deze stichting sportclubs, die door de coronamaatregelen niet meer kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen, te hulp met het aanbieden van noodkredieten. "Wij doen dan wel als altijd een check naar de financiële situatie van de vereniging", benadrukt Dick Zeegers. Dankzij de gehonoreerde borgstelling van SWS heeft Scheveningen nu bij huisbankier Rabobank een tijdelijk krediet kunnen aanvragen van 30.000 euro. "Dit is voor ons een goede oplossing", reageert voorzitter Ron Kleijn verheugd. "Daardoor kunnen wij onze strategie uitvoeren, om met een 'clean sheet' het seizoen af te maken."

Kwijtschelden huur

SVV Scheveningen bewoont het aloude Houtrust en speelt in de Tweede Divisie, de hoogste afdeling in het amateurvoetbal. Twee maanden geleden moest het de competitie afbreken, als vijftiende met nog elf aantrekkelijke wedstrijden in het verschiet. "Plus als we op die plaats waren blijven staan nog vijf in de nacompetitie", aldus Ron Kleijn, die de recettes (met een gemiddelde van 900 toeschouwers) in de reguliere competitie op jaarbasis op zo’n 20.000 euro begroot. "We missen nu bijna de helft."

Op Houtrust huurt Scheveningen vier velden van de gemeente, met nog een half oefenveldje voor de jeugd. Het bezit zelf de opstallen; een clubgebouw, kleedkamers en tribune. Zoals ook elders is de huur voor drie maanden tot 1 juni opgeschort. De voorzitter hoopt dat, na de toezegging van de overheid om 90 miljoen euro ter compensatie over te maken aan gemeentes, het restant aan huur tot het volgende seizoen volledig zal worden kwijtgescholden. "Wij betalen normaal 2.000 euro per maand aan huur voor alle velden."

Buurthuis van de Toekomst

Scheveningen telt 850 leden, onder wie 500 jeugd. "Daarnaast zijn wij ook het zogeheten Buurthuis van de Toekomst. Ons clubgebouw en terrein staan normaal ook open voor andere activiteiten, zoals onder andere een bridgeclub en kinderopvang. Per week betekent dat nog eens 200 deelnemers bij ons, naast het voetbal." Het sluiten van de kantine gedurende de beste maanden van het seizoen scheelt tot 1 juni een bedrag van 110.000 tot 120.000 euro. "We hadden ook nog jeugdtoernooien op het programma staan. Het was onze meest interessante periode voor de omzet in de kantine."

"Tot onze sponsors behoren strandtent-exploitanten en zij zijn begrijpelijk nu niet in staat om hun afspraken na te komen"

Ron Kleijn - Voorzitter SVV SCheveningen

Door mede een beroep te doen op regelingen als NOW (tijdelijke overbrugging werkgelegenheid) en de 4.000 euro uit TOGS (het noodloket voor ondernemers) lukte het Scheveningen de financiële tegenvallers ten dele zelf op te vangen. "Wij hebben zes trainers in dienst en achttien contractspelers voor het eerste elftal", aldus Ron Kleijn. "Daarnaast zijn de inkomsten uit sponsoring voor ons een grote post. We kregen wat opzeggingen, en ook het verzoek tot uitstel van betalingen. Zo behoren strandtent-exploitanten tot onze sponsors en zij zijn begrijpelijk nu niet in staat om hun afspraken na te komen." Volgens de voorzitter factureert de penningmeester in deze maanden van het seizoen zo’n 36.000 euro aan sponsorgeld. "Daarvan houden we er rekening mee dat we de helft kunnen afschrijven. We schatten dus in dat we die 18.000 euro niet binnen zullen krijgen."

Open blijven in zomer

Om het gat van mogelijk dertig mille om break-even te zijn toch te kunnen dichten, nam Scheveningen contact op met de huisbankier, met de vraag of het in aanmerking kon komen voor de verruiming van de BMKB-regeling. "Maar die bleek niet voor ons als sportclub te gelden.’ Waarop de club zich tot de Stichting Waarborgfonds Sport wendde met dezelfde wens. "Bij ons is SWS bekend, omdat we daar sinds het neerzetten van ons clubgebouw in 2006 garanties voor leningen hebben lopen." Dankzij de honderd procent garantstelling van SWS kon hij vervolgens bij de bank wel weer het verzoek indienen voor een tijdelijk krediet van 30.000 euro, uiterlijk in vijf jaar terug te betalen. "Dat moet dan volgens de regels van SWS. Wij zijn SWS hoe dan ook dankbaar voor hun inzet en snelle handelingen."

Zoals altijd loopt bij Scheveningen het boekjaar van 1 juli tot 30 juni twaalf maanden later. "Onze jeugd tot 19 jaar mag weer trainen. Hoe lang we daarmee willen doorgaan, weet ik niet. We willen onze activiteiten zoveel mogelijk laten doorlopen. Stel dat we zouden zeggen: we stoppen per 1 juni, en dan blijkt dat ook de senioren weer mogen trainen met de beperking van anderhalve meter. Waarom zouden we dan de club sluiten? We wachten rustig af hoe het verder gaat met het voetbal. Op dit moment weten we dat evenementen niet eerder dan op 1 september mogen beginnen", zo houdt Ron Kleijn zich bewust niet bezig met de vele gissingen naar de start van een nieuw seizoen.

Foto: Twitter / SVV Schevingen