Oproep binnensport: 'zet miljoenen sporters niet buitenspel'

31 binnensportbonden vragen kabinet en Tweede Kamer om meer perspectief

© Shutterstock

"Een kleine aanpassing die ook weer een verschil kan maken." Dat was hoe demissionair minister-president Mark Rutte in zijn persconferentie op 8 maart de verruiming voor buitensport voor volwassenen betitelde. Sinds vandaag mogen volwassenen vanaf 27 jaar in groepen van vier samen sporten op anderhalve meter op een sportaccommodatie. Sporthallen, zwembaden en fitnesscentra blijven echter nog gesloten. Ruim zes miljoen binnensporters merken daardoor nog weinig van het verschil waar Rutte op doelt, stellen 31 binnensportbonden en belangenorganisaties. In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer roepen zij op tot meer perspectief voor de binnensport.

De brandbrief is ondertekend door onder andere de Nevobo, KNGU, KNLTB, KNSB, KNZB en NLactief. Namens die brancheorganisatie overhandigde Erben Wennemars vorige week ook al een brandbrief en een petitie aan demissionair-minister Tamara van Ark om aandacht te vragen voor de gesloten sportscholen. Bij de demonstratie van de fitnessondernemers ging Van Ark in op de uitnodiging om bij een fitnessschool in Lienden te kijken wat volgens de branche al wel mogelijk is.

Waar die oproep vooral vanuit de fitnessbranche kwam is de brief van vandaag duidelijk breder ingezet. “Op dit moment staan bijna zes miljoen mensen buitenspel, waaronder veel kinderen”, schrijven de ondertekenaars. “Van deze zes miljoen mensen die in januari 2020 nog actief hun sport beoefenden was in januari 2021 nog slechts een derde over. Zeker vier miljoen binnensporters missen daardoor de mogelijkheid om met hun sport geluk, plezier en ontspanning te vinden. Deze groep heeft ook nauwelijks de gelegenheid om aan hun sterk afgenomen mentale en lichamelijke gezondheid te werken.”

Grote zorgen over jeugd

Vooral de daling in de sportdeelname onder de jeugd en jongeren vinden de bonden en belangenorganisaties zorgwekkend. Gerard Dielessen noemt de dalende beweegdeelnamecijfers onder jeugd "historisch laag". “Zeker driekwart van de kinderen was begin vorig jaar nog actief aan het sporten, nu geldt dat nog maar voor net iets meer dan de helft.. Een grote groep kinderen sport nu al bijna een jaar helemaal niet meer. Met name de sluiting - ook voor kinderen - van alle binnensportaccommodaties is daar een belangrijke oorzaak van. De gevolgen zijn ernstig en niet alleen bij kinderen. Daar moeten we ons echt grote zorgen over maken. De weerbaarheid, gezondheid en vitaliteit van de samenleving staan op het spel. Daarom is het zo belangrijk dat de binnensporten ook weer aan de gang kunnen.”

Beroep op politiek

De 31 verenigde binnensportbonden en belangenorganisaties doen daarom in hun brief een dringende oproep om "bij de volgende keuzes die de Tweede Kamer moet maken, oog te hebben voor de helft van sportend Nederland die nu noodgedwongen inactief is. Wij staan klaar met alle binnensportsportclubs, zwembaden, sport- en dansscholen om ook deze groep een gezond en veilig sportaanbod te bieden en zo ook deze sportinfrastructuur levend te houden. Dat hoeft niet in één keer, maar stapsgewijs gelijklopend met het verminderde risico door het vaccineren en testen."

"De unieke sportinfrastructuur van Nederland staat op het spel", zegt Guido Davio, algemeen directeur Nevobo. "Het is heel belangrijk dat er weer leven komt in de binnensportverenigingen, juist ook met het oog op volgend seizoen. Om de verbinding binnen verenigingen in stand te houden, is het essentieel dat mensen elkaar weer kunnen treffen om hun sport te beoefenen."

Marieke van der Plas, directeur KNGU maakt zich vooral zorgen om de gymsportende jeugd. "Deze jonge kinderen sporten en bewegen alleen in georganiseerd verband, dus op de gymclub. Zij staan al maanden buitenspel en dit heeft vergaande gevolgen voor hun ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal."