Nederlandse sport kan weer volledig open

Teamsporten binnen en buiten voor iedereen weer mogelijk vanaf 5 juni

Met het naar voren halen van de derde stap van het openingsplan stelt het kabinet de Nederlandse sport per 5 juni verder open. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten dit afgelopen vrijdag bekend in een persconferentie. Met deze versoepelingen worden teamsporten voor volwassenen binnen en buiten mogelijk. Ook kunnen de sportkantines weer open. Aan dit openingsplan zit nog een kleine mits: de dalende trend van de coronacijfers moet wel doorzetten.

Vanaf komende zaterdag 5 juni is veel weer mogelijk als het om sporten gaat. De belangrijkste wijziging in deze derde stap is het gezamenlijk sporten voor iedereen vanaf 18 jaar. Volwassenen mogen namelijk zowel binnen als buiten samen sporten met een maximale groepsgrootte van 50 sporters. Het aanhouden van anderhalve meter afstand tijdens het sporten is niet langer verplicht als dat niet mogelijk is bij de sportbeoefening. Kleedkamers en douches mogen weer open met inachtneming van de basisregels zoals anderhalve meter afstand. Omdat veel douches lang niet zijn gebruikt, wijst de KNVB voetbalverenigingen erop alert te zijn op legionella. Het voorkomen van legionellabesmetting door de leidingen op hoge temperatuur door te spoelen, geldt uiteraard voor alle sportcomplexen.

Sportkantines open

De aankondiging dat sportkantines van 6.00 tot 22.00 uur weer open mogen zal bij veel sportverenigingen en accommodaties een grote opluchting zijn. Kantines moeten hierbij aan dezelfde regels als alle andere horeca voldoen, zoals het werken met vaste zitplaatsen aan tafels en niet aan de bar. Ondanks die beperkingen geeft dit verenigingen weer de mogelijkheid wat inkomsten te genereren.

Bij binnensportlocaties moeten sporters een mondkapje dragen, maar dat mag weer af tijdens het sporten. Een andere voorwaarde die het kabinet stelt bij de heropening van de sport is de verplichting van reserveren, registratie en een gezondheidscheck vooraf. Reserveren kan voor maximaal vier personen tegelijk en geldt niet voor kinderen tot en met 17 jaar en gezinnen. Groepslessen zijn vanaf 5 juni weer voor alle leeftijden toegestaan. Voor jongeren was deze restrictie in de vorige stap al opgeheven. Voor jeugd tot 17 jaar geldt ook geen maximale groepsgrootte bij het sporten.

Wedstrijden

Met de derde stap van het openingsplan zijn wedstrijden eveneens toegestaan. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen jeugd en volwassenen. Voor sporters tot 17 jaar mogen weer wedstrijden tegen andere clubs worden georganiseerd. Dit maakt het opstarten van de competities weer mogelijk. Zo kondigde de KNVB op haar website al aan dat vanaf 5 juni de Regiocup voor jeugdvoetballers wordt gestart. Volwassenen vanaf 18 jaar mogen weliswaar wedstrijden spelen, maar moeten hun potjes voorlopig nog tegen spelers van de eigen club spelen. Als het om publiek bij deze amateurwedstrijden gaat, wordt één lijn getrokken: dat is nog niet toegestaan.

Bij professionele wedstrijden mogen dan wel weer toeschouwers op de tribunes zitten. Daarbij geldt dat zonder coronatestbewijzen maximaal 50 toeschouwers aanwezig mogen zijn. Als het stadion of evenement wel om coronatestbewijzen vraagt, mag de volledige zitcapaciteit op anderhalve meter worden gebruikt.

'Mooie sportzomer'

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, reageerde afgelopen vrijdag al verheugd op de voorgenomen versoepelingen van het kabinet. "We gaan van 'gesloten tenzij' naar 'open tenzij', dat is goed nieuws. Uiteraard zijn we heel blij dat de harde lockdown volgende week zaterdag wordt opgeheven. Dat betekent dat iedereen weer volop kan sporten. Binnen en buiten. Het lijkt er nu toch echt op dat we een mooie sportzomer tegemoet gaan waarin we zelf kunnen sporten en ook volop kunnen genieten van al die mooie sportprestaties tijdens bijvoorbeeld het EK Voetbal en de Spelen in Tokyo."