Clubs lopen compensatie mis door 'bureaucratisch gat'

SP stelt kamervragen over toewijzing van NOW 3.0-regeling voor amateursportclubs

Zo’n twintig procent van de clubs in het amateurvoetbal wacht nog steeds op hun (rechtmatige) NOW 3.0 compensatie. Dat raakt 500 tot 700 verenigingen op een totaal van drieduizend. Het gaat om een vergoeding van gemiddeld 3.500 euro per club, een lelijke tegenvaller in deze al zo moeilijke tijd van beperkingen wegens het corona-virus. "Dat kost het geplaagde amateurvoetbal in totaal ruim twee miljoen euro", aldus de inschatting van Jan Dirk van der Zee, directeur van deze sectie bij de KNVB.

Het uitblijven van de vergoeding is toe te schrijven aan een 'weeffout' in het NOW-toewijzingssysteem. Ofwel een bureaucratische regel, zo onderkennen ook de SP-leden Michiel van Nispen en Bart van Kent. Het tweetal stelde onlangs in de Tweede Kamer vragen over deze kwestie. "We hebben helaas nog geen reactie gekregen", aldus Michiel van Nispen. "Ik hoop dat het snel gaat gebeuren. Want ik merk wel dat veel sportverenigingen in de problemen zitten. Ook vanuit het basketbal horen we dezelfde geluiden. En het zou me niet verbazen als het in meer sporten speelt."

Zomerstop als peilmoment

In de toewijzing voor de NOW 3.0 regeling blijkt als referentiemaand juni 2020 te zijn gekozen. "In die maand is gekeken naar de omzet voor de belastingaangifte", vervolgt Michiel van Nispen zijn toelichting. "Op basis van die belastingaangifte kan dan een compensatie worden geboden. Maar het is evident bekend dat er in de sport, en zeker in het voetbal, sprake is van een zomerstop. Toch is juni 2020 als referentiemaand gekozen. Dat is echt een harde keuze geweest. Er kan dus ook niet wat flexibeler naar worden gekeken. Maar daarmee komen heel veel voetbalclubs in de problemen, omdat die geen omzet in die maand hebben gedraaid. En dus ook geen belastingaangifte hebben gedaan. Daar komt het in de kern op neer. Zo heb ik het begrepen."

"Ik pleit voor enige flexibiliteit, niet voor de bureaucratische starheid die je nu kan zien"

Michiel van Nispen - Tweede Kamerlid (SP)

"Ik vind eigenlijk dat er in deze regeling een bureaucratisch gat zit", aldus nog steeds SP-kamerlid Michiel van Nispen. "Ik begrijp best dat je een regeling zo eenvoudig mogelijk wilt maken en niet over elke aanvraag in een eindeloze discussie wilt belanden, want het is ingewikkeld. Maar om nou strikt vast te houden aan een bepaalde maand, terwijl je als voetbalclubs een goed verhaal hebt, dat je kunt zeggen: we zitten midden in de zomerstop. Als je bij ons naar die maand kijkt, dan komen we dus nergens voor in aanmerking. En dat vind ik dus niet terecht", zo ondersteunt hij het standpunt van de KNVB. "Ik pleit voor enige flexibiliteit, niet voor de bureaucratische starheid die je nu kan zien."

2 miljoen euro schade

De KNVB bracht het probleem inmiddels onder de aandacht van verschillende overheidsinstanties, zoals het UVW en de ministeries van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), maar een oplossing bleef tot op heden uit. "Wedstrijden zijn door de coronamaatregelen al maanden lang niet toegestaan", aldus Jan Dirk van der Zee in een uitgebreid communiqué.

"En de kantines waren het afgelopen jaar meer dicht dan open. Inkomsten blijven uit. Het kabinet bepaalt de maatregelen die nodig zijn om het aantal coronabesmettingen tegen te gaan en organisaties die hierdoor inkomsten mislopen worden in de loonkosten gecompenseerd. Tenzij je te maken krijgt met deze bureaucratische regel, dan krijg je namelijk helemaal niets. Daar wordt tot nu toe overheen gestapt, maar het leed wordt daar niet minder van. Deze onnodige regel kost het geplaagde amateurvoetbal in totaal ruim twee miljoen euro. Nu de omvang hiervan bekend is, roep ik het kabinet op om dit te repareren, voordat mede hierdoor onherstelbare schade ontstaat", aldus het pleidooi van Jan Dirk van der Zee.

De twee kamerleden van de SP schoten de KNVB daarop te hulp en dienden een zestal vragen in bij de Tweede Kamer. "Clubs zijn er blij mee dat dit probleem aan de orde is gesteld door de politiek. Maar ik ben zelf pas tevreden als dit ook enig effect gaat hebben", bekent Van Nispen.

Ondertussen heeft ook Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) schriftelijke vragen gesteld aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) om voor meer flexibiliteit bij sportverenigingen te pleiten bij de NOW 3.0 regeling.