Maatschappelijke schade sportevenementen door corona: 200 miljoen euro

Onderzoekers HAN berekenen financiële en maatschappelijke schade coronacrisis bij sportevenementen

Door de coronamaatregelen zijn in Nederland bijna 3000 sportevenementen in 2020 uitgesteld of afgesteld. Het Sports & Economics Research Centre van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen schat dat de financiële schade hierdoor rond de 125 miljoen euro is. De maatschappelijke schade is met een geraamde waarde van bijna 200 miljoen euro nog groter. Dit komt vooral doordat bezoekers en deelnemers het plezier van een collectieve ervaring missen. Daarnaast zorgt het annuleren van breedtesportevenementen ook voor gezondheidsschade doordat (potentiele) deelnemers minder gemotiveerd worden om (meer) te gaan bewegen.

De Grand Prix Formule 1 in Zandvoort, de Invictus Games in Den Haag, de Fanny Blankers Koen Games in Hengelo maar ook de TT in Assen en volgend weekend de Vierdaagse in Nijmegen. De lijst met geannuleerde sportevenementen is lang. "We maken ons ernstig zorgen" vertelt onderzoeker Jelle Schoemaker van het Sports & Economics Research Centre bij de HAN. ‘Het voorjaar van 2020 had een prachtige opbouw van sportevenementen die plotseling instortte.’ Het annuleren van sportevenementen levert een flinke financiële schadepost op, blijkt uit de inventarisatie. Er is voor ongeveer 150 miljoen euro aan kosten gemaakt waar nu geen inkomsten tegenover staan. Er kon hier en daar nog wat bespaard worden op contracten die nog konden worden afgezegd en sommige commerciële organisatoren kregen financiële hulp met steunmaatregelen vanuit de overheid.

Nationaal erfgoedlijst voor sportevenementen

Uit een rondgang langs een aantal organisatoren bleek dat de sector alsnog 125 miljoen euro aan verlies zal maken. "Alleen organisatoren die nog wat reserves op de bank hadden staan, kunnen dit goed opvangen", waarschuwt Schoemaker. "Voor veel anderen betekent het dat ze een deel van de kosten proberen door te schuiven naar volgend jaar. Maar als de opkomst van deelnemers of bezoeker tegenvalt, zullen een aantal evenementen ten onder gaan. Wellicht moeten we daarom eens serieus werk maken van een nationaal erfgoedlijst voor sportevenementen. Als deze wegvallen, krijg je de historische en culturele betekenis immers nooit meer terug."

"Met deze inschatting proberen we duidelijk te maken dat niet alleen de organisatoren verliezen leiden"

Jelle Schoenmaker - Onderzoek HAN

Maatschappelijke schade

De collectieve ervaring van het deelnemen aan een hardloopwedstrijd of het bezoeken van een groot sportevenement, zorgt voor veel plezier en voldoening. De onderzoekers van de HAN becijferden dit op minimaal 185 miljoen euro, door te kijken naar wat mensen bereid waren te betalen voor een kaartje of ticket. ‘Er is nog weinig onderzoek naar deze maatschappelijke waarde van sportevenementen gedaan,’ zegt Schoemaker. "Met deze inschatting proberen we duidelijk te maken dat niet alleen de organisatoren verliezen leiden. Voor veel mensen is een sportevenement een uitlaatklep maar ook een manier om met anderen in contact te komen.’

Gezondheidsverliezen

Kleinere sportevenementen, zoals de lokale wielertoertocht of een loopwedstrijd door het bos, zullen de financiële gevolgen ook goed merken. Zij maken minder kosten dan professionele evenementenorganisatoren, onder meer omdat zij werken met vrijwel uitsluitend vrijwilligers, maar er moeten ook zaken tijdig worden ingekocht. "Ik vrees wel dat veel organisatoren een moeilijke afweging hebben te maken of ze volgend jaar weer een financieel risico gaan lopen", legt Schoemaker uit. "En als dit soort lokale evenementen verdwijnen, heeft dat ook gevolgen voor de maatschappij. Veel mensen halen hun motivatie om te trainen voor een sportevenement." De onderzoekers schatten daarom dat het annuleren van de hardloop- en wielerevenementen in het voorjaar van 2020 al tot een gezondheidsverlies van 8,9 miljoen euro hebben geleid.

De gehele studie is hier terug te vinden.

Lees ook over eerder onderzoek van Jelle Schoemaker naar de impact van het beweeggedrag tijdens de coronacrisis:

Foto: Shutterstock / Evelyn de Waard