Van smogverzekering tot houten medaille

De Zevenheuvelenloop wil minister Bruins laten zien wat je kan doen met sport en milieu

Wereldwijd worden klimaatacties gevoerd. Tegelijkertijd wordt de Formule 1 in Zandvoort in bescherming genomen tegen de stikstofuitspraak van de Raad van State. We praten hierover met Alexander Vandevelde, directeur van de Stichting Zevenheuvelenloop, het sportevenement dat sinds 1989 pioniert in milieubewustzijn.

Precies dertig jaar geleden sloot de Zevenheuvelenloop in Nijmegen een smogverzekering af bij Aegon. Als er op de dag van het evenement te veel smog zou zijn, werd dat meteen afgelast, waarna Aegon de organisatiekosten zou vergoeden. Die opmerkelijke maatregel kwam nadat eerder dat jaar twee marathons in Gelderland waren gelopen tijdens smog. Onverantwoord, aldus de Zevenheuvelenloop, die zo al heel vroeg een directe link legde tussen sport en milieu.

Sinds 1991 is er een samenwerking met de NS, zodat deelnemers bij inschrijving automatisch een treinkaart ontvangen. Wie toch met de auto komt, betaalt meer inschrijfgeld. ‘De organisatoren zagen met lede ogen de deelnemers met de auto komen,’ schreef Trouw. Opnieuw pionierswerk, want inmiddels is het de gewoonste zaak om per trein naar een loop- of wandelevenement te gaan. Er is zelfs een speciale website voor gebouwd: Reisjefit.nl.

Houten medaille

Alexander Vandevelde is sinds vorig jaar directeur van de Stichting Zevenheuvelenloop. Dertig jaar na de smogverzekering worden onder zijn bewind nog steeds innovaties doorgevoerd. Bij de volgende editie op 16 en 17 november ontvangen de deelnemers bij de finish een houten medaille met een lint van gerecyclede PET-flessen. "Met hergebruikt afvalhout uit Nederland en ook de flessen komen uit eigen land", zegt hij in een gesprek. "Het wordt allemaal in Groningen gemaakt." Wie helemaal geen medaille hoeft te hebben, krijgt zelfs extra korting vanwege het besparen van grondstoffen.

Met al die opmerkelijke acties heeft de stichting van Vandevelde begin deze maand de European Race of the Year Award gewonnen, die door de Europese atletiekfederatie in Praag wordt uitgereikt aan het sportevenement dat zich het beste onderscheidt op het gebied van duurzaamheid, sociale integratie en maatschappelijke betrokkenheid. "Heel leuk, maar die trofee was wel gemaakt van uiterst milieuonvriendelijk tropisch hardhout. Daarnaast waren wij de enige bezoekers, die met de trein waren gekomen. De officials waren allemaal met het vliegtuig. We zijn er dus nog niet."

Klimaatacties

Deze aandacht voor het milieu kent door de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg sinds een jaar een wereldwijde opleving, met name onder jongeren. Vandevelde is er blij mee: "Die klimaatstakingen raken me persoonlijk, want zelf heb ik een dochter van acht jaar oud. Wat moet ik antwoorden als ze mij later vraagt wat ik heb gedaan om de opwarming van de aarde tegen te gaan? We moeten bereid zijn om wat van ons comfort op te geven. Er is nog te veel de gedachte dat er inderdaad een probleem is met het milieu, maar dat het alleen niet ons probleem is, dat we er toch niets aan kunnen doen. Ik kan die acties juist alleen maar aanmoedigen."

"Ik nodig de minister graag uit voor de komende Zevenheuvelenloop om te zien wat wij allemaal doen. Tot nu toe kijkt iedereen zijn ogen uit"

Alexander Vandevelde - Directeur Stichting Zevenheuvelenloop

Bij de Zevenheuvelenloop komt dat bewustzijn sinds de eerste editie van 1984 tot uiting door initiatieven van een smogverzekering tot een houten medaille. Vandevelde: "Wij zijn niet uit op winst, maar investeren onze opbrengst terug in de eigen omgeving. Dat communiceren we heel duidelijk, zodat iedereen weet wat we doen en waarom. Dat maakt ons niet beter dan andere loopevenementen, maar door onze doelstellingen hebben wij meer ruimte hiervoor."

Vandevelde snapt het dan ook niet dat minister Bruins van Medische Zorg & Sport dit weekend de Formule 1 op Zandvoort in bescherming nam tegen de stikstofuitspraak van de Raad van State. "Ik nodig de minister graag uit voor de komende Zevenheuvelenloop om te zien wat wij allemaal doen. Tot nu toe kijkt iedereen zijn ogen namelijk uit." Greta Thunberg mag trouwens ook komen, maar dat is niet per-sé nodig, aldus Vandevelde: "Zij snapt het al."

Foto: NN Zevenheuvelenloop

Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.