Roger Federer in het Westerpark

Roger Federer staat met groot gemak in de kwartfinales van Wimbledon. De achtvoudige winnaar was in september 2012 heel even in Amsterdam, in een tijdelijk stadion ter waarde van drie ton. We kijken terug met voormalig sportwethouder Eric van der Burg.

In april 2012 was de loting voor een ticket voor de wereldgroep in de Davis Cup. Nederland werd gekoppeld aan het Zwitserland van Roger Federer – de absolute wereldtop. De KNLTB besloot daarom dat die landenwedstrijd op een bijzondere locatie gespeeld moest worden. Zo iets gebeurde al eens eerder in 1993, toen Nederland op het Haagse Malieveld tegen Zweden uitkwam. Een jaar later werden de Verenigde Staten ontvangen op de Rotterdamse Mullerpier.

Amsterdams bid

Eric van der Burg (VVD) was in 2012 de sportwethouder van Amsterdam. "Al snel na de loting kwamen we op het idee om die wedstrijd op een hele mooie plek aan te bieden. We moesten ook wel, omdat er in onze stad geen tennisstadion is. We maakten een plan voor een tijdelijk stadion bij de Westergasfabriek, een heel zichtbare plek. Dit bid stuurden we in naar de tennisbond, die ons selecteerde."

In het stadion pasten ruim 6.000 toeschouwers, waarvoor een budget was van zo’n 300.000 euro. Dan is het natuurlijk wel fijn als publiekstrekker Federer meedoet om veel kaartjes te verkopen, maar daar waren lange tijd twijfels over. "We gingen er al een maand vanuit dat hij zou gaan komen", zei Guus van Berkel van de tennisbond in NRC Handelsblad. "We weten dat hij graag voor zijn land uitkomt. Maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit."

Ondergrond

Het thuisland bepaalt waar de wedstrijd wordt gespeeld en dan moet het Zwitserland natuurlijk niet te makkelijk worden gemaakt. Het spel van Federer gedijt het beste onder ideale omstandigheden: óf indoor óf buiten in de zon, zonder wind of regen. "Als je binnen gaat spelen, wordt het toch allemaal wat makkelijker voor Federer", zei de Nederlandse Davis-Cupcaptain Jan Siemerink dan ook twee dagen voor aanvang. En dus speelden de tennissers dat weekend buiten - in de wind én in de regen.

Ook voor de ondergrond geldt dat het thuisland mag kiezen. "Daar hebben we inderdaad een discussie over gehad", zegt Van der Burg nu. "Waarbij Federer natuurlijk beter speelt op een slechte ondergrond dan een andere tennisser op een goede ondergrond." Er werd gekozen voor gravel.

Te druk

Zo was alles was in het werk gesteld om Federer tegen te werken én om een bijzonder sportevenement te organiseren. Tot opluchting van de organisatie kwam de heersende Wimbeldon-winnaar van het moment nog opdagen ook. "Ik vertel er nu weer met een glimlach over", zegt Van der Burg. "Het was zo’n gaaf evenement." Dat Nederland met 3-2 verloor, deed daar niet veel aan af.

Voorlopig hoeven we alleen geen rekening meer te houden met nog zo’n grote tenniswedstrijd in de Amsterdamse buitenlucht. De stad barst tenslotte al uit zijn voegen van de toeristen, festivals en evenementen. "In 2012 ging alles heel soepel en werkte iedereen mee", analyseert de sportwethouder van toen. "Het was gewoon nog niet zo druk in de stad zoals nu."

De kans dat we de Wimbledon-winnaar van 2019 binnenkort in Amsterdam tegen het lijf lopen is daarom aanzienlijk kleiner dan zeven jaar geleden.

Bekijk hier beelden van het Davis Cup-duel tussen Nederland en Zwitserland:

Foto: via Youtube / Westergas

Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.