De wereld van paralympisch kampioene Jolanda Paardekam

In Museum Rotterdam is momenteel de expositie Girlpower te zien over Rotterdamse sportvrouwen, onder meer over rolstoeltafeltennister Jolanda Paardekam. We spraken haar over haar enorme doorzettingsvermogen om de top te halen, in een tijd met nog weinig aandacht voor gehandicaptensport.

Van de zes sportvrouwen die in Museum Rotterdam worden belicht, is Jolanda Paardekam (1966) de onbekendste. In een tijd waarin er amper interesse bestond voor gehandicaptensport reisde ze de hele wereld over voor toernooien met de Paralympische Spelen van 1992 als hoogtepunt. Als Paardekam nu een actieve topsporter zou zijn, zou ze een nationale bekendheid zijn.

Dertig jaar gehandicaptensport

We spraken haar over dertig jaar gehandicaptensport. En over haar herinneringen aan belangrijke plekken in haar sportleven, zoals Rotterdam, Arnhem, Stoke Mandeville, Barcelona en Brussel. Ons gesprek is zo vastgelegd op een wereldkaart van Google Maps. Klik op een stad op de kaart en lees daar het verhaal van Paardekam over die locatie:

De expositie Girlpower loopt tot en met 8 maart in Museum Rotterdam.

Foto: Museum Rotterdam / Geal Marziou.

Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.