De vergeten basketbalcarrière van Desi Bouterse

Desi Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege zijn aandeel in de Surinaamse Decembermoorden op 8 december 1982. Wat niet veel mensen weten is dat Bouterse in de jaren zeventig de Meppelse basketbalclub Alcides naar promotie leidde.

Desi Bouterse werd in 1945 in het Surinaamse Domburg geboren en verhuisde als kleuter naar Paramaribo. Daar ging hij onder meer naar het internaat Bonifacius in Paramaribo, dat geleid werd door hele strenge Tilburgse fraters. Op dit internaat viel Bouterse vooral op als sporter, zo schreef deVolkskrant in 2012. Hij speelde basketbal bij de Trainers. De ploeg werdzelfs kampioen van de Eerste Klasse en de club promoveerde naar de Eredivise. Bouterse mocht hierna echter niet voor de club in de Eredivisie uitkomen, omdat de fraters meenden dat het ten koste van zijn huiswerk zou gaan.

Naar Nederland

In 1968 vertrok Bouterse naar Nederland, zoals bijna vijfduizend andere Surinamers. Vanwege zijn Nederlandse paspoort was hij dienstplichtig en werd hij al snel opgeroepen. Bouterse koos voor een loopbaan als beroepsmilitair en werd na zijn opleiding in 1971 als sergeant naar Havelte gestuurd. Met zijn jonge gezin ging hij in het nabijgelegen Steenwijk wonen, waar hij opnieuw de aandacht trok als sporter.

De Steenwijker Courant meldde in februari 2017 dat Bouterse de gewoonte had om de negen kilometer tussen huis en de kazerne te hardlopen. Bij de atletiekvereniging Steenwijk behoorde hij tot de besten. "Elk uurtje dat hij vrij was, was hij aan het sporten", zo zegt oud-sportinstructeur en dienstmaatje Menno Hoexum in 2007 wederom in de Volkskrant. "Hij was een streber, een modelmilitair. Zijn tenue was altijd tot in de puntjes verzorgd. Alle speldjes die je maar kon behalen, zoals voor parachutespringen, kon je op zijn jas vinden."

In 1973 begon Bouterse in Hooghalen ook aan de opleiding tot sportinstructeur. Daar was Hans Westerhof, de latere coach van PSV en Ajax, toen zijn klassenleraar. Op vrijwel iedereen in die legerjaren liet Bouterse de indruk achter van een bescheiden, rustig en vriendelijk persoon. Hij was nooit bij conflicten betrokken. Hoexum: "Ik heb nooit enige agressiviteit in hem gezien. Hij was een aardige, innemende vent. Wat er op 8 december gebeurde, heb ik nooit achter hem gezocht. Ik heb wel eens gedacht om hem op te zoeken en te vragen hoe het zo ver heeft kunnen komen."

Bouterse ging ook weer in teamverband basketballen, bij Alcides in Meppel. Volgens de lokale krant was het daarna "direct duidelijk dat er een geweldige basketballer op de vloer liep". De eerste vijf wedstrijden met Bouterse werden dan ook allemaal gewonnen. Het ging pas een keer mis toen "de altijd op doelpunten belust zijnde Desi Bouterse een off-day had", zo schreef DeMeppeler Courant. Geen probleem, want in de rest van het seizoen leidde hij Alcides alsnog naar promotie naar de landelijke Tweede Divisie A. Na het afscheid van Bouterse in 1972 vanwege overplaatsing naar de Duitse legerplaats Seedorf degradeerde Alcides alleen meteen weer. In 1974 ging het basketbal bij deze club door onder de naam Red Giants, waar Alcides alleen met voetbal verder ging.

Naar Suriname

Drie jaar na zijn afscheid als basketballer keerde Bouterse terug naar Suriname voor de opbouw van een eigen leger. In 1980 greep hij als leider van vijftien sergeanten de macht en weer twee jaar later zou hij (mede)verantwoordelijk zijn voor de Decembermoorden op Fort Zeelandia in Paramaribo.


Foto: Wikimedia / Pieter van Maele

Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.