Urban Sports heeft overal de toekomst

Krijg tijdens Online Event op 1 juli tips om Urbans Sports in jouw gemeente te faciliteren

Urban sports is al jaren één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Door de huidige pandemie en de daarbij horende maatregelen rondom sport is dit nog meer in een stroomversnelling gekomen. Of het nu om freerunning, skateboarding, BMX, tricking, hiphop of calisthenics gaat, Urban Sports trekt de jeugd en zet zelfs ouderen aan tot bewegen. Bij veel gemeenten leeft al het besef dat deze ongeorganiseerde vorm gefaciliteerd moet worden, maar hoe pak je dat aan?

Op donderdag 1 juli (09.30 – 12.00 uur) organiseert Arko Sports Media in samenwerking met Urban Sports Coalition en Vereniging Sport en Gemeenten het Online Event Urban Sports heeft de toekomst! Door middel van handvatten, tips en praktijkvoorbeelden laten experts zien hoe je Urban Sports als gemeente of organisatie kunt faciliteren. Na deze inspirerende ochtend weet je hoe je in contact komt Urban Sporters, welke rol gemeenten en provincies hierin kunnen vervullen en hoe je daar het beleid op kan voeren.

Communities

Het organiseren van iets ongeorganiseerds als Urban Sports lijkt tegenstrijdig. Deze nieuwe vorm van bewegen is anders georganiseerd dan de klassieke sporten. Er zijn in Urban Sports geen verenigingen met leden die op vaste tijden komen trainen. Dit is vervangen door wisselende communities die als ze zin en tijd hebben actief worden. De traditionele manier van verenigingsondersteuning en sportstimulering is om die reden dan ook niet passend bij Urban Sports.

Maar wat past dan wel? Wat moet je als gemeente, provincie of sportorganisatie doen om deze nieuwe, snelgroeiende vorm van bewegen te ondersteunen en te stimuleren? Welke kansen biedt het op het gebied van welzijn, het sociale domein en ruimtelijke ordening? Juist deze vragen komen op donderdag 1 juli tijdens het Online Event Urban Sports aan de orde.

Urban Sports Handboek

Zo deelt Urban City Manager Maxi Sellering (gemeente Arnhem) de belangrijkste lessen en voorbeelden vanuit de praktijk. Maxi is de schakel tussen de Urban Sports scene, betrokken sportbonden en de gemeente/provincie. Ook is zij auteur van het Urban Sports Handboek dat op donderdag 1 juli wordt gelanceerd. Dit boek vertelt hoe zowel sporters als beleidsmakers urban sports beter in hun wijk, dorp, stad of regio kunnen faciliteren en organiseren. Iedere deelnemer aan het Online Event krijgt een exemplaar van het handboek toegestuurd.

Tijdens het Online Event deelt Maxi haar lessen in gesprek met dagvoorzitter Tessa Veldhuis (voormalig rugby 7’s international). Daarnaast komen verschillende (ervarings)deskundigen aan het woord. Zo gaat Renske Snaar (KNGU) dieper in op de relatie tussen een sportbond en Urban Sports. BMX’er Janos Baars en Kars Deutekom van Sportbedrijf Arnhem geven een actueel praktijkvoorbeeld van de Urban Sports-aanpak in de gemeente Arnhem. Verder kun je nog meer praktijkverhalen verwachten tijdens een rondetafelgesprek met onder andere Jeroen van Eggermond (Nine Yards Skateparks Co). Het compacte programma geeft genoeg tips en handvatten om daarna zelf mee aan de slag te gaan in jouw organisatie.

Ga voor meer informatie naar deze website, of: