"In de sportsector moet je het vizier op de toekomst hebben"

Docent Arno Bendermacher over de cursus ‘Toekomstvisie in Sport en Bewegen'

Wie in de sport- en beweegsector werkt, zal merken dat de laatste jaren steeds meer kansen op sportorganisaties af komen. Denk alleen al aan de mogelijkheden die de lokale sportakkoorden hebben opengebroken. Maar hoe bepaal je of een kans past binnen een langetermijnvisie? Met de cursus ‘Toekomstvisie in Sport en Bewegen' van Fontys Pro worden beleidsmakers voorbereid om weloverwogen keuzes te maken voor toekomstig sportbeleid. Bij die cursus werkt docent Arno Bendermacher met de LEGO® SERIOUS PLAY® methode.

Arno Bendermacher is als docent sportmanagement, sportbeleid en sportorganisatie verbonden aan de Fontys Sporthogeschool. Daarvoor stond hij zelf met zijn voeten in de 'sportpraktijk' doordat hij 19 jaar als onder andere manager op het gebied van bestuur en control bij de KNVB werkte. Door alle ontwikkelingen in het huidige werkveld van sportprofessionals is het volgens hem geen overbodige luxe om juist nu meer te weten over het vormen van toekomstbestendig sportbeleid. "We merken uit contacten met het werkveld dat organisaties kansen aan zich voorbij laten gaan omdat ze onvoldoende naar buiten kijken. In de sport- en beweegsector is het in onze ogen goed als mensen het vizier op de toekomst richten en dat ze daar ook klaar voor zijn."

Koers bepalen

Het zien en benutten van kansen is in de sportsector extra noodzakelijk omdat de omgeving van een sportorganisatie snel verandert, constateert Bendermacher. Als voorbeeld geeft hij de vele lokale sportakkoorden waar sportorganisaties een rol in de voorbereiding en uitvoering kunnen spelen. "Wil je die stap zetten en meedraaien met een gemeente dan moet je voor je zelf een koers voor ogen hebben. Als je daar pas over na gaat denken als een gemeente het vraagt dan ben je te laat. Je moet vooraf een koers bepalen zodat je kan instappen als een kans zich voordoet. Doe je dat niet, dan word je ingehaald door de concurrentie. Het is wat dat betreft eat or be eaten."

Ontwikkelingen van overmorgen

In de cursus zal hij deelnemers leren hoe ze alert kunnen zijn op alles wat voorbij komt aan kansen en bedreigingen voor sportorganisaties. Bendermacher kan zich voorstellen dat in de driedaagse cursus het recente advies van de Nederlandse Sportraad voorbij komt of de Nieuwe Code Goed Bestuur die onlangs in de Algemene Vergadering van NOC*NSF werd vastgesteld. "Ik wil mensen vooral meenemen in de denkpatronen om kansen te identificeren, waardoor ze ook klaar zijn voor de ontwikkelingen van morgen en overmorgen."

Tijdens de opleiding Sportkunde krijgen studenten in vier jaar al veel mee over beleidsontwikkeling, maar in de sportsector zijn ook professionals op een andere manier geschoold. "Voor die mensen draagt deze cursus natuurlijk mooi bij aan de bagage waarmee ze hun sportorganisatie kunnen runnen. Als je de opleiding wel hebt gehad dan is de cursus een stuk verdieping. We zorgen zo dat de sportprofessionals in de volle breedte aan hun competenties werken om de toekomstrichting stevig vast te pakken."

Visionair denken

Om aan die inzichten te werken maakt Bendermacher in de cursus gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY®. Deze methode, waarvoor hij speciaal in Denemarken een opleiding volgde, past volgens hem naadloos op het thema van de cursus. "We vragen mensen om visionair te denken: wat zou voor de toekomst belangrijk zijn voor jouw organisatie?" Tegelijkertijd zorgt het toepassen van de methode ervoor dat stapsgewijs draagvlak wordt gecreëerd voor een nieuwe koers. "LEGO® SERIOUS PLAY® zorgt ervoor dat alle lagen betrokken worden. Je maakt samen een plan voor de toekomst. Ik zeg altijd: voor je eigen plan ren je altijd het hardst. Als je als directeur samen met je team aan je toekomst bouwt met een haalbaar plan en daar draagvlak bij hebt dan voldoe je aan de twee belangrijke componenten van goed beleid."

Tijdens de derde cursusdag laat Bendermacher de deelnemers ondervinden hoe deze aanpak organisaties kan helpen om eenvoudig en snel nieuwe visionaire beelden te delen. De deelnemers gaan uiteraard zelf ook aan de slag met de LEGO®-steentjes. "Wij zijn als mensen gewend om driedimensionaal te denken en te praten. Een driedimensionaal beeld van iets waar ook een verhaal bij hoort, blijft bij iedereen in het hoofd. Daar kun je je aan verbinden. Dat is de kracht van LEGO® SERIOUS PLAY®."

Inzichten delen

De bouwsels moeten daarbij als een metafoor gezien worden voor de kansen en bedreigen die op een organisatie af komen. "In een model kan iedereen door bijvoorbeeld daar een groen of rood steentje op te zetten ordenen wat voor hem belangrijk is als externe ontwikkeling. Zo kun je met simpele vragen al een ordening krijgen van modellen die er zijn." Dat de deelnemers aan de cursus uit allerlei hoeken van de sportsector kunnen komen, maakt het volgens de docent alleen maar interessanter. "Wat de één ziet als een kans kan voor een ander ook interessant zijn met een hele andere toepassing. Op die derde dag kun je dus echt met elkaar nuttige inzichten delen. Je kunt prioriteiten delen en uiteindelijk via de methode je gedachten naar de toekomstige strategie in beeld krijgen. Ik heb daar nu al zin als ik er zo over praat", besluit Bendermacher enthousiast.

De cursus ‘Toekomstvisie in Sport en Bewegen met LEGO® SERIOUS PLAY®’ start op 8 juni op Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Ga voor alle informatie en direct inschrijven naar Fontys.nl