Carl Verheijen benoemd tot boegbeeld Beweegalliantie

Oud-topschaatser moet als voorzitter onderlinge samenwerking extra zetje geven

Voormalig topschaatser Carl Verheijen is benoemd tot voorzitter van de Beweegalliantie die vandaag start. Het startsein voor de Beweegalliantie is gegeven door staatssecretaris Maarten van Ooijen en minister Conny Helder (VWS). Met de Beweegalliantie wil VWS voor meer maatschappelijke aandacht en actie voor bewegen zorgen. De focus van de Beweegalliantie ligt op betere samenwerking tussen departementen, alliantiepartners en lokale initiatieven.

Meer bewegen is al onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord met als uiteindelijke doel dat 75% van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen. Staatsecretaris Maarten van Ooijen, verantwoordelijk voor preventie, laat in persbericht weten dat hij zich met het oog op dat doel geen beter boegbeeld kan voorstellen dan Carl Verheijen. "Fantastisch dat hij zich zo wil inzetten voor de Beweegalliantie. Een groot sportman en iemand die zich al jaren hardmaakt voor preventie is exact wat er nodig is om meer mensen in beweging te krijgen. De uitdaging is groot, we bewegen met z’n allen veel te weinig. Samen kunnen we het verschil maken voor een gezonder Nederland."

In 2020 voldeed nog maar 53% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen. En in de afgelopen 20 jaar zijn maar tien procent meer Nederlanders aan de beweegrichtlijnen gaan voldoen. Dus een flinke extra inzet is nodig om de stap naar 75% in 2040 te kunnen maken. Het doel van de Beweegalliantie is dat in 2040 bewegen een vanzelfsprekend onderdeel is van het leven van iedere Nederlander.

Samenwerking

In de Beweegalliantie werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met partijen uit onder meer de zorg, het maatschappelijk en sociaal domein, onderwijs, bedrijfsleven, sport, kennisinstellingen, gemeenten en andere departementen. De alliantie is een aanjager die andere partijen faciliteert met kennis, netwerk en communicatie. Daarbij bouwt de alliantie voort op samenwerkingen en initiatieven die er al zijn. Er wordt breed samengewerkt om gezamenlijk initiatieven op te schalen of op te starten.

Buitenboordmotor

Voormalig topschaatser, en chef de mission van de Nederlandse ploeg tijdens de Olympische Winterspelen 2022, Carl Verheijen is benoemd tot voorzitter van de beweegalliantie. Behalve de sport kent hij de zorgsector ook van binnenuit. Zo was hij directeur van twee gezondheidscentra in Nijkerk en is hij tegenwoordig directeur innovatie en kennis van de de Noaber Foundation, waar hij zich bezighoudt met de transitie in de zorg.

"Met de oprichting van de beweegalliantie wordt een enorme stap voorwaarts gezet om meer Nederlanders langdurig in beweging te krijgen”, laat Verheijen weten. “Ik zie de beweegalliantie als een buitenboordmotor om al die goede initiatieven die er al zijn een extra zetje te geven. Daarnaast worden door samenwerking en kruisbestuiving binnen de beweegalliantie nieuwe initiatieven ontwikkeld, die de afzonderlijke partijen niet alleen kunnen realiseren. Ik ben er trots op dat ik de voorzitter mag zijn van deze enthousiaste club en ik zit vol energie en ideeën om de beweegalliantie tot een succes te maken."

Foto: NOC*NSF/Richard Schoonderwoer