Sportsector doet beroep op solidariteit bij publiek met ticketregeling

Sport en cultuur: 'Bewaar je ticket, geniet later'

Door de coronacrisis zijn de komende maanden tal van grote sportevenementen in Nederland afgelast of uitgesteld. Dat zelfde geldt voor de cultuursector met theaters, concertzalen, poppodia en festivals. Deze twee sectoren hebben de handen in een geslagen met een ticketregeling die wordt ondersteund door de ministeries van OC&W en VWS. Gezamenlijk roepen de sport- en cultuursector bezoekers van evenementen op om tickets te bewaren tot de deuren weer opengaan met de slogan: Bewaar je ticket, geniet later.

De regeling bestaat uit passende oplossingen voor de houders van tickets, de bezoekers. Er wordt zoveel mogelijk gezocht naar nieuwe data voor de evenementen die nu geen doorgang kunnen vinden en het oorspronkelijke ticket blijft gewoon geldig. Is zo’n verplaatsing niet mogelijk, dan wordt het evenement definitief afgelast. Is de houder van het ticket verhinderd op de nieuwe datum, dan krijgt de houder van het ticket een voucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs, inclusief (service)kosten, die dan later ingewisseld kan worden.

Hierdoor kunnen bezoekers alsnog genieten van een vervangende voorstelling, wedstrijd, festival, concert of tentoonstelling. Ticketkopers worden door de betreffende organisator geïnformeerd over de praktische afhandeling van hun evenement en tickets. Ook kunnen ticketkopers in veel gevallen ervoor kiezen om hun ticket om te zetten in een donatie, waarmee zij sportorganisaties, sporters, en de mensen achter de schermen steunen.

Sector overstijgend

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF over de regeling: "We leven in een onwerkelijke tijd. Iedere dag nog lopen de cijfers met het aantal besmettingen op, net als het aantal ziekenhuisopnames en overleden patiënten. Door de terecht genomen maatregelen zie je dat zowel in de cultuur als in de sport belangrijke publieksevenementen niet door gaan of zijn uitgesteld. Dit geeft in de sport en de cultuur grote financiële problemen, vooral bij de organisatoren van deze evenementen. Dat kunnen verenigingen, sportbonden en ook voor de sport belangrijke organisatiebureaus zijn. Het is fijn dat het gelukt is om met behoud van alle rechten die het sportpubliek natuurlijk heeft, een sector overstijgende werkwijze te vinden die het organisatoren mogelijk maakt in deze moeilijke tijden te overleven."

"Naast deze regeling voor evenementen roep ik iedereen op om het lidmaatschap van je eigen sportvereniging te behouden"

Martin van Rijn - minister van Medische Zorg en Sport

De regeling wordt ondersteund door de minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en door de minister van Sport, Martin van Rijn. Van Rijn hierover: "De sportsector wordt flink geraakt door de gevolgen van het coronavirus. We kunnen sportverenigingen, organisatoren, sportevenementen -en wedstrijden enorm helpen door je ticket te bewaren voor een later moment. Daarnaast roep ik iedereen op om het lidmaatschap van je eigen sportvereniging te behouden. Zo helpen we samen de sportaanbieders overeind te houden."

Geniet later

Met 'Bewaar je ticket, geniet later' wordt een beroep gedaan op de houders van tickets om hun bezoek aan hun favoriete podium of sportevent uit te stellen. Daardoor kunnen de culturele sector en de sport de grote economische klap die hen treft door de coronacrisis, deels opvangen. Dit geeft bovendien de ruimte om te werken aan nieuwe evenementen in de toekomst.

Niet alleen de organisatoren, sportorganisaties, sporters en artiesten worden hiermee geholpen, maar juist ook de mensen achter de schermen die deze evenementen mede mogelijk maken zoals technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele en sportsector.

Meer informatie over 'Bewaar je ticket, geniet later' kun je vinden op bewaarjeticket.nl.

Foto: fstockfoto / Shutterstock.com