Blade-race bij NK Atletiek als inspiratie voor jeugd met beperking

Atletiekunie maakt met 60 meter para-race ruim baan voor para-atleten bij NK Atletiek

Dit weekend wordt in Apeldoorn de NK Atletiek in Omnisport Apeldoorn gehouden. Tussen de bekende indooronderdelen heeft de Atletiekunie in het programma ook ruim baan gemaakt voor een onderdeel voor para-atleten: de 60 meter voor atleten met een blade. Ferry van Dipten, programmamanager wedstrijdsport bij de Atletiekunie: "We willen hiermee laten zien dat de atletieksport echt een inclusieve sport is."

Vorig jaar werd tijdens de NK Atletiek voor het eerst een onderdeel aan het programma toegevoegd voor para-atleten. Dat beviel zowel de atleten als de bond erg goed, zegt Van Dipten. "Bij veel wedstrijden in Nederland worden para-atletiek onderdelen al geïntegreerd. Daarnaast hebben we een sterke para-atletiekafdeling in Nederland met twee bondscoaches die met de atleten internationaal veel medailles winnen. We willen deze topsporters ook indoor graag een wedstrijd bieden."

Blades en Spikes

Bij die eerste keer leverde het voor de Atletiekunie al gelijk een belangrijk gewenst effect, want valide en para-atleten ontmoetten elkaar in de warming-up hal en de callroom. "Je zag daar ook echt dat valide atleten respect hebben voor de para-atleten. In de callroom zitten para-atleten natuurlijk hun prothese om te wisselen terwijl andere atleten hun spikes aan doen. Dat vond ik mooi om te zien."

Ook dit jaar is gekozen voor het onderdeel 60 meter voor atleten met een prothese. Tijdens dit NK nemen nu negen atleten deel. De groep atleten is daarmee net te klein om een apart indoor NK voor te organiseren. Outdoor bestaat overigens wel een open NK para-atletiek. "Stel dat de groep groter wordt dan kunnen we nog eens overwegen om andere of meer onderdelen aan te bieden. Voor wheelers is indoor geen optie, vanwege de afstand. 60 meter is echt te kort voor wheelers en de bocht van de rondbaan loopt schuin op wat het lastig maakt met een wheeler."

Jeugd inspireren

Behalve dat de Atletiekunie het voor de para-atleten belangrijk vindt, wil het met de race ook graag uitdragen dat binnen de atletieksport voor iedereen een plek is. "We vinden het inspirerend om te laten zien dat dit een talentvolle groep is. Wij hopen natuurlijk ook dat kinderen met een beperking geïnspireerd worden om de atletieksport eens uit te proberen." Bij atletiekclubs kunnen ze dan gelijk ontdekken hoe inclusief de sport is. "Eigenlijk kan iedereen met een prothese zo met een valide groep meetrainen. Met andere beperkingen wordt het misschien lastiger om het volledig in één groep te combineren."

"Wij hopen natuurlijk ook dat kinderen met een beperking geïnspireerd worden om de atletieksport eens uit te proberen"

Ferry van Dipten - Programmamanager wedstrijdsport bij de Atletiekunie

In Nederland zijn ongeveer 110 actieve atleten met een classificatie, wat nodig is om aan wedstrijden mee te kunnen doen. Daarnaast kent de Atletiekunie een vrij grote groep van g-atleten met een verstandelijke beperking die meedoen aan de Special Olympics en ontwikkelt de nieuwe tak Racerunning zich ook in rap tempo.

Geen funonderdeel

Bij de Track Meetings in Utrecht kan deze brede groep al sinds 2012 geïntegreerd als apart onderdeel meedoen. Het volledig integreren van para-atleten tussen valide atleten zal niet snel gebeuren in de atletiek. World Athletics (voorheen IAAF) voorkomt dat ook door een eerdere uitspraak dat een blade een hardloper nu eenmaal voordeel geeft. Van Dipten: "Er zit een verschil in of je met een blade of met schoen afzet. Aan een blade zitten ook restricties hoe lang je blade mag zijn. Een van de coaches van de para-atleten heeft al eens gezegd dat verspringen met een prothese een compleet ander onderdeel is dan verspringen voor valide atleten. Beide onderdelen zijn natuurlijk spectaculair om te zien."

De Atletiekunie vindt een strijd tussen blades en spikes ook niet wenselijk. "We zullen dat niet zo snel als funonderdeel in een wedstrijd opnemen, omdat we niet willen dat het een attractie wordt. We willen wel dat het iets is waar een atleet iets aan heeft en waar we anderen mee kunnen inspireren."