Een sportveld van mos aan de muur als natuurlijke rustgevende uitstraling

De bijdrage van mos aan vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit op de werkvloer wordt een steeds belangrijker thema voor bedrijven. Het gaat dan snel over programma’s om werknemers te stimuleren meer in beweging te komen en minder te zitten. Ook de inrichting van kantoorruimtes krijgt om diezelfde reden meer aandacht met meer sta-bureaus, zitjes voor laagdrempelig overleg en meer natuurlijke elementen als hout en planten. Met een moswand wordt hetzelfde effect bereikt: een natuurlijke rustgevende uitstraling. "En het is ook nog eens onderhoudsvrij", zegt Hans Westerduin van Metiez Mos Creaties. Een sportomgeving is volgens hem dan ook een logische plek voor een moswand.

Onlangs is in Utrecht een nieuwe binnensportlocatie geopend: Hal 22. In dit project van de Utrechtse Horeca Groep, waar onder andere de oud-voetballers Marco van Basten en Frank Rijkaard en acteur Barry Atsma in participeren, zijn onder één dak ruimtes gemaakt voor squash, padel, fitness, snooker en bowling. Bij binnenkomst wordt gelijk duidelijk dat de aankleding veel aandacht heeft gekregen. De 18 meter lange moswand met het logo van Hal 22 is een echte eyecatcher en geeft de entree gelijk een natuurlijke uitstraling. "Het idee van de architect bij dit ontwerp was: we zitten hier binnen in een stedelijk gebied met niet veel bomen in de buurt. Laten we het binnen wat natuurlijker maken. Dat moest gelijk bij de entree duidelijk worden", legt Westerduin uit over de groene wand die hij plaatste.

Groene oase

Binnen in Hal 22 is groen ook een terugkerend thema met plantenbakken tussen de zitjes en aan het plafond bij het restaurantgedeelte. Daar omheen zijn de verschillende sportzalen ingericht. "Het restaurant is een soort groene oase. Dat is een uitstraling waar met name Barry Atsma op heeft gestuurd." Het voorbeeld van de nieuwe sporthal laat wat Westerduin zien dat de sportsector voor moswanden een logische plek is, juist doordat het zo op gras lijkt. "Voor sportbonden kunnen we zo een veld maken met belijning in een witte kleur." En gelijk laat hij een ontwerp zien wat hij onlangs voor een tennisorganisatie maakte: een wand met een tennisveld inclusief een gele tennisbal en slagschaduw.

Natuurlijk product

Behalve die uitstraling heeft het mos meer voordelen die voor allerlei kantooromgevingen goed kunnen uitpakken. Anders dan met kantoorplanten is het bij mos niet nodig om water te geven: het is volledig onderhoudsvrij. Het duurzame product komt namelijk rechtstreeks uit de natuur, legt de directeur van Metiez uit. "Het is gepreserveerd en gestabiliseerd en blijft zeker tien jaar in goede conditie. Het komt ook echt uit de natuur. Wij halen het mos voornamelijk uit Noorwegen, waar het onder toeziend oog van de Noorse staat wordt gekweekt, geoogst en verwerkt. Dat gebeurt hoofdzakelijk in Lapland. Behalve uit Noorwegen halen we ons mos ook uit Frankrijk en Litouwen."

Rustgevend effect

Een belangrijk voordeel van de toepassing van mos in de kantooromgeving is de akoestiek. Dat heeft als effect dat in bijvoorbeeld een vergaderruimte het omgevingsgeluid sterk wordt verminderd door het mos. Dat zorgt voor meer rust op het kantoor. "Groen is ook rustgevend. Groen en blauw zijn rustgevende kleuren. In de natuur kom je tot rust. Als je dat wat meer van buiten naar binnenhaalt is dat goed voor je werknemers", zegt Westerduin. Dat gunstige effect van groen op mensen is al vaker naar voren gekomen in wetenschappelijke onderzoeken. In de jaren zestig deed NASA bijvoorbeeld al onderzoek naar het effect van planten op mensen.

Tegenwoordig wordt al algemeen aangenomen dat planten behalve voor een betere luchtkwaliteit ook voor meer rust en zelfs creativiteit kunnen zorgen. Dat zijn precies de zaken die bijdragen aan een gunstiger werkklimaat, wat uiteindelijk ook kan zorgen voor minder ziekteverzuim. "Je kunt nooit zeggen dat een investering in bijvoorbeeld groen zorgt voor zoveel kostenbesparing in ziekteverzuim. Dat kan ik niet hard maken. Het helpt wel als je laat zien dat je aandacht voor je werknemers hebt. Vitaliteit op de werkvloer is op die manier dus ook echt iets waar je over na moet denken bij de inrichting van je kantoorruimte."

Ga voor meer informatie over moswanden naar: www.metiez.com/