Duurzaam sportpark Middenmeer in Amsterdam opent ook digitaal de poort

De Gemeente Amsterdam heeft een digitale tour ontwikkeld, waarbij je een rondje loopt langs alle duurzame maatregelen op het sportpark van Middenmeer in Amsterdam-Oost. Dit sportpark is ook openbaar toegankelijk en een inspiratiebron voor andere gemeenten en sportclubs. Je wordt welkom geheten in een 360 graden video en je krijgt vanuit de betrokkenen de opgedane kennis over alle duurzame maatregelen die zijn genomen op het sportpark, zoals een klimaatadaptief veld, gestikt kunstgras, sensoren, waterdoorlatende bestrating en vlinderidylles. In samenwerking met Haarlem wil de gemeente Amsterdam de komende jaren ook meer inzetten op innovaties voor sportvelden.

De kennis die wordt gedeeld in de tour, geeft ook praktische tips. Zo vertelt Peter, de beheerder van het sportpark bijvoorbeeld: "Voor het onderhoud rijdt er een trekker over een kunstgrasveld. Nu kan een trekker geen haakse bochten maken, dus dat was altijd een probleem in de hoeken. Bert heeft daar iets slims voor bedacht, ronde hoeken! Dit is dus veel makkelijker in het onderhoud."

Het op het sportpark gevestigde clubgebouw van hockeyclub AthenA is onderdeel van de tour. Hier bestaat duurzaamheid ook uit de zorg voor het gebouw, de omgeving en mensen. Van het technische verhaal van een warmtepomp, tot andere ideeën zoals een kruidentuin. Bekijk de tour via het online platform Kijk!Duurzaam.

Aanbesteding voor meer innovaties

De Gemeente Amsterdam wil meer inzetten op innovatie voor sportvelden, zo worden nu al een onkruidrobot en een klimaatadaptief sportveld toegepast. In samenwerking met Haarlem wil de hoofdstad meerdere innovatieve oplossingen ontwikkelen en gezamenlijk inkopen op een unieke manier. Met de marktconsultatie Toekomstbestendige sportvelden werd de huidig markt gevraagd mogelijkheden en uitdagingen worden gezien om sportvelden van kunstgras te ontwikkelen, die niet vervuilend zijn en positief bijdragen aan het klimaat.

Op die vraag reageerden meer dan 30 innovatieve ondernemers. Uit de gesprekken werd geconcludeerd dat er een ruime hoeveelheid oplossingen zijn, maar dat er goed gekeken moet worden naar de combinatie hiervan. Drie belemmeringen worden daarbij getypeerd: het gebrek aan ruimte voor de oplossing, het financiële plaatje en de daarbij behorende certificering. Uit de consultatie kwam ook naar voren dat nog veel kansen liggen voor verdere samenwerking. Daarnaast werd aangegeven dat er vanuit de overheid een opgave ligt, omdat de gestelde normen ervoor zorgen dat innovatie in Nederland wordt belemmerd. Hiervoor zouden er concessies gedaan moeten worden aan bijvoorbeeld de sportspecifieke beoefening van het veld, de lay-out van het veld en de sporttechnische eigenschappen.

De inbreng vanuit de markt wordt meegenomen bij de aanbestedingsprocedure voor toekomstbestendige kunstgrasvelden die na de zomer zal starten.

De volledige marktconsultatie is te lezen op innovatiepartners.nl

Foto: Gemeente Amsterdam