Een trainer-coach moet blijven leren en bijblijven met de laatste inzichten uit de wetenschap. Maar hoe vertaal je onderzoek naar het dagelijks werk langs de lijn of in de sporthal? Dat is precies waarom NLcoach samen met Topsport Topics het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk organiseert. Het thema van deze vijfde editie van het congres op 28 november is ‘De kracht van Veerkracht’.
Jaarlijks wordt er veel wetenschappelijk onderzoek verricht, waar trainers en coaches in de sportwereld profijt van kunnen hebben. Het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk brengt wetenschappelijke en innovatieve onderwerpen naar jouw dagelijkse praktijk als coach.
Vorig jaar stond het congres geheel in het teken van nieuwe wetenschappelijke inzichten rond thema’s die specifiek rond jeugdsport spelen: breed motorische ontwikkeling, vroeg of laat specialiseren, geboortemaandeffect, talentherkenning en het bevorderen van sportplezier. De sprekers Geert Savelsbergh, Johan Koedijker, Frederike Zwenk, Tim Koning en Aylin Post brachten hun expertise en kennis mee naar De Kas in Woerden. De aanwezige coaches konden die nieuwe bagage diezelfde avond nog in hun training toepassen.
Dit jaar zal het congres wederom worden geleid door Cees Vervoorn, Manager Toegepaste Wetenschap bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Hij neemt de deelnemers in een ochtend mee in het thema ‘De kracht van Veerkracht’.
Veerkracht en het vermogen om te kunnen presteren onder druk zijn voor sporters cruciaal. Elke sporter voelt de druk om de beste te zijn en kent de spanning van wedstrijden. Sporters zien zich geconfronteerd met vormverlies, verlies van wedstrijden en blessures. Behalve in hun sport kunnen ze ook in hun privésituatie tegen dingen aan lopen. Hoe gaan sporters om met tegenslagen? Hoe zetten ze de spreekwoordelijke knop om? Waarom is veerkracht misschien wel de belangrijkste eigenschap van een sporter? En tot slot natuurlijk: hoe kun je als coach zorgen voor veerkrachtige sporters?
Voor dit thema zijn met hulp van Topsport Topics weer een aantal interessante sprekers gevonden uit de sport en daarbuiten. Zo zal Ruud den Hartigh, hoofddocent talentontwikkeling & Creativiteit van de Rijksuniversiteit Groningen ingaan op het meten en verbeteren van veerkracht in de sport. Raôul Oudejans, hoofddocent sport- en prestatiepsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam gaat daarna verder over trainen voor de top en het ontwikkelen van veerkracht. Tijdens een praktijkgericht is uiteraard ook een speciale plek voor ervaringen uit de praktijk. Daarvoor is Jeroen Otter, tegenwoordig Coach van de coaches bij het High Performance Team van NOC*NSF, uitgenodigd. Hij gaat in gesprek met zijn voormalig shorttrack pupil Yara van Kerkhof.
Leergierige trainers, coaches, embedded, wetenschappers, sportpsychologen en sportzorgprofessionals worden ook uitgedaagd eens buiten de sport te kijken. Ook in andere disciplines speelt veerkracht een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan geüniformeerde beroepen als militairen, politiemensen en beveiligers. Majoor Koen Polak, Commandant Hoog Risico Beveiliging Koninklijke Marechaussee en Kapitein Jelte Bekius, Hoofd Operaties Hoog Risico Beveiliging Koninklijke Marechaussee, belichten het thema veerkracht daarom vanuit hun vakgebied.
Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk ‘De kracht van Veerkracht'
Datum: Dinsdag 28 november 2023 van 9.30 - 13.30 uur
Locatie: Kas Meeting Eventlocatie te Woerden