Francesco Wessels zet met boek andere coaches aan het denken

Boek 'Topsport en ethiek' geeft bundeling van praktijkvoorbeelden

Het is aannemelijk dat alle coaches en trainers in hun carrière met ethische dilemma’s te maken krijgen. Dat stelt Francesco Wessels, Prestatiemanager bij TeamNL, in de inleiding van zijn net verschenen boek ‘Topsport & Ethiek’. Met praktijkvoorbeelden van ethische thema’s als doping, matchfixing en ontoelaatbaar gedrag biedt Wessels steun en hulp. Met het boek wil hij vooral andere coaches aan het denken zetten.

Francesco Wessels is als Prestatiemanager bij TeamNL betrokken bij de begeleiding van verschillende topsportcoaches. Hij heeft de afgelopen een bak aan ervaring verzameld op het gebied van coaching. In verschillende opleidingen en trainingen deelt hij die kennis met trainers en coaches. Met het boek ‘Topsport & Ethiek’ heeft hij praktijkvoorbeelden van ethische kwesties verzamelen om daar andere coaches van te laten leren.

Ethisch kompas

In een interview met journalist Hans Klippus vertelt Fransesco Wessels dat het idee voor dit boek ontstond tijdens een bijeenkomst van de cursus Mastercoach. “Ik was verrast door het aantal verhalen waarmee de coaches bij dit onderwerp kwamen én vaak de ernst daarvan. Bij de gesprekken achteraf merkte ik dat de coaches er best veel vragen over hadden. Hoe moet ik hiermee omgaan? Waar kan ik er meer informatie over vinden? Dat was de reden om de verhalen en anekdotes te bundelen en zo de coaches te helpen om te bepalen hoe hun ethisch kompas eruitziet.”

"Fatsoen en omgangsvormen zijn niet gebonden aan leeftijd of niveau van de beoefening"

Francesco Wessels

Met de verzamelde verhalen in het boek wil Wessels andere coaches helpen hun ethische kompas ook durven te gebruiken. "Het grootste doel van het boek is om, al voordat er een ethische snaar wordt geraakt, bij de coach een beeld te vormen hoe hij op een bepaalde situatie kan reageren en hoe hij dan zal handelen. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Daarvoor wordt de coach wel gevraagd uit zijn dagelijkse gang van zaken te stappen, te reflecteren op de ethische aspecten in zijn omgeving en daarmee bewust te worden van zijn eigen gedachten en eigen handelen. Hij zal merken dat hem dat uiteindelijk meer energie oplevert dan het hem kost."

Het boek heeft dan weliswaar topsport in de titel, maar dat neemt niet weg dat het boek volgens de samensteller ook goed bruikbaar is voor breedtesport trainers van jeugd of volwassenen. Wessels: "Fatsoen en omgangsvormen zijn niet gebonden aan leeftijd of niveau van de beoefening."

Lees het hele interview met Francesco Wessels in het nieuwste NLcoach e-zine.

Boek met video's

In het boek zijn pictogrammen ingevoegd die je met je telefoon kunt activeren. Met behulp van die NFC-tags kun je zo eenvoudig video’s met praktijkvoorbeelden openen met een smartphone.