Hoe klimaatvriendelijk is de sportwereld?

Nu in het vakblad: een Sport & Klimaat Special met o.a. een interview met directeur Hans Bruyninckx van het Europees milieuagentschap (EEA)

In het nieuwste nummer van vakblad Sport & Strategie (editie 4-2021) wordt met een Sport & Klimaat-special extra aandacht gevestigd op de impact van klimaatverandering op de sport. Naar aanleiding van het onheilspellende IPCC-rapport, wat vlak na de Spelen van Tokio verscheen, sprak hoofdredacteur Frans Oosterwijk met directeur Hans Bruyninckx van het van het Europees milieuagentschap (EEA). Volgens de Belg liggen ook voor de sport zware tijden in het verschiet.

Het in Kopenhagen gevestigde EEA houdt de milieu- en klimaatontwikkelingen in de EU-lidstaten bij en maakt er rapporten van op basis waarvan politici beleid kunnen maken. Het instituut van Bruyninckx leverde ook cijfers en gegevens aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. “Onze kennis op milieu-, klimaat- en energiegebied is ook beschikbaar voor organisaties als IOC, UEFA en FIFA, maar je moet het wel willen. Het bedrijfsleven is al langer bezig met het klimaat en ziet daar ook het belang van in. In de sport begint het nu pas te dagen.”

De sportwereld ontkomt volgens Bruyninckx niet aan de gevolgen van klimaatverandering zoals extreme hittegolven, overstromingen en bosbranden. "Die fenomenen hebben ook een serieuze impact op de sport, zowel op de breedte- als topsport en de ‘bewegende mens’ in ruimste zin. Dat was afgelopen zomer ook zichtbaar bij de Olympische Spelen, waar klimatologische omstandigheden een belangrijke rol hebben gespeeld in de beslissing waar en wanneer op de dag een evenement georganiseerd zou worden."

Sporters gaan zich uitspreken

De impact van klimaatverandering wordt dus steeds zichtbaarder. Het verbaast Bruyninckx dan ook dat je nog nauwelijks sporters hoort over het klimaat. Hij verwacht dat meer en meer atleten zich op dit thema gaan uitspreken, ook al ligt het ver van ze af. "Sporters zijn bij uitstek geschikt om ook het issue van klimaat te agenderen. Richting het grote publiek, maar ook naar hun eigen federaties en bonden. We hebben in Tokio veel sporters horen verzuchten: we waren goed voorbereid, maar wat was het zwaar om in deze tropische hitte te sporten. Maar ik heb niemand horen zeggen: het is onverantwoord, je mag ons hier niet meer aan blootstellen! Maar ik ben er zeker van dat dit discours gaat komen."

In het uitgebreide interview zet de EEA-directeur ook uiteen hoe de sportsector in zijn ogen daar aan kan bijdragen.

Verder in de Sport & Klimaat special:

  • De ecologische voetafdruk van de sportzomer 2021;
  • Waren Tokio 2020 de groenste Spelen ooit?
  • E-Racing is aan een opmars bezig
  • Ook de Ronde van Frankrijk hult zich in een groene trui
  • Ecologisch plan Euro 2020 was nogal mager

Terugblik op Tokio met de Chef de Mission

Chef de Mission Pieter van den Hoogenband uit in een ander interview ook zijn zorgen over warmte en klimatologische omstandigheden waar sporters bij de Spelen in het algemeen mee te maken krijgen. “Zo kan het niet langer doorgaan”, zegt hij. “Parijs gaat in 2024 voluit inzetten op klimaat en duurzaamheid. Hopelijk zetten ze dat door, want klimatologische omstandigheden brengen zo langzaamaan de hele Spelen in gevaar.”

In datzelfde artikel blikt Van den Hoogenband in gesprek met Frans Oosterwijk vooral terug op voor- en tegenspoed van TeamNL in Tokio. Hij zag nu een duidelijk verschil met Sydney 2000 toen hij zelf onderdeel was van het team dat 25 medailles behaalde. “De medailles van Tokio zijn uitvloeiselen van een visie en aanpak van vele jaren terug.”

Nieuwsgierig geworden naar de Sport & Klimaat Special? Lees meer over de inhoud van dit Vakblad of bestel deze editie direct via onderstaande button: