"Wat doen we na de transitie in de sport?"

Hugo van der Poel wakkert discussie aan tijdens Masterclass

De transitie in de sport was een aantal jaren terug een groot thema, maar wat is daar nu nog van over? Hugo van der Poel, directeur van het Mulier Instituut, zal die vraag ter tafel brengen tijdens de eerste sessie van de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport van Wagner. "NOC*NSF definieert transitie als structurele verandering. Als je de transitie hebt gehad, wat is er dan structureel veranderd? Waar zijn we met de sport als we de transitie hebben gehad?"

Tijdens de eerste masterclass in de reeks van vier worden aanwezige bestuurders van bonden, bedrijven en andere geïnteresseerden zo direct aan het denken gezet door Van der Poel. "We gaan het veld een beetje omwoelen. Het zal waarschijnlijk wel een worstelpartij worden, want er is geen eenduidige vraag en geen eenduidig antwoord."

Reactie sport

Hij vermoedt dat er genoeg stof voor discussie zal zijn, want over het ontstaan van de transitie in de sport valt al genoeg te twisten. "Als je de vraag zou stellen wanneer de transitie geslaagd is, doet dat vermoeden dat die verandering bewust is ingezet. Terwijl je ook zou kunnen zeggen dat het de sport is overkomen. De maatschappij heeft de laatste jaren grote maatschappelijke ontwikkelingen doorgemaakt met de smartphone, individualisering en vergrijzing. Zaken die de sport ook raken. Dan kom je op de vraag: wat is de reactie van de sport daar op en wat betekent dit voor verenigingen en bonden?"

"Als sportorganisatie heb je om je heen te kijken. Je moet bewust zijn van wat er in de relevante omgeving verandert"

Hugo van der Poel (Mulier Instituut)

Omgevingsbewust

Met die vraag wordt de masterclass met als titel ‘Wat blijft over van het concept sport?’ relevant voor iedereen die in het sport vakgebied werkt, zegt Van der Poel. "We komen hier op de vraag: wat betekenen deze ontwikkelingen op mijn werk?" Volgens hem is omgevingsbewustheid voor elke organisatie van belang om te kunnen overleven. "Als sportorganisatie heb je om je heen te kijken. Je moet bewust zijn van wat er in de relevante omgeving verandert en daar moet je je manier van denken en je producten op aanpassen. De vraag is vervolgens wel: hoe ver ga je met die aanpassingen? Heeft de sport eigen waarden die je daarbij wil behouden? Of wordt het ‘u vraagt, wij draaien’, waarbij het niet meer uitmaakt of wat je draait nog wel sport is?"

Disussie aanwakkeren

Tijdens de eerste Masterclass Toekomstig Leiderschap in de Sport op 26 maart zal Van der Poel het thema breed aanvliegen, waarbij hij vooral de discussie wil aanwakkeren. “Wat ik ook aan de orde wil stellen: die transitie in de sport was een groot ding, maar hoe staat het daar nu mee? Waarom hadden we de discussie toen en nu niet meer? Of wordt het onder een andere noemer voortgezet?” Van der Poel heeft in ieder geval genoeg vragen om op tafel te leggen voor een boeiende discussie. In het tweede deel zal Joost van Geel, prestatiemanager bij de KNBH, verder op de praktijk in zoomen met voorbeelden uit het hockey.

Ga voor meer informatie over het programma, de sprekers en aanmelden naar Wagner.nl