Vuurwerkverbod: stadionbezoek moet veilig zijn

Regiegroep Voetbal en Veiligheid maakt harde afspraken

Terwijl gemeentes en de landelijke overheid de afgelopen weken verschilden van mening over de aanpak rond Oudjaar, trokken alle bvo's, de KNVB, de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeentes en het Ministerie van Justitie en Veiligheid één lijn ten aanzien van vuurwerk in de stadions en op de trainingscomplexen. Verzameld in de Regiegroep Voetbal en Veiligheid hebben zij afspraken gemaakt om harder op te treden, maar ook zijn regels opgesteld voor georganiseerde alternatieven.

"Dat leverde afgelopen week direct effect op", constateert Jan Bluyssen, manager competitiezaken Betaald Voetbal bij de KNVB. "Bij de laatste training vóór het duel Willem II-NAC steken de Tilburgse supporters traditioneel de selectie een hart onder de riem, meestal via vuurwerk. Dit keer is de club ruim op tijd in gesprek gegaan met fans met het aanbod van georganiseerd vuurwerk op het trainingsveld door de club zelf. Dat is veilig en schept toch de derbysfeer, die de supporters beogen. Daarbij bleek prima met hen te praten.”

Geen ongevallencijfers

In de Regiegroep lopen vergelijkbare discussies als in het debat over het oudjaarsvuurwerk, vertelt Bluyssen. "Lang niet iedereen is blij met vuurwerk, maar tegelijkertijd zien de meesten in het overleg best kansen voor centraal georganiseerd vuurwerk op een veilige plek, waardoor de liefhebbers toch kunnen genieten."

Cijfers over vuurwerkslachtoffers tijdens wedstrijden zijn niet bekend. "We krijgen wel losse signalen, bijvoorbeeld via de registratie van stadionverboden met betrekking tot vuurwerk. Het aantal ongevallen is bij ons niet bekend, maar ik weet zeker dat ze voorkomen. Verder hoor ik regelmatig van mensen, dat zij door vuurwerkervaringen in het stadion geen zin meer hebben om naar een wedstrijd te gaan. Enkele supportersgroepen klaagden in het overleg over betutteling, maar we nemen deze maatregelen juist voor de veiligheid van de supporters zelf."

"We beschermen met deze afspraken de supporters, anderzijds komen we op voor de verantwoordelijkheid van de bestuurders"

Jan Bluyssen (KNVB)

Verantwoordelijkheid

Bluyssen sprak in het najaar met collega’s van buitenlandse competities zoals de Bundesliga, de Premier League en de Amerikaanse MLS. "Ze zien allemaal het dilemma van het niet willen betuttelen van de fanatieke supporters en de kritiek die oplaait na een vuurwerkincident, omdat, volgens de publieke opinie, de club dan in gebreke is gebleven. De verantwoordelijkheid ligt overigens ook bij de club en bij de burgemeester van de stad. Daar willen we hen bij helpen.”

Fakkels

Verandering is nodig, vooral omdat de gevaren toenemen met de komst van steeds krachtiger vuurwerk, constateert Jan Bluyssen. "De cobra is bijna een bom. We beschermen met deze afspraken de supporters, anderzijds komen we op voor de verantwoordelijkheid van de bestuurders. We kunnen niet afwachten tot de eerste dode is gevallen, heb ik eerder al gezegd. Of kijk naar de flinke knal op een meter afstand van Ajax-doelman Onana bij FC Utrecht. Tot nu toe loopt zoiets steeds net goed af. Overigens is het overgrote deel van de supportersgroepen ook geen voorstanders van knalvuurwerk. Ook zij willen daar allemaal van af. De discussie met hen zal zich nu vooral richten op het veilig gebruik van sfeerverhogende fakkels. Daar staat de Regiegroep zeker open voor."

Foto: Fotosr52 / Shutterstock.com