Transfers in de sport: Jeroen Otter en Guido Davio aan de slag bij NOC*NSF

Otter start als 'coach van de coaches' en Davio als directeur sportparticipatie

NOC*NSF heeft twee opvallende transfers bekendgemaakt: per 1 juni start Jeroen Otter bij de sportkoepel als de ‘coach van de coaches’ en Guido Davio begint dan als directeur Sportparticipatie. Shorttrackcoach Otter, die nu nog bij de KNSB in dienst is, volgt bij het High Performance Team van NOC*NSF Francesco Wessels op.

Jeroen Otter geldt als een succesvol en innoverende coach in het shorttrack. André Cats, directeur Topsport van NOC*NSF is daarom ook verheugd dat Otter zijn kennis en expertise voor de gehele topsport in Nederland wil gaan inzetten. "Jeroen is één van de meest inspirerende coaches die ik ken. Hij heeft een visie op topsport die hij uitstekend onder woorden kan brengen. We zijn trots dat hij zich vanuit TeamNL gaat inzetten voor de ontwikkeling van het vak van topcoach. In de rol van coach van de coaches zal hij een grote bijdrage kunnen leveren aan het succes van TeamNL."

Kruisbestuiving

Otter heeft twaalf jaar bij de KNSB gewerkt als coach. Tijdens zijn sabatical merkte hij dat hij toe was aan een volgende stap. Zijn nieuwe baan noemde hij bij de NOS "misschien wel de mooiste die er in de Nederlandse sport bestaat". Een rol als coach van de coaches past perfect bij hem. “Ik ben altijd heel actief geweest binnen de coachopleidingen van NOC*NSF. Daarbij heb ik altijd veel contact gehad met coaches uit andere bonden. Want ik ben van mening dat daar zoveel kennis zit die toepasbaar is. Die kruisbestuiving is van belang."

Wat Otter volgens Cats bijzonder geschikt maakt, is dat hij de veranderde rol van het vak van de topsportcoach naar manager van een multidisciplinaire begeleidingstaf goed in de vingers heeft. "Was voorheen de coach de leider die eenzijdig het trainingsplan aan de sporter opgelegde, tegenwoordig is er sprake van teamwork met de sporter. Dat vereist andere skills. Jeroen heeft laten zien deze vaardigheden te bezitten en collega-coaches te kunnen begeleiden om in complexe situaties optimaal te blijven functioneren."

Otter wordt de opvolger van Francesco Wessels, die een nieuwe functie bij het ministerie van Defensie gaat vervullen.

Versterking breedtesport

Bij de afdeling Sportparticipatie start Guido Davio als de nieuwe directeur. Hij wordt daarmee verantwoordelijk voor het breedtesportbeleid van de sportkoepel. Davio is op dit moment nog directeur van de Nevobo en daarvoor werkte hij als manager Competitie & Verenigingszaken bij de KNHB.

Voor Davio ligt met het Sportakkoord en de Sportagenda 2032 van NOC*NSF een schone taak om samen met de sportbonden ambitieuze doelen voor de breedtesport te gaan realiseren. Marc van der Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF, heeft daar veel vertrouwen in. "Met deze benoeming versterken we onze organisatie op het gehele terrein van sport en bewegen. Guido brengt veel kennis mee van de unieke Nederlandse sportinfrastructuur en weet ook strategisch verbinding te leggen met andere maatschappelijke sectoren, zoals bijvoorbeeld zichtbaar werd bij de succesvolle organisatie van het WK Volleybal voor vrouwen, afgelopen jaar."

Guido Davio laat weten veel zin te hebben om met zijn nieuwe functie bij NOC*NSF te beginnen. "Mijn hart ligt bij sport en bewegen in de volle breedte. We willen van Nederland het sportiefste land ter wereld maken; dat is een flinke uitdaging als je kijkt naar de impact van de corona-epidemie op ons sportgedrag. Samen met mijn toekomstige team, de bonden en onze maatschappelijke partners gaan we de schouders eronder zetten om zoveel mogelijk mensen het plezier in sport en bewegen te laten ervaren."