Sportbonden actief in de zomer om mensen in beweging te krijgen

Meerdere sporten hebben de zomermaanden benut voor allerlei activiteiten. Zo ook de korfbalbond, met liefst zes evenementen, het hoogste aantal van allemaal. "Wij wilden dit aan onze leden en jeugd aanbieden", aldus de toelichting van Gert-Jan Kraaijeveld, manager Korfbalparticipatie. Het corona-virus dwong ook het KNKV de competitie abrupt stil te zetten. "Zowel op het veld als in de zaal moesten we stoppen. In beide gevallen hebben die geen vervolg gekregen."

De korfbalbond verdeelde de activiteiten over juni, juli en augustus, met als eerste: 'Korfbal Back to School'. Spelers, speelsters en coaches van TeamNL Korfbal en Talent TeamNL gingen naar hun oude basisschool toe om daar clinics te verzorgen. Ook de bijbehorende verenigingen werden hierbij betrokken. Het complete programma luidde verder: Vrienden- en vriendinnentraining, This is Korfball Tour, Tour de Camping (in samenwerking met RCN Vakantieparken) en als slot NK Beachkorfbal Outdoor, met apart NK Beachdameskorfbal Outdoor.

"Deze activiteiten bestonden al eerder, maar dan in een andere context. We hebben ze vervolgens in de #korfbalzomer bij elkaar laten komen", aldus Gert-Jan Kraaijeveld. "Daarbij was de doelstelling om zoveel mogelijk verenigingen ondersteuning te bieden om na de opening van de sportvelden weer zoveel kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes te laten genieten van korfbal."

Reparaties na corona

Volgens de manager Korfbalparticipatie volgden niet minder dan 4.000 kinderen de clinics en trainingen. "Daarnaast waren heel wat ouders meegekomen. Meerdere moeders en vaders hebben spontaan meegedaan." Zeker dit onderdeel van de activiteiten voldeed perfect aan het gestelde doel: kinderen laten bewegen en vriendjes en vriendinnetjes kennis laten maken met korfbal.

"Wij zijn positief verrast", reageert Gert-Jan Kraaijeveld enigszins voorzichtig op het succes van de activiteiten. Of deze opkomst van zoveel kinderen ook zal resulteren in een aanwas van jeugdleden, moet de toekomst uitwijzen. "Vergeet niet dat we door Covid-19 ook nog het schoolkorfbal hebben moeten afzeggen. Op deze manier hebben we wat reparaties kunnen uitvoeren", glimlacht hij.

Het korfbal in Nederland telt 480 verenigingen, met in totaal 90.000 leden en 40.000 jeugdleden (18 jaar en jonger). Er wordt in het zuiden dameskorfbal gespeeld. Alwaar mede door het verleden, vanwege het katholieke geloof, mannen voetballen en vrouwen korfballen. Vandaar gesplitst het NK Beachdameskorfbal Outdoor, op 30 augustus bij NKV in Nuenen. Gert-Jan Kraaijeveld: "Het aantal korfbalsters, spelende in een damescompetitie, is 10.000."

"Vergeet niet dat we door Covid-19 ook nog het schoolkorfbal hebben moeten afzeggen. Op deze manier hebben we wat reparaties kunnen uitvoeren"

Gert-Jan Kraaijeveld - KNKV

Inmiddels leefde het korfbal opgelucht toe naar de opening van een nieuw seizoen, afgelopen weekeinde op het veld. In november volgt volgens planning de zaal. Met nog wel beperkingen voor wat betreft het aantal toeschouwers. "Bij het veld maximaal 250 personen. En binnen maximaal 100", verduidelijkt hij. "Met reservering en een gezondheidscheck mag het meer, met inachtneming van 1.5 meter", aldus de manager Korfbalparticipatie, naast ondersteuning tevens verantwoordelijk voor nieuwe ontwikkelingen in het korfbal. Zoals onder meer het toestaan van het acht keer terug-wisselen, 4-korfbal voor jongeren tot en met negen jaar, beachkorfbal en OldStars walking korfball (60+ korfbal).

Zwemmen, handbal en volleybal

Ook andere sportorganisaties, zoals de zwembond (KNZB), de volleybalbond (Nevobo) en het Nederlands Handbal Verbond gebruikten de zomer om sporten in brede zin aan te jagen. "Er ontstaan in deze lastige tijden tal van mooie en innovatieve initiatieven om Nederland in beweging te krijgen", aldus de site van NOC*NSF. Onder andere de Zomertour van de zwembond met als doel sporten bij zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige en leuke manier te stimuleren. De Zomertour hield een tour in langs meer dan 25 zwembaden, campings en vakantieparken in de provincie Overijssel, aangeboden aan de bezoekers. Daniel Schildkamp, persvoorlichter van de KNZB: "Het was een last minute idee van ons en alleen de provincie Overijssel kon dat nog uitvoeren. Bijna 3.000 mensen hebben eraan deelgenomen. Zo goed als zeker meer kinderen dan volwassenen."

Het handbalverbond stuurde zijn jeugd-internationals het land in om clinics te geven, waarbij verschillende spelvormen aan bod kwamen. Beach Handball, Goalcha, Stoepranden, punten scoren bij het gatendoek en de snelheidsmeter. Danny de Ruiter, manager breedtesport: "Dat gebeurde op drie verschillende plekken. Bij verenigingen, op basisscholen en op campings. In totaal op zo’n 160 locaties, een beetje gelijk verdeeld. Gemiddeld waren daar veertig tot vijftig kinderen."

Ledenverlies gedempt

Op haar beurt mobiliseerde de Nevobo de top van het beachvolleybal. Met als slogan Team NL Beach Tour verzorgden bekende namen als Christiaan Varenhorst, Alexander Brouwer, Yorick de Groot, Katja Stam, Madeleine Meppelink, Raisa Schoon, Robert Meeuwsen en vele anderen, tussen 16 juni en 31 augustus liefst 83 clinics bij even zovele volleybalverenigingen, met in totaal 3.300 fanatiek deelnemende kinderen. Technisch directeur Joop Alberda: "Het is geweldig hoe Chris, de andere spelers en de stafleden zich hebben ingespannen om met veel plezier en energie de volleybaljeugd een onvergetelijke ervaring te bieden. Als bond zetten we ons continu in om jeugd enthousiast te maken voor sporten en bewegen. Met dit initiatief is dat geweldig gelukt." En voorzitter Peter Sprenger: "Ik weet niet of het nieuwe leden oplevert. Het dempt, denk ik, in elk geval het ledenverlies."

Behalve KNKV, KNZB, NHV en Nevobo leverde ook de KNLTB met de Zomer Challenge een bijdrage aan de volle sportzomer. Lees in dit artikel hoe de bond de vruchten plukte van het zomerlidmaatschap.

Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.nl / KNKV