Nederlandse Loterij draagt 50 miljoen euro af aan de sport

Recordbedrag van 188 miljoen naar Nederlandse sport en goede doelen

Nederlandse Loterij heeft gisteren haar jaarcijfers gepresenteerd en de hoogte van haar jaarlijkse afdracht bekend. Over het jaar 2021 draagt Nederlandse Loterij een recordbedrag van 188 miljoen euro af aan de Nederlandse sport, achttien goede doelen en de samenleving voor een gelukkig, gezond en sportief Nederland.

Van het recordbedrag van 188 miljoen euro gaat 50,4 miljoen naar de sport via NOC*NSF. Verder kunnen 18 goede doelen samen op 19,2 miljoen euro rekenen. Het grootste deel, 118,4 miljoen euro, gaat via het Ministerie van Financiën terug naar de samenleving.

Niels Onkenhout, CEO van Nederlandse Loterij, over de recordhoogte van de afdracht: “Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar zien we dat Nederlandse Loterij op een verantwoorde en zorgvuldige manier ervoor zorgt dat heel Nederland wint. De totale afdracht aan NOC*NSF, achttien goede doelen en de Nederlandse Staat is over het eerste lustrumjaar ruim 188 miljoen euro, bijna 20 miljoen meer dan het jaar ervoor. En daar zijn we trots op.

Recordomzet en prijzengeld

De totale omzet van Nederlandse Loterij in 2021 bedroeg 2.993 miljoen euro en er werd 2.467 miljoen euro uitgereikt aan prijswinnaars. “Het jaar 2021 was opnieuw een onvoorspelbaar jaar, dat we met een enorm goed resultaat hebben afgesloten. We zagen wederom een stijging in online aankopen, doordat mensen hun loten een deel van het jaar niet bij hun vaste winkelier konden kopen. Ook in 2021 speelde men massaal mee met onze spellen en mochten wij een record aan prijzengeld uitreiken. Omdat zo veel mensen bij ons speelden, konden we daardoor een recordbedrag afdragen aan onze beneficianten”, aldus Onkenhout

Uitdagingen voor de sport

Het recordbedrag van de Nederlandse Loterij voor de sport komt volgens Anneke van Zanen-Nieberg op een goed moment. "De uitdagingen voor sport zijn groot: ledenwerving, het zoeken naar vrijwilligers, verduurzaming van accommodaties. Ons verenigingsleven is uniek in de wereld en onmisbaar voor de sociale cohesie in de samenleving. We zien veel energie bij sportbonden en verenigingen om de uitdagingen aan te gaan. Echter, het is geen gemakkelijke klus, hier zijn naast inzet ook extra financiële middelen voor nodig."

Voor de hele sport ligt volgens de voorzitter bovendien een grote uitdaging rond het zorgen voor een veilig sport klimaat. "Integriteit in de sport is één van de fundamenten om stappen voorwaarts te maken. Professionele steun en expertise zijn daarbij onontbeerlijk. De afdracht van Nederlandse Loterij geeft de sport de mogelijkheid om op een verantwoorde manier te investeren in een duurzame en veilige omgeving."