KNVB en clubs steunen VoetbalTV in conflict met AP

Conflict met Autoriteit Persoonsgegevens bedreigt voortbestaan VoetbalTV

"Het maakt het voetbal leuker", prijst Rogier Schultz, voorzitter van Elinkwijk, van harte het videoplatform van VoetbalTV aan. "We leven in het digitale tijdperk. Het is een heel goed concept, dat ook onze trainers aan beelden helpt om de spelers te analyseren." De aanvulling van Hein Meijer, secretaris van het Limburgse RSKV de Ster: "De vraag of het wel mag met de opnames, hebben we nog nooit gehoord. Ook niet van de tegenstanders bij ons. We zijn heel erg voorstander van VoetbaTV en willen het graag behouden."

Geen klacht of woord van kritiek op VoetbalTV, waarvan 155 amateurverenigingen enthousiast gebruikmaken, maar dat zelf vreest voor een faillissement. "Als alles blijft zoals het nu is, houdt het wel op", zo verwijst directeur Maarten Hoffer naar het al lange tijd voortslepende conflict met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het systeem van VoetbalTV functioneert sinds september 2018 dankzij twee geavanceerde camera’s op zo’n 175 velden in Nederland. November vorig jaar wijzigde AP ofwel de waakhond over persoonsgegevens even onverwacht als onbegrijpelijk haar zienswijze en liet per brief weten dat VoetbalTV als commerciële instelling geen gerechtvaardigd belang dient. "Deze nieuwe interpretatie is alsof de spelregels worden veranderd tijdens de wedstrijd", aldus Maarten Hoffer die vanaf de start van het onderzoek vergeefs meermaals om een gesprek met AP heeft gevraagd. De veranderde houding verplicht VoetbalTV ineens dat iedereen, die in een videosamenvatting opdraaft, vooraf schriftelijk toestemming moet verlenen. Ondoenlijk uiteraard.

'Snurkend keffertje'

"Dit tackelt een waardevol initiatief van het amateurvoetbal", haalt Jan Dirk van der Zee, KNVB-directeur van de amateursectie, uit in zijn recente column. Ook hij neemt het op voor VoetbalTV en concludeert dat de privacywaakhond "een snurkend keffertje blijkt te zijn". In zijn aanklacht ergert hij zich openlijk aan de houding van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Dat is er één van: 'U hoort wel als het fout zit" en voor de rest wordt er het zwijgen toegedaan, ondanks dat er meerdere malen om overleg is gevraagd door VoetbalTV", zo valt te lezen in zijn column.

Feitelijk sluimert de kwestie al sinds december 2018, toen AP een onderzoek aankondigde naar VoetbalTV. "Er werden vragen gesteld en die hebben wij snel beantwoord", aldus Maarten Hoffer. Een klein jaar later resulteerde het in het gewraakte rapport van november 2019. "Het stuk klopt van geen kant, en juridisch al evenmin."

Geen klacht binnengekomen

Het staat namelijk haaks op eerdere uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie. De Europese uitleg van het begrip 'gerechtvaardigd belang' is namelijk dat een belang gerechtvaardigd is, als dit belang legitiem is en dus niet in strijd is met de wet. "Vanaf het begin heeft VoetbalTV veel zorg besteed aan privacy bij de ontwikkeling van de dienstverlening en het platform", verzekert Jan Dirk van der Zee namens de KNVB. "Zo wordt er gefilmd vanaf JO13 en MO13 (jongens en meisjes) en zijn alle maatregelen genomen om de privacy van alle betrokkenen op en langs het voetbalveld te waarborgen. Daarnaast is de ontwikkeling van de dienstverlening veelvuldig toegelicht aan de AP en werd het privacybeleid positief beoordeeld door de gemeente Amsterdam. Sterker nog, tot op de dag van vandaag is er bij de organisatie van het videoplatform geen klacht binnengekomen van een vereniging, team of spelers."

"VoetbalTV zou juist een uitkomst bieden als we straks per 1 september wellicht zonder publiek mogen voetballen"

Ronald Nijssen - Voorzitter WVHEDW

Tal van clubs staan te popelen om zich aan te sluiten bij VoetbalTV. De kosten betreffen de installatie van de twee slimme camera’s en apparatuur, plus een jaarabonnement van 1.999 euro. Maarten Hoffer: "Dat besteden we onder andere aan onderhoud van camera’s en verzekeringen. We willen de clubs volledig ontzorgen." Een contract geldt voor een periode van drie jaar. De voetbalbond en Talpa Network zijn elk voor vijftig procent aandeelhouders. Voor de jonge start-up bestaat niet alleen in eigen land maar ook in het buitenland veel belangstelling.

Veiligheid

"VoetbalTV is niet alleen van nut voor spelers en trainers, om te analyseren wat ze mogelijk fout doen", vult Rogier Schultz (Elinkwijk) aan. "Het biedt ook een stukje veiligheid. Scheidsrechters zijn immers ook voortdurend in beeld. Die beelden geven de KNVB inzicht hoe zij fluiten en zich ontwikkelen, en bijvoorbeeld voor promotie in aanmerking komen. Het verhoogt ook de veiligheid. Pluis het maar uit, maar bij clubs met camera’s op de velden komen volgens mij geen rellen voor", attendeert de voorzitter van Elinkwijk (gevestigd in een lastige wijk in Utrecht) op een opmerkelijk aspect.

Grotendeels waar, maar tussen alle tot nog toe geregistreerde 25.000 wedstijden deed zich wel een enkel incidentje voor, waaraan Zeist prompt adequate aandacht schonk. "We hebben twee keer een opstootje gehad. Niets ernstig", bekent Hein Meijer (de Ster). "De beelden van die wedstrijden hebben we, ook met instemming van de tegenpartij, beschikbaar gesteld aan de KNVB."

Besluit afdwingen

Hij raakt amper uitgepraat over VoetbalTV: "Met de beelden houden we ook de spelers een spiegel voor. Ze ontdekken daarmee hun bijdrage aan het team." Ronald Nijssen, voorzitter van de Amsterdamse vereniging WVHEDW (2000 leden) voegt daar nog een actueel voordeel aan toe: "Vanaf 1 september mag er met het oog op de huidige coronamaatregelen weer worden gevoetbald, maar helaas dan wellicht zonder publiek. VoetbalTV zou dan juist uitkomst bieden."

Het conflict met de Autoriteit Persoonsgegevens dwarsboomt vanzelfsprekend nieuwe aanmeldingen. Ook geïnteresseerde sponsors voelen zich genoodzaakt even af te wachten. Om de eindeloze impasse te doorbreken, heeft VoetbalTV eind mei de Autoriteit Persoonsgegevens aangeklaagd bij de rechter. "Wij hopen zó eindelijk een besluit af te dwingen", verklaart een onverminderd strijdvaardige Maarten Hoffer, die onderwijl broedt op een oplossing om VoetbalTV op een andere manier in te richten.