Joop Alberda stopt als technisch directeur volleybal

Herman Meppelink volgt Alberda op bij Nevobo

Joop Alberda stopt per 1 november aanstaande als technisch directeur bij de Nevobo. Alberda bekleedde deze functie sinds 1 september 2018. Herman Meppelink volgt Alberda per 1 januari 2022 op als technisch directeur volleybal. Meppelink blijft t/m december 2021 nog actief als bestuurslid voor Regio Noord.

Nadat hij eerder al van 2006 tot 2008 technisch directeur was bij de bond, werd Joop Alberda op 1 september 2018 aangesteld voor een periode van vier maanden als opvolger van Bram Ronnes. Alberda was in het najaar van 2018 aanwezig bij de WK’s, waar de mannen achtste van de wereld werden en de vrouwen vierde.

'Huis beter op orde dan ooit'

Na de goede prestaties op de wereldkampioenschappen werd de aanstelling van Alberda verlengd. Nu Alberda bijna 70 jaar wordt, heeft hij besloten te stoppen met de veeleisende functie van technisch directeur. De Fries vindt dat zijn taak erop zit en dat het tijd is voor een andere arbeid-rust verhouding. "Ik heb in mijn leven een bijzondere reis door de topsport mogen maken. Die is begonnen in het volleybal, en eindigt daar nu ook. De laatste jaren heb ik goed samengewerkt met de directie en het kader van de nationale teams. Ik ben bij de Nevobo thuisgekomen, en het huis is beter op orde dan ooit."

"De nationale teams staan er goed voor en ik reken erop dat zowel het vrouwenteam als het mannenteam aankomend jaar aanspraak maakt op de A-status van NOC*NSF. We eindigden onlangs als vierde (vrouwen) en vijfde (mannen) op het Europees Kampioenschap, en zijn nu voor beide teams al verzekerd van deelname aan de Volleyball Nations League, de WK’s van 2022 en de EK’s van 2023. De loper voor de komende jaren ligt uitgerold, en als de ontwikkeling zo doorgaat, dan gloort deelname aan de Olympische Spelen van Parijs."

Herman Meppelink nieuwe technisch directeur

De opvolger van Joop Alberda wordt per 1 januari 2022 Herman Meppelink. Meppelink is sinds 2011 lid van het Nevobo bestuur, als afgevaardigde voor Regio Noord. Hij dient momenteel zijn derde termijn, dat afloopt in december 2021, en is daarmee het een van de bestuursleden met de meeste ervaring bij de Nevobo. Meppelink (65 jaar) is opgeleid als sportleraar en econoom en werkte voornamelijk in het onderwijs. Zo was hij jarenlang directeur van het CIOS in Heerenveen, waar hij de overgang naar Sportstad Heerenveen begeleidde. De laatste jaren was hij o.a. directeur van het SOMA College in Harderwijk en actief als sportbestuurder.

"Ik heb goed nagedacht over dit aanbod en heb besloten in te gaan op deze interessante uitdaging", vertelt Herman Meppelink. "Joop heeft uitstekend werk geleverd de afgelopen jaren, en ik kijk ernaar uit om te oogsten wat hij gezaaid heeft. Ik denk dat onze coaches en stafleden over enorm veel kennis beschikken. Het is mijn opdracht om een cultuur te creëren waarin we al deze expertise met elkaar delen en zo optimaal mogelijk laten renderen."

Foto's: Ronald Hoogenboom / Nevobo