Host Cities NOC*NSF Nationale Sportweek zetten sport in de etalage

Emmen, Eindhoven en Nieuwegein lichten hun plannen voor komende week toe

Dit jaar zijn Emmen, Eindhoven en Nieuwegein de Host Cities van de NOC*NSF Nationale Sportweek (18 tot en met 27 september). Hans Derks (Emmen), Koen Kerklaan (Eindhoven) en Ton Bothoff (Nieuwegein) vertellen over het uitgebreide sportprogramma in hun gemeente komende week.

Als Host City heeft Emmen een originele opening bedacht voor de NOC*NSF Nationale Sportweek. Op vrijdagavond ontsteekt Marije Joling, ex-topschaatsster en tegenwoordig buurtsportcoach, in Emmen de vlam, die zich tot de sluiting op zondag 27 september als een ‘lopend vuur’ door alle gemeenten in Drenthe slingert. "Zij organiseert deze estafette en ontsteekt de vlam", vertelt Hans Derks, programma-manager van Drenthe Beweegt en samen met Vincent Mooij van gemeente Emmen belast met het complete programma tijdens de tien dagen.

De NOC*NSF Nationale Sportweek staat alweer voor de zeventiende keer op de kalender en biedt diverse thema’s als sport en voeding, ouderen, scholen, inclusief sporten, duurzaamheid, enz. In 2009 was Maastricht als primeur de eerste en enige Host City. Elke gemeente in het land kan meedoen, maar dit jaar zijn Eindhoven, Emmen en Nieuwegein uitverkoren als Host City. "Het is de eerste keer dat Emmen Host City is. Vorig jaar was dat Assen. We hebben de intentie om altijd in Drenthe een Host City te krijgen", meldt Hans Derks. "We zijn niet voor niets de Sportregio van Europa."

'Olga-dag' in Emmen

De provincie heeft daar duidelijk behoefte aan, meent hij. "Deze regio heeft relatief veel oudere inwoners. Zij lopen wat eerder tegen problemen aan. Eén van de beste middelen om daaraan te werken is sport en bewegen. Om een gezonde provincie te blijven, heeft het zin maximaal in te zetten op sport en bewegen. Dan heb je zo nu en dan ook een etalage nodig. Voor ons is het een belangrijk moment om te laten zien wat we altijd al doen en belangrijk vinden."

Op 21 september, met op die dag als thema 'ouderen', heeft Emmen de 'Olga-dag' gepland. “Dan komt Olga Commandeur langs. Zij gaat met groepen, over het algemeen oudere mensen, bewegen. Vooral mensen, die voor de gezelligheid bewegen. Op dit moment neemt dat een enorme vlucht in Drenthe. We hebben ongeveer 500 van dit soort groepen, die op een ochtend of middag samen zwemmen, samen lopen, samen wandelen. We hebben daaromheen sinds kort een eigen programma op onze regionale televisie, RTV Drenthe. Seniorensport is een belangrijk thema voor ons, net als de sportverenigingen."

Gedurende de NOC*NSF Nationale Sportweek heeft Emmen ook Bruno Bruins, de teruggetreden minister van sport, uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het vastleggen van de ambities van alle gemeenten en provincie om een gezamenlijk gezondheid, preventie en sport-, en beweegplan te maken. De lokale sportakkoorden, een initiatief van Bruno Bruins, zijn belangrijke bouwstenen van dit plan. "We zijn supertrots dat Bruno Bruins onze gast wil zijn. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het sportbeleid", aldus Hans Derks namens Emmen en Drenthe.

Trots gevoel in Eindhoven

In Eindhoven fungeert Koen Kerklaan al 4,5 jaar als programmaleider sport van de gemeente. "Als Host City kan je aan alle inwoners laten zien dat je echt een heel breed sportaanbod hebt. We hopen daarmee ook meer mensen te laten sporten. We willen graag dat er nog meer Eindhovenaren gaan bewegen. We willen ook mensen, die al bewegen, erop wijzen dat er nog meer mogelijkheden zijn." De stad telt ruim 200 sportverenigingen, vordert gestaag met de nieuwbouw van het zwembad en werkt aan een nieuw sportbeleid.

De opening heeft plaats bij het station Eindhoven Centraal, met een dansgroep. Dit alles binnen de huidige corona-richtlijnen. "Ik verwacht", vervolgt Koen Kerklaan namens Eindhoven over de uitstraling als Host City, "dat je in de stad veel beweging zal zien. We verwachten ook veel aandacht en dat er een trots gevoel ontstaat rondom het sportaanbod in Eindhoven. We laten bijvoorbeeld de sport zien met een fototentoonstelling. Dat sport iets doet met je. Voor ons is het heel belangrijk dat het op alle niveaus kan. Of het nou gaat om wandelen met vriendinnen in het bos of topsport in het zwembad. Voor alle Eindhovenaren hebben we een plekje om te kunnen bewegen."

"We gaan actief aan de slag met onze basisscholen, omdat gezond opgroeien daar begint", besluit Koen Kerklaan. "En we proberen alle thema’s een Eindhovens signatuur te geven, zoals bijvoorbeeld technologie en innovatie, zaken waarin we als stad goed zijn." De Brabantse stad heeft, net als Nieuwegein, al de toezegging van NOC*NSF dat het ook in 2021 als Host City van de NOC*NSF Nationale Sportweek mag optreden.

Nieuwegein op herhaling

Als Host City gaat Nieuwegein op herhaling. Ook in 2019 was het aangewezen als Host City gedurende de NOC*NSF Nationale Sportweek. "Het eerste jaar was een enorm succes", memoreert Ton Bothoff, directeur/bestuurder Verbindion Nieuwegein. "We hebben met een divers programma meer dan 5.000 unieke deelnemers in beweging gebracht. Het heeft voor sportaanbieders de zichtbaarheid vergroot en daarmee het geloof in de kracht van sport en bewegen voor de inwoners van Nieuwegein." Verbindion Nieuwegein ondersteunt met het onderdeel SportID Nieuwegein van het bedrijf 62 verschillende sportverenigingen in deze gemeente.

De NOC*NSF Nationale Sportweek 2020 verplicht ook Nieuwegein tot aanpassingen in het programma vanwege Covid-19. "We verwachten nu dat door meer kleinschalige activiteiten op meer plekken te organiseren, met wederom meer betrokken aanbieders, het aantal deelnemers zal groeien", aldus Ton Bothoff. "Ook al is dat niet onze belangrijkste doelstelling. Het structureel in beweging brengen van mensen blijft ons primaire doel."

"De NOC*NSF Nationale Sportweek betekent voor ons in de eerste plaats dat wij bijdragen aan de vitaliteit van onze inwoners", klinkt het trots. "Het sluit daarnaast volledig aan op het lokale sport- en beweegakkoord, wat in deze editie wordt getekend door meer dan veertig organisaties. Het evenement maakt het tevens mogelijk om meer samen te werken met lokale, regionale en landelijke organisaties op het terrein van sport en beweging."

De NOC*NSF Nationale Sportweek opent overigens dit jaar ook landelijk in Nieuwegein, en wel op Sportpark Galecop. "Een gecombineerd en feestelijk programma, met onder andere een bezoek aan één van de basisscholen, en allerlei activiteiten om te sporten en te bewegen door Nieuwegein heen", belooft Ton Bothoff. De stad zal later tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek voor het eerst gebruik maken van het NOC*NSF platform Sportmatch, waar sportbonden, gemeenten en clubs hun aanbod kunnen ontsluiten.

Ga voor alle informatie over de NOC*NSF Nationale Sportweek naar: nationalesportweek.nl