Golfbanen gebruiken spreeuw en droogte als duurzame oplossing tegen pesticiden

Aan het einde van deze maand komen 250.000 toeschouwers naar Le Golf National bij Parijs voor de Ryder Cup. Golfliefhebbers kijken uit naar dit golfevenement waarbij de beste Europese golfspelers strijden tegen de beste Amerikanen. Daartegenover staan de critici, die zich afvragen wat een sportcircus met iedere dag 60.000 bezoekers doet met de biodiversiteit in een natuurgebied. Zij denken bij golf aan waterverspilling, mest- en pesticidigebruik en de vernietiging van natuurlijke habitat.

Beschermingsprogramma De Franse golffederatie grijpt de komst van de Ryder Cup daarom aan om de biodiversiteit op de Le Golf National te inventariseren en een beschermingsprogramma te ontwikkelen. Daarnaast stimuleert zij de honderden banen in haar land om dat voorbeeld te volgen. "De golfsport heeft alleen toekomst wanneer we baanmanagers helpen om een evenwicht te vinden tussen duurzame, sportieve en economische eisen”, aldus de bond op Sportsustainabilityjournal.com.

Green Deal

Net als in Frankrijk is duurzame beheer tegenwoordig een speerpunt van de NGF (Koninklijke Nederlandse Golf Federatie). Het terugdringen van pesticidegebruik staat hoog op de agenda. Sinds dit jaar is in ons land het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sport- en recreatieterreinen verboden, maar in de convenant Green Deal heeft de overheid grassporten tot 2020 de tijd gegeven om zich tot het uiterste in te spannen om pesticidegebruik te voorkomen. "We zitten daardoor nu in blessuretijd", constateert Niels Dokkuma, als agronoom verbonden aan het duurzaamheidsbeleid van de NGF. "Het verbod vraagt om een transitie naar duurzaam beheer met veel communicatie. Zoals de lancering van de slogan 'Geel is het nieuwe groen'. Daarmee vertellen we golfers dat geel gras natuurlijk is, wanneer je met de seizoenen meebeweegt in het onderhoud van de baan."

Droogte doodt schadelijke insecten

Een deskundige als Henk Vlug raadde op greenkeeper.nl de fieldmanagers deze zomer aan om de droogte te omarmen. "Het kan geen kwaad om je fairway te laten verdrogen. De rozenkever legt in juni zijn eieren in de grond, deze eieren hebben vocht nodig, bij droogte sterven ze." Ook weinig larven van andere kevers zullen de zomer overleefd hebben, vermoedt Vlug. Daardoor brengen zij minder schade aan op de courses en hoeven de greenkeepers minder te spuiten. Daarnaast zet de NGF flink in op het lokken van spreeuwen naar de golfbanen. Steeds meer golfclubs installeren nestkastjes aan de bomen als broedplaatsen. De spreeuw gebruikt de langpootmuggen uit de grasmat om hun jongen te voeden. Daarnaast trekt de vogel engerlingen, de larve van schadelijke kevers, uit de grond zonder gaten te maken.

Vogelbescherming

Zoals de spreeuw nuttig is voor de greenkeepers, horen vogelgeluiden bij het spelen van een rondje golf. De NGF werkt al sinds het eind van de vorige eeuw samen met de Vogelbescherming, vertelt Dokkuma. "Zo organiseren we al bijna twintig jaar in mei tijdens de Nationale Vogelweek de 'Golfers love birdies'-dag, waarop clubleden met een vogelaar een telling maken van de vogelsoorten op het terrein om de interactie tussen sport en natuur te stimuleren."

Verder is Joost Luiten, door een blessure deze week afwezig op het KLM Open, het boegbeeld van de campagne 'Committed to Birds'. Drie jaar geleden publiceerden de NGF en de Vogelbescherming gezamenlijk het boekje 'Vogels en Golfbanen', een leidraad voor vogelvriendelijk golfbanenbeheer van tachtig pagina’s.