76 experts over de weg naar de voetbaltop

Boek 'Hoe je profvoetballer wordt' geeft praktische tips voor voetballers, ouders en trainers

Hoe word je profvoetballer? Die vraag houdt veel jonge voetballers bezig, want iedere voetballer fantaseert wel eens over een bestaan als prof. Psychologen Jeroen Otten en Ivo Spanjersberg gingen, samen met 16 jonge collega’s, op onderzoek uit. Zij spraken 76 (oud-)profvoetballers, jeugdtrainers en andere deskundigen uit het profvoetbal en stelden hen vragen over talent, techniek, conditie, mentaliteit en veel meer. Met die tips en anekdotes schreven zij het boek ‘Hoe je profvoetballer’ wordt om de talenten zelf maar zeker ook hun ouders, coaches en beleidsmakers beter voor te bereiden op de weg naar de voetbaltop.

In Hoe je profvoetballer wordt beschrijven Otten en Spanjersberg aan de hand van honderden anekdotes uit het profvoetbal, de belangrijkste regels waaraan een talent zich moet houden volgens de experts. De auteurs geven tips en ideeën over techniek, spelinzicht, fitheid, omgaan met tegenslag en doelen stellen, maar ook informatie over loopbaanplanning, omgaan met supporters en zaakwaarnemers en de lokroep van het grote geld.

Het boek kwam tot stand met medewerking van Sari van Veenendaal, Ron Vlaar, John Heitinga, Jens Toornstra, Henk Fraser, Boudewijn Zenden, Gerald Vanenburg, Dennis en Gérard de Nooijer, Kirsten van de Ven, Patrick Lodewijks en vele anderen.

Goede richting

Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling KNVB, kreeg bij de presentatie donderdag in Nijmegen het eerste exemplaar uit handen van de auteurs. Door de vele experts die zijn geraadpleegd noemt hij het uniek boek. "De aanvullingen van beleidsmakers uit de sport, deskundigen op sport-psychologisch gebied en sportoverstijgende ervarings- deskundigen maken het een compleet geheel, dat niet heel ingewikkeld is geschreven en een goede richting geeft."

Verbeteren vaardigheden

Het boek gaat dan vooral in op wat nodig is om prof te worden. Langeler denkt dat die tips zeker ook bruikbaar zijn voor iedere voetballer die beter wil worden. En daarmee ook hun coaches en ouders. "Er zijn meer dan 1 miljoen mensen die voetballen in Nederland, er zijn een kleine duizend mensen die zichzelf ‘prof’ mogen noemen in onze sport. Het streven om prof te worden is mooi, het streven om beter te worden denk ik nog beter. Het verbeteren van je vaardigheden in het voetbal gaat je brengen naar een hoger niveau en waar het plafond zit is nooit te voorspellen."

In het voorwoord besluit Langerer met de woorden dat het vooral aan de lezer is om de richting die het boek geeft om te zetten naar de praktijk. "Jammer dat deze tips er veertig jaar geleden nog niet zo concreet waren. Ik had er zeker mijn voordeel mee gedaan!"