Podcast: De Sportbibliotheek (afl. 4)

Dick Holstein bespreekt 'De Ajacieden'

De sportbibliotheek van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven telt meer dan vijfduizend titels. Het is daarmee de grootste verzameling van sportboeken in Nederland en varieert van bijzondere uitgaven, naslagwerken, biografieën, Panini-albums en vakliteratuur. In deze rubriek bespreekt Dick Holstein de pareltjes uit deze grote boekenkast. In aflevering 4 van deze korte podcast: 'De Ajacieden' van Maarten de Vos.

Dick Holstein heeft al heel wat sportboeken door zijn handen laten gaan. Als directeur-uitgever van Voetbal International was hij betrokken bij bestellers als ‘Gijp’ en ‘Geen genade’, sportboeken die de markt voor de sportbiografie openbraken. Voor hem kent de sportbibliotheek in het SX-gebouw in Eindhoven inmiddels ook geen geheimen meer. Enkele jaren terug bracht hij als een ware bibliothecaris de hele collectie in kaart en categoriseerde alle boeken onder andere per sport.

Pionier

In de jaren zestig van de vorige eeuw zorgde sportjournalist Maarten de Vos met zijn aanpak voor een grote verandering in de voetbaljournalistiek. De meeste journalisten hielden afstand en schreven beschouwende artikelen, maar De Vos zocht juist de spelers op. In deze aflevering legt Dick Holstein hoe die stijl tot het boek De Ajacieden heeft geleid.

Boekomschrijving

Titel: De Ajacieden
Auteur: Maarten de Vos
1e druk: 1971