James Worthy wint met 'Liverpool' de Nico Scheepmaker Beker

De winnaar voor de Nico Scheepmaker Beker, de juryprijs voor het beste sportboek van het jaar 2022, is vandaag tijdens een lunch met alle genomineerden bij het Olympisch Stadion bekendgemaakt. De winnaar van vorig jaar Wiep Idzenga overhandigde de wisselbeker aan James Worthy voor zijn boek ‘Liverpool’.

"Als eerbetoon aan de zo gemiste vader met wie de Amsterdamse schrijver een aantal keren wedstrijden bezocht, onderneemt Worthy een emotionele zoektocht naar de oorsprong van diens grootste passie en leert zo ook zichzelf beter kennen. ‘Vroeger dacht ik dat liefde om chocolaatjes, strandwandelingen en sieraden ging, maar dat was ver voordat mijn moeder gouden knopen kreeg. Tegenwoordig weet ik wel beter.…..Als je op omvallen staat en niets of niemand je meer op kan vangen. Dat is waar liefde woont.’ Wie zoiets op papier krijgt, kan schrijven. Rauw. Lief. Romantisch. Teder. Niemand kan zo mooi rouwen als James Worthy. ‘Liverpool’ is een virtuoze liefdesverklaring aan een stad, een club, maar boven alles aan een vader", aldus de jury in het juryrapport)

Andere genomineerden

Naast "Liverpool" waren nog vier andere sportboeken genomineerd:

  • Een Duitse Zomer door Rolf Bos (uitgeverij Alfabet Uitgevers)
  • De Spaanse renner door Lidewey van Noord (uitgeverij Volt)
  • De laatste man door Pepijn Keppel (uitgeverij Thomas Rap)
  • Fabio en Julius door Menno Haanstra (uitgeverij De Muur)

In het juryrapport kregen nog eens drie boeken een bijzondere vermelding. Allereerst een sportboek in makkelijke taal ‘Max Verstappen: To The Max’, geschreven door Frans van Duijn en een uitgave van Eenvoudig Communiceren, een uitgeverij die boeken voor laaggeletterden publiceert. “Een dergelijk boek haalt wellicht niet gemakkelijk de laatste vijf omdat de jury ook altijd oog heeft voor fraai gecomponeerde en literaire teksten. Het stimuleren van lezen over sport door een breder publiek juicht de jury toe.”

Daarnaast wilde de jury graag een compliment uitdelen aan de makers van het boek ‘Game Changers’ van uitgeverij Arko Sports Media “dat alle aspecten binnen de geschiedenis van het Nederlandse basketbal in aantrekkelijke hoofdstukken vat in een gigantisch, mooi uitgegeven koffietafelboek.”

En ook is er veel waardering voor het boek ‘De Canon van de Nederlandse Atletiek’ van uitgeverij Vesper Publishing. “Een voor elke allround sportliefhebber onmisbaar, en zeer lezenswaardig naslagwerk.”

De Nico Scheepmaker Beker is de juryprijs voor het beste sportboek van het jaar. De prijs is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport. Met zijn aanpak, waarbij hij oog had voor details die anderen onbesproken lieten, heeft hij de Nederlandse sportjournalistiek veranderd. Hij schreef niet alleen sportboeken maar was ook columnist en dichter.