Linda Ooms

Linda Ooms is onderzoeker bij Mulier Instituut. Als bewegingswetenschapper is zij betrokken bij diverse onderzoeken op het gebied van sport, bewegen en gezondheid, met name de evaluatie en (wetenschappelijke) onderbouwing van sport- en beweeginterventies. Bekijk haar volledige profiel bij Mulier Instituut.

Door Linda Ooms

Hardloopevenementen zijn goed voor de gezondheid

Hardlopen behoort naast fitness en voetbal al jaren tot de meest beoefende sporten in Nederland. In 2020 liepen ruim een miljoen Nederlanders wekelijks hard. Met meer dan honderd hardloopevenementen per maand vóór de coronacrisis was er voor deze mensen een ruim aanbod. Tijdens de coronacrisis vonden diverse virtuele hardloopevenementen plaats, maar was de organisatie van fysieke hardloopevenementen niet mogelijk. Nu hebben de eerste fysieke hardloopevenementen weer plaatsgevonden, en de hardloopkalender raakt steeds voller. Onderzoeker Linda Ooms van het Mulier Instituut beantwoordt vijf vragen over waarom en hoe hardloopevenementen kunnen bijdragen aan de gezondheid.

Hoe kunnen sportclubs inactieve burgers activeren?

Regelmatig bewegen is belangrijk om gezond en fit te blijven. Volgens de meest recente beweegadviezen moeten volwassenen minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen om gezond te zijn en blijven. Voor jongeren zijn de adviezen ‘strenger’: zij moeten zelfs dagelijks een uur matig intensief bewegen. De gezondheidsvoordelen zijn groter wanneer vaker, langer of intensiever wordt bewogen. Ondanks deze adviezen beweegt ruim de helft van de Nederlandse bevolking te weinig. Het Mulier Instituut beantwoordt 5 vragen over waarom en hoe sportverenigingen een bijdrage kunnen leveren aan het in beweging krijgen van inactieve burgers.