Artikelen

Executive MBA Sports & Health nu ook flexibel te volgen

Een leven lang leren. Dat is een mooi streven, maar dat leren vraagt ook om een bepaalde investering. Voor wie verdieping en nieuwe kennis op het gebied van sport en gezondheid zoekt, biedt opleidingsinstituut Wagner al langer de Executive MBA Sports & Health aan. Deze opleiding voor managers, beleidsmakers en andere professionals op het snijvlak van sport en gezondheid is vanaf september ook modulair te volgen. Programma expert Jildou Jongman: "Dit maakt het mogelijk flexibel te studeren."

Dopingautoriteit is met 'corona-proof' dopingtest voorbereid op de toekomst

De coronacrisis zorgt wereldwijd voor ernstige belemmeringen van dopingcontroles. Zeker in landen met een complete lockdown, zoals Spanje, Italië en China, hebben anti-dopingorganisaties het werk volledig neer moeten leggen. Het overgrote deel houdt het programma lopende, maar met grote problemen in de uitvoering. "Dat geldt ook voor ons. De impact is groot", zegt Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit. Hoewel het RIVM het werk van dopingcontroleurs inmiddels gelijk heeft gesteld aan contactberoepen, heeft de Dopingautoriteit als back-up een 'corona-proof' dopingtest ontwikkeld voor situaties waar mondkapjes onvoldoende bescherming bieden voor sporter en controleur.

"Sport is geen luxe maar een noodzaak"

Met de versoepeling van een aantal maatregelen kan de sportsector vanaf deze week deels opstarten. Binnenzwembaden kunnen weer open, maar fitnesscentra en andere binnensport moet nog wachten tot 1 september. In het coronadebat van afgelopen donderdag zetten verschillende Tweede Kamerleden, waaronder Antje Diertens (D66), vragen bij dat onderscheid. Zij gelooft dat met de met eigen verantwoordelijkheid en creativiteit van ondernemers en sportaanbieders veel meer moet kunnen. "Ik ben dan ook blij met de toezegging van minister Van Rijn dat hij in gesprek gaat om binnensport al eerder mogelijk te maken."

Het drama van de Ronde van Europa

Vorige week presenteerde de UCI een nieuwe wielerkalender voor dit najaar. Dit lijkt nu een zeer uitgestrekte Ronde van Europa, precies zeventig jaar nadat die al eens werd voorgesteld. We kunnen daar altijd nog de virtuele Ronde van Europa van maken.

Veel geld besparen, welke vereniging wil dat nou niet?

De mooiste ideeën ontstaan per toeval. Daar kan Martin Bolderman, directeur en eigenaar van Sportverlichting.com, over meepraten. Vijf jaar geleden hield hij bij zijn tennisvereniging de energierekening tegen het licht en zag hij dat daar aanzienlijk op te besparen viel. Nu geeft hij leiding aan tien vaste werknemers en twee handen vol zzp’ers, met wie hij inmiddels al bijna 200 verenigingen van led-verlichting voorzag.

Leer meer over vitaliteit en leiderschap in vier Online Masterclasses

Door het coronavirus is vitaliteit in eens een centraal thema voor iedereen geworden. Gezond en fit blijven is in deze tijd belangrijker dan ooit. Maar zijn we mentaal en fysiek krachtig genoeg om de huidige uitdagingen aan te kunnen? Hoe zorg je manager of beleidsbepaler voor vitaal beleid als ontwikkelingen zo snel gaan dat daar geen beleid op valt te schrijven? Om dat soort vragen te beantwoorden nemen Gerard Kemkers en Angelique Groot je tijdens een van de vier Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap van Wagner je mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van vitaliteit.

Sportverenigingen luiden noodklok: verlies leden en inkomsten verwacht

Sportverenigingen staan onder grote druk door de coronacrisis. Bestuurders van sportverenigingen maken zich grote zorgen over het verlies van leden, vrijwilligers en inkomsten door de maatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit het onderzoek dat Mulier Instituut vandaag publiceerde. Daarin komt ook naar voren dat een kwart van de verenigingen aangeeft deze crisis niet te zullen overleven zonder financiële hulp. Vooral verenigingen met hogere vaste lasten zeggen aanvullende ondersteuning nodig te hebben om overeind te blijven.

Gemengde reacties op verdere versoepeling maatregelen voor sport

Eerder dan verwacht gaat het kabinet de coronamaatregelen die voor sportclubs en sportaccommodaties gelden versoepelen. In een persconferentie maakte Premier Mark Rutte maakte woensdag bekend dat vanaf maandag 11 mei iedereen ouder dan 18 jaar buiten mag sporten op anderhalve meter afstand van elkaar. Binnenzwembaden mogen vanaf die datum ook weer open, maar fitnessscholen en binnensportlocaties mogen pas vanaf 1 september de deuren openen. Die tegenstelling zorgt voor gemengde reacties vanuit de sport op de nieuwe maatregelen.

SVV Scheveningen vraagt als eerste club noodkrediet aan

SVV Scheveningen heeft zich als eerste sportvereniging gemeld bij Stichting Waarborgfonds Sport (SWS), met een aanvraag voor een tijdelijk (nood)krediet. "Er hebben veel clubs bij ons om informatie gevraagd, en één hebben wij inmiddels toegekend", laat directeur Dick Zeegers weten namens SWS.

Oud-NOS'ers leidend in vaderlandse sport

Het is nog geen belangrijk item, maar dat kan het wel worden. Want het is toch op zijn minst opmerkelijk dat twee voormalige directeuren van de NOS aan de macht zijn dan wel komen bij twee van de belangrijkste sportinstituten van ons land. Gerard Dielessen is algemeen directeur van NOC*NSF. Jan de Jong treedt op 1 juni aan als interim-directeur van de Eredivisie CV.

Sportbesturen kunnen digitale ALV houden dankzij spoedwet

In de maanden maart en april houden veel sportbonden en sportverenigingen normaal gesproken hun jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. Door de coronamaatregelen kwamen deze sportbesturen voor een uitdaging te staan. Technisch gezien is het met allerlei online tools niet ingewikkeld een digitaal alternatief op te zetten, maar op juridisch vlak bestond nog geen rechtsgeldigheid voor een volledig digitale ALV. Dankzij een tijdelijke spoedwet, de COVID-wet, kunnen besturen van verenigingen en sportbonden nu digitaal een ALV organiseren of de ALV met vier maanden uitstellen.

Nederlandse en Engelse jongeren vierden Bevrijding door samen te sporten

Meteen na de Bevrijding van Nederland ging een ambitieus plan van start van de Amsterdamse sportjournalist Albert Milhado. Veertig Nederlandse en Engelse steden wisselden duizenden jongeren uit om samen te sporten. De band tussen Arnhem en de Londense voorstad Croydon bestaat nog steeds. Kan dat 75 jaar later niet opnieuw?

Noodfonds van 110 miljoen euro voor sportverenigingen

Het kabinet stelt 110 miljoen euro extra beschikbaar om sportverenigingen te ondersteunen in de coronacrisis. Dat maakte minister Martin van Rijn vrijdagmiddag bekend. Sportverenigingen zijn financieel geraakt door de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Eerder schatte Stichting Waarborg Fonds Sport de financiële schade voor de breedtesport al op 300 miljoen euro. De minister geeft hiermee gehoor aan de oproep van NOC*NSF om een stevig pakket, van weliswaar 150 miljoen euro, aan noodmaatregelen voor sportverenigingen.

"Achter het breukvlak ligt de strategische ruimte"

Opleidingsinstituut Wagner organiseert dit jaar voor de derde keer een serie masterclasses over toekomstig leiderschap. Voor het eerst vindt de serie plaats terwijl we ons in een niet te miskennen breukvlak bevinden. Dat maakt het juist nu belangrijk om vooruit te kijken en nieuwe verbindingen te leggen. “Achter het breukvlak ligt de strategische ruimte”, zegt Professor Philip Wagner over de Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap.

'Hoop op start amateurvoetbal na herfstvakantie'

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij KNVB, verwacht dat ook bij de start van het voetbalseizoen in september nog rekening gehouden moet worden met sporten op anderhalve meter. In de Sport en Samenleving podcast van Team Sportservice sprak hij de verwachting uit dat een eventuele start van de amateurcompetitie nog langer op zich zal laten wachten. “Als alles er positief uit ziet dan heb ik de hoop dat we rond de herfstvakantie weer wedstrijden kunnen voetballen. Als dat niet zo is dan kan het nog wel eens langer duren.”