Artikelen

Op een breukvlak zijn hiërarchische structuren onbruikbaar

Tijdens de coronacrisis zijn op meerdere niveaus leiders opgestaan, ziet Professor Phillip Wagner. Deze ontwikkeling is wat hem betreft niet vreemd en past bij een breukvlak waar we ons nu op bevinden. "Leiderschap manifesteert zich daar waar vanzelfsprekendheden wegvallen." Hiërarchische structuren, zoals sportbonden en verenigingen die kennen, zijn van die vanzelfsprekendheden die nu minder belangrijk zijn geworden om goed te handelen in deze crisis.

FC Den Bosch opent deuren van stadion voor voetbaljeugd

Doordat de voetbalcompetitie zeker nog tot 1 september stilligt blijven de Nederlandse voetbalstadions voorlopig nog leeg. Bij FC Den Bosch zal binnenkort al volop gevoetbald worden, want deze zomer stelt de club uit de eerste divisie de deuren van Stadion De Vliert open voor voetbaljeugd van vijftien clubs uit de regio. De club uit Den Bosch is daarmee de eerste die enthousiast in sprong op een spontaan idee van sportonderzoeker Frank van Eekeren (Haagse Hogeschool en Universiteit Utrecht) en zijn vrienden.

Sovjet-Unie won allereerste EK voetbal dankzij keeper Yashin

Op dit moment had het EK voetbal gespeeld moeten worden, het evenement dat zestig jaar bestaat. In die allereerste editie van 1960 trok een keeper de meeste aandacht.

KNVB en clubs steunen VoetbalTV in conflict met AP

"Het maakt het voetbal leuker", prijst Rogier Schultz, voorzitter van Elinkwijk, van harte het videoplatform van VoetbalTV aan. "We leven in het digitale tijdperk. Het is een heel goed concept, dat ook onze trainers aan beelden helpt om de spelers te analyseren." De aanvulling van Hein Meijer, secretaris van het Limburgse RSKV de Ster: "De vraag of het wel mag met de opnames, hebben we nog nooit gehoord. Ook niet van de tegenstanders bij ons. We zijn heel erg voorstander van VoetbaTV en willen het graag behouden."

De kansen voor de sport met subsidies en fondsen

Hoe vraag je als sportorganisatie succesvol een subsidie of fonds aan? Zeker in deze onzekere coronatijd is dit een cruciale vraag. In een tweedaagse cursus biedt Sportsubsidie.nl daarom dit najaar inzicht in alle subsidiemogelijkheden voor verschillende organisaties in de sport. Tijdens de cursus ga je direct aan de slag met een subsidiestrategie en -aanvraag waardoor je meteen resultaten gaat zien.

Dag van het Sportonderzoek 2020 in het teken van burgerparticipatie

Het lijkt nog ver weg, maar dit najaar zal weer de Dag van het Sportonderzoek worden georganiseerd. De 11e editie van de Dag van het Sportonderzoek zal op 12 november in Eindhoven plaatsvinden met Fontys Sporthogeschool als gastheer. De DSO is een initiatief van het Mulier Instituut en wordt mede ondersteund door het Kenniscentrum Sport & Bewegen en het Hogescholen Sport Overleg. Sportonderzoekers uit Nederland en België worden nu al opgeroepen hun abstracts in te dienen om hun onderzoek te presenteren op het congres.

Francesco Wessels zet met boek andere coaches aan het denken

Het is aannemelijk dat alle coaches en trainers in hun carrière met ethische dilemma’s te maken krijgen. Dat stelt Francesco Wessels, Prestatiemanager bij TeamNL, in de inleiding van zijn net verschenen boek ‘Topsport & Ethiek’. Met praktijkvoorbeelden van ethische thema’s als doping, matchfixing en ontoelaatbaar gedrag biedt Wessels steun en hulp. Met het boek wil hij vooral andere coaches aan het denken zetten.

Leer meer over zelfregulatie en het creëren van het optimale trainingsklimaat

Als trainer / coach wil je het optimale trainingsklimaat creëren waarin sporters beter en sneller leren en vooral meer plezier hebben. Zelfregulatie kan hierop het antwoord zijn. Dit is een methode voor de ontwikkeling van sportprestaties en plezier. Maar hoe pas je dat toe? In een kort en krachtig webinar op 9 juli georganiseerd door NLcoach en XOET hoor je op een praktische manier hoe je het beste uit je sporters kunt halen.

Bij de grootste ramp in de autosport op Le Mans ging de race gewoon door

Dit weekend had de 24 uur van Le Mans gereden moeten worden. Deze editie van Le Mans is uitgesteld vanwege het coronavirus. Op 11 juni 1955 voltrok zich op dat parcours de grootste ramp in de racegeschiedenis. Toch werd de race niet gestaakt.

"Deze crisis is een kans om sportinnovatie nationaal aan te pakken"

Door de coronacrisis zijn creativiteit en innovatief denken voor bedrijven ineens belangrijke eigenschappen geworden. Dat vindt Harry van Dorenmalen, voorzitter van het Topteam Sport, een goede ontwikkeling. "Je ziet dat de kimono’s opengaan: er is veel meer ruimte voor innovaties en die zijn nu ook belangrijk geworden. Maar veel van die oplossingen waren er al." Dat merkte hij ook al binnen het Topteam, waar de oplossingen voor de sport over tafel vlogen. Het komt daarom volgens Van Dorenmalen nu nog meer aan op het creatief verbinden van vraag en aanbod bij innovatie. Daarom doet hij ook een oproep aan bedrijven, sport, wetenschap en gemeenten om met oplossingen te komen voor sporten in de binnenruimte, voor het weer kunnen organiseren van sportevenementen en voor het weerbaarder en vitaler maken van mensen.

Nieuwe vacatures in de sport bij NKBV, SLO en TU/e

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

"We zien nu hoe belangrijk de buitenruimte is voor bewegen"

In de derde aflevering van de Sport en Samenleving Podcast van Team Sportservice spreekt Lennart Booij met André de Jeu, directeur Vereniging Sport en Gemeenten en Jeanet van der Laan wethouder Sport gemeente Lisse & landelijk verantwoordelijk binnen D66 voor sport. Ze hebben het over de uitdagingen die op gemeenten afkomen en de gevolgen van gevolgen van de coronacrisis op de uitvoering van het sportbeleid en voor de verenigingen. Hugo van der Poel, directeur Mulier Instituut, deelt de eerste inzichten van het grote onderzoek naar de gevolgen van corona voor de hele sportsector.

'Desastreuze daling' sportdeelname kinderen tijdens coronacrisis

Een 'desastreuze daling' noemt Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, de gedaalde sportdeelname van kinderen sinds de sluiting van alle sportaccommodaties. De cijfers die de sportkoepel vandaag op Papendal presenteerde liegen er niet om. In april 2019 werd nog door 85 procent van de 5-12 jarigen wekelijks aan sport werd gedaan. Een jaar later is dat cijfer van de maand april gedaald naar 35 procent.

Een 'Marshallplan' voor een gezondere maatschappij

Ik hou van Joop Alberda, de man die 'ons' in 1996 olympisch volleybalgoud bezorgde. Hij is inventief, kan in de sport bij Jan en alleman aan de slag als (technisch) directeur. Niet altijd met succes (zwemmen), maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik hou ook van Erik Scherder, de neuropsycholoog die ons – met een opkontje van De Wereld Draait Door – enthousiast maakte voor van alles en nog wat. Maar wat werd ik deze week moe van beide mannen.

Circulaire fabriek gaat kunstgras recyclen tot nieuwe grondstoffen

De eerste circulaire verwerkingsfabriek voor afgedankt kunstgras in Nederland is klaar om volledig te gaan produceren onder de naam GBN Artificial Grass Recycling (GBN AGR). De bedrijven GBN, AnteaSport en Edel Grass horen bij de initiatoren die deze unieke alliantie voor recycling van kunstgras in 2018 zijn gestart. Dit deden zij in samenwerking met de branchegenoten TenCate Grass/Greenfields en Sport & Leisure Group/Domo Sports Grass. En daarmee slaan de grote kunstgrasleveranciers en -aannemers in Nederland de handen ineen, met als missie om de aarde leefbaar te houden en voldoende grondstoffen over te houden voor huidige en toekomstige generaties. Het motto: "Van een oud kunstgrasveld naar hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten, zo doen we dat!"