Artikelen

NLsportraad opent discussie over toekomst sport met vier scenario's

Met de vandaag gepresenteerde discussienota ‘Het speelveld van de sport’ zet de Nederlandse Sportraad een volgende stap in het advies over de toekomstige organisatie en financiering van de sport. In dit rapport schetst de NLsportraad vier mogelijke beleidsscenario’s om zo de sportbranche en de overheid te laten denken en discussiëren over hun rollen, taken en mogelijk nieuw beleid. De raad wil die discussie laten plaatsvinden tijdens een aantal (online) bijeenkomsten deze zomer.

Maatschappelijke schade sportevenementen door corona: 200 miljoen euro

Door de coronamaatregelen zijn in Nederland bijna 3000 sportevenementen in 2020 uitgesteld of afgesteld. Het Sports & Economics Research Centre van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen schat dat de financiële schade hierdoor rond de 125 miljoen euro is. De maatschappelijke schade is met een geraamde waarde van bijna 200 miljoen euro nog groter. Dit komt vooral doordat bezoekers en deelnemers het plezier van een collectieve ervaring missen. Daarnaast zorgt het annuleren van breedtesportevenementen ook voor gezondheidsschade doordat (potentiele) deelnemers minder gemotiveerd worden om (meer) te gaan bewegen.

Basisonderwijs heeft in vitaliteitsstrategie een sleutelrol

Door het coronavirus staat het bevorderen van een actieve leefstijl volop in de aandacht. Met hun manifest stellen Joop Alberda, Erik Scherder en prominenten uit de sport dat sport en bewegen noodzakelijk zijn in de strijd tegen toekomstige virussen. Prof. drs. Philip Wagner, initiatiefnemer van de Executive MBA Sports & Health, ziet dat zij voor een doorbraak hebben gezorgd. Maar hoe nu verder? “Dit moet breder worden aangevlogen, beginnend bij het basisonderwijs. Daar bereik je namelijk iedereen.”

Buurtsportcoach Kompas geeft inzicht voor effectiever sportbeleid

Het ministerie van VWS heeft een opdracht tot de ontwikkeling van een Monitortool Buurtsportcoaches gegund aan de combinatie Team Sportservice en Techonomy B.V. Met het Buurtsportcoach Kompas, zoals deze monitoringstool gaat heten, kunnen buurtsportcoaches op verschillende niveaus gegevens verzamelen over hun werk. De rapportages en inzichten die daaruit voortvloeien kunnen door de buurtsportcoaches gebruikt worden om hun werk bij te sturen en door gemeenten en het Rijk om de effectiviteit van hun beleid te evalueren. Ook de huidige BRC-monitor van het Mulier Instituut wordt in deze tool ondervangen. Vanaf maart 2021 kan iedere gemeente het Buurtsportcoach Kompas een jaar lang gratis inzetten.

"Deze crisis maakt versnelling van ingezette strategie mogelijk"

Toen in maart de Nederlandse sport werd stilgelegd door de coronamaatregelen, kwam dat voor geen enkele sport goed uit. Voor de tennissport kon de timing echter niet slechter. Waar andere sporten als voetbal tegen het einde van het seizoen aan zaten, moest het tennis- en padelseizoen net beginnen. "Voor onze verenigingen was de klap groot", blikt Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB terug op de afgelopen maanden. Nu met de laatste versoepelingen van de maatregelen tennis- en padelverenigingen weer volledig open kunnen, durft de KNLTB al voorzichtig positief vooruit te kijken.

'Wakker geschud door Online Masterclass Toekomstig Leiderschap'

In tijden van crisis wordt ander leiderschap gevraagd. De afgelopen maanden hebben ondernemers, bestuurders bij sportbonden en in de zorg dat aan den lijve ondervonden. Omdat de coronacrisis allerlei vragen over duurzaam leiderschap opriep, organiseerde opleidingsinstituut Wagner een serie van vier Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap. Sprekers als Philip Wagner, Leen de Waal, Egbert Mulder en Gerard Kemkers beantwoordden niet alleen vragen, maar zorgden ook dat ogen werden geopend om nieuwe stappen te zetten.

"Het is tijd voor structureel meer geld voor sport en bewegen"

Vanuit meerdere hoeken weerklinkt de oproep het uitdijende probleem van te weinig sporten en bewegen bij vooral de jeugd grondig aan te pakken. Burgemeesters van vijftien grote en middelgrote steden waarschuwen in een manifest aan het kabinet dat door de coronacrisis de tweedeling in de maatschappij verergert. Sport en bewegen werd daarbij nadrukkelijk als middel benoemd. Dat lijkt geland, want deze week aanvaardde de Tweede Kamer een voorstel van de niet-alledaagse combi SP en VVD om sporten en bewegen een impuls te geven.

Strijdbaar voor sport waar iedereen zich thuis voelt

Wat een mooi verzoek om periodiek een column te mogen schrijven over de (georganiseerde) sport in Nederland. Het lijkt me goed om te starten met wat mijn drijfveren zijn en hoe je een eerste jaar als voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF door komt.

Lees nu de Sport & Corona special van SPORT Bestuur en Management

Nu de sport van het slot is breekt een goed moment aan om de balans over de afgelopen coronaperiode op te maken. Het Sport & Corona Themanummer van SPORT Bestuur en Management kijkt daarom terug en vooruit. Met praktijkvoorbeelden laat het magazine zien hoe sportverenigingen zijn omgegaan met de coronacrisis en in een uitgebreid interview vertelt Annelies Pleyte, directeur Sport Ministerie van VWS, dat het geen toeval was dat de sport als eerste sector weer ‘open’ mocht. Het magazine is nu als gratis e-zine te lezen.

We mogen weer voetballen: tijd voor toernooien in heel het land

Vanaf 1 juli mogen we eindelijk weer voetballen. Om dit te vieren moeten er door heel het land toernooien komen, net als in de zomer van 1945. Ook toen vierde het voetbal namelijk de herwonnen vrijheid, met als hoogtepunt de Zilveren Bal bij Sparta.

"Preventiebeleid is een kans om inactiviteit te bestrijden"

Door het manifest ‘Bewegen is het nieuwe normaal’ van onder andere Joop Aberda en Erik Scherder staat een gezonde leefstijl vol in de aandacht. De initiatiefnemers hebben met hun oproep voor een wake-up call gezorgd, maar willen nu ook concrete stappen vooruit zien. In de vierde aflevering van de Sport en Samenleving Podcast van Team Sportservice gaat Scherder in op de vraag wat overheden kunnen veranderen om Nederlanders meer te laten bewegen. In diezelfde podcast geeft Eric van der Burg, voormalig wethouder sport Amsterdam, ook zijn visie op preventiebeleid.

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNWU, NOC*NSF en Rotterdam Sportsupport

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Nederlandse sport gaat volledig van het slot af

“We mogen weer!”, was een veel gehoorde reactie vanuit de sportsector na de persconferentie van premier Rutte afgelopen woensdag. In die voorlopig laatste corona-update maakte het kabinet namelijk bekend dat alle sportaccommodaties en sportkantines per 1 juli weer open mogen. De opvallendste versoepeling daarbij is dat na de jeugd nu ook volwassenen geen anderhalve meter afstand hoeven te bewaren tijdens het sporten. Door die uitzondering wordt het organiseren van wedstrijden ook weer mogelijk.

EU wil breed onderzoek naar positie van de vrouw in topsport

NL Sporter gaat meedoen aan een Europees project, dat de positie van de vrouw in de topsport uitvoerig wil onderzoeken. "Het is meer dan tijd voor zo’n onderzoek", reageert Adam Bakker, directeur van deze belangenorganisatie voor topsporters. Slechts weinig sporten werken met een cao, zoals onder meer wél bij het betaalde voetbal maar nog slechts bij twee clubs in de Eredivisie Vrouwen. "Veel sporten hebben dat niet en in die sporten is er geen sprake van arbeidsrecht", wijst Adam Bakker zowel op de kern van de problematiek als op het belang van het onderzoek.

Fanny Blankers-Koen en een onschuldige beeldenstorm

Wereldwijd staat de politieke betekenis van talloze standbeelden ter discussie. In 1956 was een beeld van Fanny Blankers-Koen onderwerp van protest. Volgens studenten was er sprake van sportverdwazing, in die tijd één van de populairste woorden uit onze taal.