Artikelen

NOC*NSF: "Zorgplicht bij sportaccommodaties, voldoet uw gemeente al?"

De certificering van sportaccommodaties staat aan de vooravond van een grote verandering, waar iedere gemeente mee te maken krijgt. Vanaf 1 mei 2024 is het namelijk verplicht om gebruik te maken van het certificaat dat volgt uit het Kwaliteitszorgsysteem Sportaccommodaties, het certificeringssysteem van VSG en NOC*NSF. Het systeem is onderdeel van Sportinfrastructuur.nl, hét platform op het gebied van sportaccommodaties in Nederland. Via Sportinfrastructuur.nl wordt het gemakkelijk om de (sporttechnische) kwaliteit en veiligheid van de sportaccommodaties te waarborgen!

Herman de Haan: "Het rvt-model vergroot de slagvaardigheid"

Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 4: Herman de Haan, directeur-bestuurder bij de KNSB.

Vacature bij Triple Double: social media marketeer

Je hebt een duidelijke visie op hoe je fans kunt bereiken en binden met content. Je weet marketingcampagnes feilloos door te vertalen in aansprekende én effectieve social mediastrategieën en campagnes. Met jouw passie voor sport weet je daarnaast als geen ander hoe belangrijk sport is in de huidige maatschappij. Jouw enthousiasme en ideeën zijn een ware inspiratiebron voor collega en klant en jij weet telkens te verrassen met innovatieve campagnes met een ongekend resultaat.

NLsportraad: 'fundering topsportsector brokkelt af; andere keuzes hard nodig'

De Nederlandse topsport floreert op dit moment aan alle kanten. Kunnen deze topprestaties met de huidige organisatie en financiering van topsport ook in de toekomst in stand blijven? Daar heeft de Nederlandse Sportraad naar gekeken in het advies ‘De opstelling aan de top’, wat vandaag werd overhandigd aan demissionair minister Conny Helder van VWS. In dit adviesrapport concludeert de NLsportraad dat de lange termijn voor de topsport onzeker is 'door de groeiende invloed van commercie op de sport', ook spelen de niet optimale arbeidsomstandigheden in de topsport een rol bij het slechte toekomstperspectief. De rijksoverheid en de topsportsector moeten volgens de adviesraad dringend andere keuzes maken om te zorgen dat de 'basis op orde komt'.

'Gemeenten moeten zich actiever opstellen naar sportverenigingen'

Wie vertegenwoordigt de lokale sportverenigingen bij gemeenteraden? Jan Raateland, pleitbezorger van sterke sportverenigingen, moet constateren dat die belangenbehartiging niet is georganiseerd in Nederland. Hij doet daarom een oproep aan gemeenten en gemeenteraadsleden om zich actiever op te stellen richting sportverenigingen.

Paul Sanders: "Een rvt maakt het besturen vele malen effectiever"

Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 3: Paul Sanders, die op 1 januari 2024 afscheid nam als directeur-bestuurder van de KWbN.

Ook Enschede heeft nu haar ASM-gymzaal: "Het is niet erg als de leraar te laat is"

Een primeur in Enschede. Donderdag 7 maart werd hier de eerste ASM-gymzaal van de regio Twente geopend. De opening werd opgeluisterd door presentaties van René Wormhoudt, oprichter van het Athletic Skills Model (ASM), en Gregory Sedoc, voormalig topatleet. Gymdocent Mannes Verwer over de nieuw gymzaal: "De eerste les die ik hier gaf, was écht een geluksmoment."

Wie is de Bella Baxter van de sport?

Komende zondag worden de Oscars uitgereikt. Voor maar liefst elf Oscars is de film ‘Poor Things’ genomineerd. In deze film verzet Bella Baxter zich tegen de medische, overwegend mannelijke blik op haar lichaam. Sportfilosoof Aldo Houterman vraagt zich in zijn eerste column af: kan de film ons ook iets leren over hoe het menselijk lichaam in de sport wordt gezien?

De eerste Nederlandse vrouw op een WK allround krijgt een eigen straatnaam

Het WK allround schaatsen is dit weekend in Inzell. Gonne Donker was in 1937 de eerste Nederlandse vrouw op dit toernooi. In haar voormalige woonplaats Ilpendam wordt een plein naar haar vernoemd.

"Durf je eigen aannames over wat sport is, eens tussen haakjes te zetten"

Wat is het nut van de filosofie voor een praktisch werkveld als de sport? Voor sportfilosoof Aldo Houterman is dat geen vraag. Hij ziet juist interessante aanknopingspunten vanuit zijn vakgebied met dat van sportprofessionals. "Sportfilosofie gaat ook over het herkennen van wat leeft onder sporters en mensen die daarmee bezig zijn." In zijn columns op Sport & Strategie, die hij afwisselt met Roxanna van Erp, wil hij nieuwe perspectieven naast bestaande ideeën over sport plaatsen.

Ineke Donkervoort: "Het gaat om cultuur, niet om structuur"

Het bestuursmodel van NOC*NSF staat ter discussie. Het huidige bestuur onder leiding van Anneke van Zanen-Nieberg vraagt zich af of de koepel niet moet overstappen van een bestuur bestaande uit vrijwilligers op een raad van toezicht, die bestaat uit professionele bestuurders c.q. toezichthouders. Bestuurslid Rinda den Besten is bezig dat idee nader uit te werken. Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 2: Sport & Strategie-columniste Ineke Donkervoort, bestuurder en toezichthouder in diverse sectoren.

Sportmatch verbindt de sportwereld

Sportmatch is hét online platform waar sport- en beweegaanbod en de vraag naar sport bij elkaar worden gebracht. In een onlangs verschenen special van vakblad SPORT Bestuur en Management wordt de werking van Sportmatch uitgelegd en vooral wat dit platform kan opleveren voor gemeenten, bonden en clubs.

'Gebrek aan plezier' vaak genoemd als stopreden bij voetballers

De KNVB doet al sinds 2013 onderzoek naar waarom voetballers stoppen. De voetbalbond gebruikt die resultaten om het voetbalaanbod verder te ontwikkelen en vooral de uitstroom te minimaliseren. De KNVB schreef voor dit onderzoek alle voetballers aan die in 2023 stopen, waardoor de bond nu inzicht heeft in de uitstroommotieven van ruim 28.500 gestopte voetballers. De helft van die groep gaf ‘een gebrek aan plezier’ aan als voornaamste reden om te stoppen. In het onderzoek is ook gekeken waardoor dit plezier in het voetbal minder is geworden bij de stoppers.

Rutger Arisz: "Welk probleem wordt met het rvt-model opgelost?"

Het bestuursmodel van NOC*NSF staat ter discussie. Het huidige bestuur onder leiding van Anneke van Zanen-Nieberg vraagt zich af of de koepel niet moet overstappen van een bestuur bestaande uit vrijwilligers op een raad van toezicht, die bestaat uit professionele bestuurders c.q. toezichthouders. Bestuurslid Rinda den Besten is bezig dat idee nader uit te werken. Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 1: Rutger Arisz, oud-voorzitter van roeibond KNRB.

Organisator NN Marathon Rotterdam lanceert de Kelvin Kiptum Foundation

Om de nagedachtenis aan Kelvin Kiptum levend te houden en zijn familie en omgeving te ondersteunen, lanceert Golazo, de organisator van de NN Marathon Rotterdam, de Kelvin Kiptum Foundation. Met het fonds zal vooral worden ingezet op financiële ondersteuning op het vlak van onderwijs, infrastructuur en op sportieve initiatieven voor jonge marathonlopers in Kenia.