Artikelen

"Geen toeval dat sportsector als eerste 'open' mocht"

Van alle door de coronamaatregelen getroffen sectoren mocht de sportsector relatief vroeg open. Vanaf 29 april mochten kinderen en jeugd namelijk al weer buiten sporten. Volgens Annelies Pleyte, directeur Sport ministerie VWS, is dat geen toeval. In een interview met SPORT, Bestuur en Management, noemt zij het vroege opengaan van de sport als een erkenning van het belang van sport.

Verhalen van sporters zelf als impuls voor sport en bewegen

Sport Doet Iets Met Je. Dat lijkt op het eerste gezicht weinig concreet, maar de naam van de campagne die deze week van start ging in de aanloop naar de NOC*NSF Nationale Sportweek, is niet zomaar gekozen door NOC*NSF. Sport doet iets met je, maar wat, dat is heel persoonlijk en voor iedereen anders. En wat het kan betekenen, dat moeten mensen vooral zelf vertellen. Én gaan ontdekken, door in actie te komen en tijdens de Sportweek de sport te vinden die bij hen past. Het is, in een notendop, het idee achter de campagne om sport en bewegen in zijn algemeenheid in Nederland een flinke impuls te geven.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Gemeente Tilburg, Sportbedrijf Zaanstad en JBN

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Bonden doen nog geen beroep op Coronanoodfonds Sport

Eind maart toen de sportverenigingen door de coronamaatregelen de deuren hadden moeten sluiten, stelde NOC*NSF het Coronanoodfonds Sport in. De sportkoepel zette vier tot vijf miljoen euro apart om sportbonden door de crisis te helpen. Met de verlenging van de samenwerking met Nederlandse Loterij tot eind 2021 kon het fonds met nog eens een miljoen euro worden aangevuld. Hoewel de sportsector hard is geraakt, ziet NOC*NSF dat nog geen sportbond een beroep op dat noodfonds heeft gedaan. Erik Lenselink, Manager Corporate Affairs bij NOC*NSF, sluit niet uit dat later nog aanvragen binnenkomen.

"Als coaches moeten we onszelf continu spiegelen aan onze Beroepscode"

De zaak rond mogelijk grensoverschrijdend gedrag en fysieke intimidatie door coaches in het Nederlandse topturnen onderstreept nog eens het belang van de Beroepscode voor trainers en coaches van belangenvereniging NLcoach. "De code is een permanente spiegel die wij elkaar en onszelf constant moeten voorhouden", zegt voorzitter van NLcoach Paul van Ass, die de hele sportwereld oproept om de code te omarmen.

Het hoe en waarom van grensoverschrijdend gedrag in de sport

Van alle goede dingen heeft de georganiseerde sport net iets te veel, stelt concept- en organisatie ontwikkelaar Gea Groenendijk. In een opinie buigt ze zich over de vraag hoe het toch komt dat misstanden in de georganiseerde sport zo lang verborgen blijven.

KNGU in de clinch met gemeenten die openstelling weigeren

‘Een eerste poll leerde de KNGU dat zeker 35% van de sportclubs niet open mag van de gemeente. Sporters, jong en oud, die nog steeds niet binnen kunnen trainen per 1 juli’. Aldus twitterde Marieke van der Plas, als strijdbare directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. “Op deze poll reageerden 170 clubs (van de in totaal 950 aangesloten verenigingen}. Daarvan zegt 35 procent moeite te hebben met de openstelling”, nuanceert zij de reacties.

Cursus coaching & beïnvloeding helpt coaches bij optimale ontwikkeling sporter

Wanneer een sporter zich optimaal ontwikkelt, de juiste keuzes maakt en goed presteert, dan laat hij gezond prestatiegedrag zien. Maar hoe zorg je ervoor dat een sporter positief gedrag vertoont? In de cursus coaching & beïnvloeding van NLcoach op 10 en 24 september krijgen trainers en coaches handvatten in de ‘coaching’ van anderen.

Met collectieve inkoop serieus geld verdienen voor de sport

Lange tijd was het de normaalste zaak van de wereld dat sportbonden hun eigen producten en diensten inkochten. Maar nu NOC*NSF een succesvolle pilot heeft gedraaid met collectieve inkoop, moet dat de nieuwe standaard worden. Het doel: meer geld overhouden voor de sport. Groot voorstander van het project is zakelijk directeur van NOC*NSF John Bierling. “Het is belangrijk dat het een van onze focuspunten wordt.”

Ondernemend vermogen gevraagd voor toekomstige leiders

Actieve leefstijl, gezonde voeding, vitaliteit: het zijn onderwerpen waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. Het Sportakkoord en het Preventieakkoord hebben daar vanuit de beleidskant voor een versnelling gezorgd. Recenter heeft de uitbraak van het coronavirus in de bewustwording rond een gezonde leefstijl daar nog een grotere schep boven op gedaan. Dat betekent ook dat de arbeidsmarkt in de sector die zich bezighoudt met sport en gezondheid volop in ontwikkeling is. De Executive MBA Sports & Health van Wagner speelt hier op in door ondernemende leiders voor te bereiden op de vraagstukken van morgen.

Digitale initiatieven KWBN helpen Nederland in beweging te brengen

Wandelen is sinds de uitbraak van het coronavirus populairder dan ooit. Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) speelde snel in op deze ontwikkeling door digitale alternatieven voor zowel de Avond4daagse als de Vierdaagse Nijmegen te bedenken. Daarmee probeert de bond zoveel mogelijk Nederlanders in beweging te brengen.

Bij FC Lisse beweegt iedereen, ook sponsors staan wekelijks op trainingsveld

FC Lisse speelt een belangrijke rol in de Bollenstreek. De topamateurclub heeft duurzaamheid, een gezonde sportkantine en maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staan. In dat kader is FC Lisse gestart met een nieuw initiatief, waarbij de sponsors in het seizoen 2020/’21 opereren als ‘schaduwselectie’. Elke vrijdag komen zij samen om een uur te sporten met als doel de ondernemers in beweging te krijgen en te zorgen voor meer binding met het eerste elftal.

Kinderen krijgen inspraak over nationaal buitenspeelbeleid

Jantje Beton, Johan Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, ministerie van VWS, Mulier Instituut en Nickelodeon zijn een alliantie aangegaan om kinderen te stimuleren meer te bewegen. Met de introductie van 'De Buitenspelers' geven de organisaties kinderen de mogelijkheid om zelf te bepalen op welke manieren buiten spelen en sporten gestimuleerd zouden moeten worden.

NLsportraad opent discussie over toekomst sport met vier scenario's

Met de vandaag gepresenteerde discussienota ‘Het speelveld van de sport’ zet de Nederlandse Sportraad een volgende stap in het advies over de toekomstige organisatie en financiering van de sport. In dit rapport schetst de NLsportraad vier mogelijke beleidsscenario’s om zo de sportbranche en de overheid te laten denken en discussiëren over hun rollen, taken en mogelijk nieuw beleid. De raad wil die discussie laten plaatsvinden tijdens een aantal (online) bijeenkomsten deze zomer.

Maatschappelijke schade sportevenementen door corona: 200 miljoen euro

Door de coronamaatregelen zijn in Nederland bijna 3000 sportevenementen in 2020 uitgesteld of afgesteld. Het Sports & Economics Research Centre van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen schat dat de financiële schade hierdoor rond de 125 miljoen euro is. De maatschappelijke schade is met een geraamde waarde van bijna 200 miljoen euro nog groter. Dit komt vooral doordat bezoekers en deelnemers het plezier van een collectieve ervaring missen. Daarnaast zorgt het annuleren van breedtesportevenementen ook voor gezondheidsschade doordat (potentiele) deelnemers minder gemotiveerd worden om (meer) te gaan bewegen.