Artikelen

CapitalLED ontzorgt sportclubs met lease LED-verlichting

Met de installatie van LED-verlichting langs sportvelden kunnen flinke stappen gezet worden in het verduurzamen van een club. Doordat LED-verlichting energiezuinig is, kan de club of accommodatie aanzienlijk besparen op de energienota. Dat vraagt vaak eerst een forse investering van de club. Financieringsmaatschappij CapitalLED maakt het nu mogelijk een slimme lichtinstallatie van Philips te leasen, waardoor clubs zonder eigen investering toch kunnen besparen.

Zestig jaar sport op Prinsjesdag

Het is vandaag Prinsjesdag. Precies zestig jaar geleden was er tijdens deze opening van het politieke jaar voor de eerste keer aandacht voor sport. Over dit historische jubileum praten we met politicus en sporthistoricus Jan Rijpstra.

Grote steden luiden noodklok: "Sluiting zwembaden dreigt"

De bezuinigingen op steden zijn niet uit te leggen. Dat vinden voorzitter van de G40, een netwerk van 40 grote en middelgrote steden, Paul Depla en wethouders Paul de Rook en Willem-Jan Stegeman. Daarom luiden ze in het AD aan de vooravond van Prinsjesdag de noodklok. "Het kán niet dat er op rijksniveau meer dan 10 miljard euro overblijft, terwijl wij moeten nadenken over het sluiten van zwembaden."

Vrouwen in de sport: van medailles tot bestuursfuncties

Hoewel Nederlandse vrouwen bij de Olympische Spelen de meeste medailles behalen en nagenoeg even vaak sporten als mannen, hebben vrouwen op andere sportpodia nog een wereld te winnen. Hoe sterk is de positie van Nederlandse vrouwen in de sportvereniging bijvoorbeeld, als trainer of bestuurder? Het Mulier Instituut geeft antwoord op 5 vragen over vrouwen in de sport.

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNZB, Sportloket Velsen en Gemeente Tilburg

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

"Golf is een enorme mentale uitdaging"

Dit weekend maakt golfer Joost Luiten kans om na 2013 en 2016 de KLM Open opnieuw te winnen. Hij weet als geen ander dat bij zijn sport veel meer komt kijken dan alleen balgevoel, materiaalkeuze en de juiste techniek. Golf is volgens sportpsycholoog Frank Bakker, die samen met Raôul Oudejans het boek Sportpsychologie schreef, bij uitstek een sport waar het trainen van mentale vaardigheden het verschil kan maken. “Bij golf heb je alle gelegenheid om over alles na te denken wat niet werkelijk bij je taak hoort – en zie dat maar van je af te zetten.”

Sport en bewegen ook in Zuid-Holland weer op de provinciale agenda

Zuid-Holland was tot nu toe de enige provincie die geen aandacht had voor sport en bewegen in haar beleid. Met het onlangs gepresenteerde coalitieakkoord ‘Elke dag beter. Zuid-Holland.’ is daar verandering in gekomen. De kersverse PvdA-gedeputeerde Anne Koning heeft zich ten doel gesteld "dat sport voor alle inwoners van Zuid-Holland dichterbij komt. Zowel in de openbare ruimte als ook in duurzame accommodaties".

Peter Blangé streeft met Rotterdam Topsport naar samenwerking tussen steden

Peter Blangé (54) voelt zich 'reserve-Rotterdammer', maar heeft geen hinder van enig rivaliteit met Amsterdam. "Ik heb mijn halve leven getraind in Sporthallen Zuid, maar ook in Topsportcentrum Rotterdam", memoreert de voormalige top-volleyballer, op 1 september begonnen als directeur van Rotterdam Topsport.

Drenthe wil met WK Para-Cycling drempels wegnemen om te fietsen

Morgen begint in Emmen het WK Para-Cycling. Tot en met zondag zal de top van de wereld op handbike, tandem, tricycle of (aangepaste) racefiets in Emmen strijden om de wereldtitels. Dit evenement is het sluitstuk van een trilogie na twee wereldbeker wedstrijden. Als het aan de provincie Drenthe ligt, stopt de aandacht voor het wegnemen van drempels om te fietsen daar niet mee. Hans Derks (Drenthe Beweegt): "Dit WK gebruiken we om te laten zien dat iedereen kan fietsen."

Han Urbanus hielp heel Holland honkballen

De Amsterdamse familie Urbanus staat synoniem voor honkbal: drie generaties werden in totaal twaalf keer Europees kampioen. Pater familias Han (92) zeven keer, zoon Charles (64) drie keer en kleizoon Nick (27) twee keer. Grootvader Han is meer dan een kampioen; hij is ook een innovator die Nederland in de jaren vijftig opnieuw leerde honkballen. Zoon Charles kijkt met ons terug.

Ontdek het geheim van Drenthse samenwerking bij VSG-Congres

Na Breda heeft de gemeente Emmen dit jaar de eer om gaststad te zijn van het VSG-Congres, het jaarcongres van de Vereniging Sport en Gemeenten. Emmen is tot European Community of sports uitgeroepen en zal tijdens het congres op 25 en 26 september allerlei Drentse voorbeelden van samenwerking op vele terreinen laten zien. De gemeente Emmen en SportDrenthe nodigen iedereen daarom uit om tijdens het congres op zoek te gaan naar het ‘Geheim van samen’.

Sportvacatures bij: Krajicek Foundation, Sportfondsen Lisse en Gemeente Hilversum

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Kiki Bertens en Robin Haase roepen op om meer tegen muurtjes te tennissen

Toptennissers Kiki Bertens en Robin Haase roepen jong en oud op om buiten te tennissen. "Zet een streep op een muurtje en sla lekker met een bal er tegenaan", aldus de beste tennissers van Nederland. Bertens en Haase -net terug van de US Open - demonstreerden donderdag op hun oude middelbare school in Den Haag hoe leuk muurtennis kan zijn en deelden pakjes met 'tenniskrijt' uit aan leerlingen.

"Bonden en gemeenten kunnen elkaar versterken met Clubkadercoaching"

Komend jaar worden in Nederland 32 Proeftuinen Clubkadercoaches opgezet. Bij dit experiment worden Buurtsportcoaches vanuit de gemeente opgeleid tot Clubkadercoach bij verenigingen om zo trainers beter te begeleiden. Door trainersbegeleiding op deze manier professioneel aan te pakken wordt bijgedragen aan het vergroten van het sportplezier op sportclubs. Kenniscentrum Sport doet een uitvoerige rapportage, zodat na een jaar duidelijk is in welke richting de toekomst wijst en welke vaardigheden de Buurtsportcoach nodig heeft in de nieuwe rol.

De eenzame fietser

Vorige week was ik een paar dagen in Zuid-Limburg. Genieten van wat men daar ‘het goede caféleven’ noemt. Bijpraten met enkele oude sportvrienden. Aan de staftafel ging het maar over één sportman: Tom Dumoulin. En het onderwerp was vooral (en tot mijn verbazing nog steeds!) zijn overgang van Sunweb, waar hij nog tot 2021 onder contract stond, naar Jumbo-Visma.